La CCMA rectifica parcialment i entrevistarà els candidats barcelonins de la CUP i Vox, però no els convidarà al debat

  • Originalment, el pla de cobertura electoral de TV3 i Catalunya Ràdio limitava les entrevistes als candidats de Barcelona dels partits que hi ha a l'ajuntament

VilaWeb
Arnau Lleonart
10.05.2023 - 19:47
Actualització: 10.05.2023 - 23:01

La CCMA ha rectificat el pla de cobertura electoral i finalment inclourà la CUP i Vox, que s’havien queixat a la junta electoral que els excloïen de les informacions als municipis on no tenen representació als ajuntaments tot i que compleixen els requisits per a ser considerats grups polítics significatius. Fonts de la CCMA han confirmat a VilaWeb que, després d’haver-ho consultat amb la junta electoral, finalment sí que faran entrevistes als seus candidats. Ara bé, mantenen la decisió de restringir els debats electorals a les formacions amb representació, cosa que exclou la CUP dels de Barcelona i Lleida, i Vox de tots els debats. El debat dels candidats a Barcelona es farà el 23 de maig; i els de Girona, Tarragona i Lleida seran els dies 15, 16 i 17 de maig al canal 3/24, i el 23, 24 i 25 a Tarragona, Lleida i Girona a Catalunya Ràdio.

Tots dos partits havien presentat recursos a la junta electoral perquè els plans de cobertura de la CCMA, RTVE i Betevé no els tenien en compte. A més, Vox també ha reclamat de ser inclosos als plans de cobertura de mitjans privats com La Vanguardia i RAC1. Originalment, TV3 i Catalunya Ràdio només preveien d’entrevistar els candidats dels partits que actualment tenen representació a l’Ajuntament de Barcelona: Ernest Maragall (ERC), Ada Colau (Barcelona en Comú), Jaume Collboni (PSC), Xavier Trias (Trias per BCN), Anna Grau (Ciutadans), Eva Perera (Valents) i Daniel Sirera (PP). Amb el canvi de criteri, també entrevistaran Basharat Changuerra (CUP) i Gonzalo de Oro (Vox), unes entrevistes que encara no tenen data.

La junta electoral espanyola va desenvolupar la idea de grup polític significatiu l’any 2015 per la irrupció de Podem i Ciutadans. En aquell moment encara no tenien representació al congrés espanyol i segons l’antic criteri se’ls hauria d’haver tractat com a partits extraparlamentaris, però l’omnipresència als mitjans de comunicació ja havia capgirat el taulell polític i havien irromput amb força a les eleccions europees i municipals. Per això la junta electoral va decidir d’obligar els mitjans públics a oferir una cobertura informativa dels grups polítics significatius que fos major que la de la resta de partits sense representació, però que sempre ha de ser menor de les que sí que en tenen.

Ara bé, què és un grup polític significatiu? La junta electoral va dir que havien de ser considerades com a tal les formacions polítiques es presenten a unes eleccions i que a les anteriors equivalents no van obtenir representació, però que en eleccions posteriors han rebut com a mínim un 5% dels vots en el mateix àmbit territorial.  Tant la CUP com Vox compleixen el criteri: la CUP va obtenir el 6,95% dels vots a Barcelona a les eleccions espanyoles i el 6,92% a les del parlament de 2021; i Vox va rebre el 5,32% dels vots a les espanyoles i el 7,15% a les del parlament.

La CCMA confia que la junta electoral permeti l’exclusió de la CUP i Vox dels debats electorals per la menció en la instrucció de la junta electoral que la presència informativa dels grups polítics rellevants ha de ser menor de la dels partits amb representació. Ara bé, fa només dos anys sí que van convidar al debat per les eleccions al parlament els candidats de Vox i de Junts tot i que no tenien representació a la cambra, ja que els drets electorals de Junts per Catalunya eren del PDECat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any