Cavalcades dels Reis 2023: com seran les més importants del país?

  • Tota la informació sobre les cavalcades més destacades dels Països Catalans · Enguany recuperen la normalitat després de dos anys alterades per la pandèmia

VilaWeb
Redacció
03.01.2023 - 21:40
Actualització: 04.01.2023 - 07:49

Una de les festes més esperades de tot el calendari nadalenc són les cavalcades dels Reis de l’Orient. Enguany, finalment, es podran fer amb normalitat, després de dos anys de pandèmia. Els Reis treballen de valent tot l’any per fer realitat els somnis i desigs dels infants. Gairebé cada municipi del país organitza una cavalcada i se’n fan de molt diverses. Després de dos anys de restriccions per la pandèmia, repassem com seran les rebudes reials i les cavalcades 2023 de les principals localitats.

Barcelona

Fa més de cent seixanta anys que el seguici barceloní cavalca pels carrers de la ciutat. L’any 1855, el Diari de Barcelona va fer la primera publicació sobre la cavalcada dels Reis d’Orient. Hi destacava que repartien dolços, flors i poemes i que Ses Majestats duien vestits luxosos i elegants i anaven acompanyats de criats. La tradició ha anat canviant i ja fa dècades que arriben per mar. Com és habitual, demà, 5 de gener, a les 16.00 Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran a la plaça del Portal de la Pau amb el pailebot de Santa Eulàlia. Allà seran rebuts per la batllessa, Ada Colau, que els oferirà pa i sal com a símbol d’hospitalitat. I els lliurarà les claus de la ciutat perquè puguin entrar a totes les cases.

Els Reis d’Orient començaran la cavalcada a les 18.00. Una de les principals novetats d’enguany és el recorregut: per esquivar les obres de la Via Laietana, i d’acord amb la Casa Reial d’Orient, s’ha dissenyat un nou itinerari que recorrerà el passeig de Colom, continuarà per l’avinguda del Paral·lel i pujarà per la ronda de Sant Pau i el carrer d’Urgell. Després girarà pel carrer de Sepúlveda fins a arribar a l’avinguda de la Reina Maria Cristina. I s’acabarà a la Font Màgica de Montjuïc passades les 21.00. Les novetats no afecten solament l’itinerari: Melcior, Gaspar i Baltasar i el seguici estrenaran unes carrosses de doble altura. N’hi haurà una de nova per a cada rei, i també per a la patgessa Estel, per a les joguines i per a les instruccions per a somiar.

Com en els anys anteriors, en el seguici hi participaran entitats de persones amb diversitat funcional i en les coreografies de l’espectacle es farà ús de la llengua de signes.

On podeu donar la carta als Reis de l’Orient 2023? Una quinzena de propostes

Igualada

Un dels trets diferencials del seguici d’Igualada és que els patges s’enfilen als primers balcons i finestres de les cases per repartir obsequis a les famílies. És una de les cavalcades més antigues del país, es manté viva d’ençà de l’any 1895. I ja fa anys que té l’objectiu de ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Ses Majestats tenen un gran nombre d’ajudants, però el més característic de la ciutat és el patge Faruk. És l’emissari reial que cada 28 de desembre arriba a Igualada acompanyat d’una munió de patges i llibres blancs –on apunta els infants que han fet bondat– i un de negre –per a tots aquells que han fet malifetes. El patge Faruk també recull les cartes el primer de gener i el dia 5 visita els centres hospitalaris i les residències.

Enguany, els Reis arribaran a les 17.45 a l’ajuntament, on faran uns parlaments conjuntament amb les autoritats locals. A les 18.00, els focs artificials anunciaran el començament de la cavalcada amb el següent recorregut: passeig de Verdaguer, avinguda de Montserrat, avinguda de Caresmar, carrer de la Soledat, plaça del Rei, carrer de Sant Jordi, rambla del General Vives, rambla de Sant Isidre, rambla Nova i rambla de Sant Ferran, fins a arribar a la plaça de Castells. En acabat, començarà el repartiment dels regals a les cases.

València

Els Reis d’Orient visitaran València amb un propòsit especial. A més de repartir caramels i saludar els infants de la ciutat, faran pública la missió “València, ciutat neutra”, que té l’objectiu de mitigar l’emergència climàtica a partir d’àmbits diversos, com ara l’alimentació, el consum energètic, la mobilitat, el consum de proximitat i les zones verdes.

Ses Majestats arribaran a la ciutat per mar i recorreran els principals carrers del centre urbà, en una desfilada que serà acompanyada per carrosses, ballarins, recreacions de personatges històrics valencians i l’estrella d’Orient, al costat de més protagonistes de la festa com el patge Miquel, la missatgera Caterina, el senyor Carbó, Dolça i la fàbrica de caramels, l’astrònoma Perseida i el becari Trapatroles. La cavalcada començarà a les 18.00 a l’avinguda de Navarro Reverter i es desplaçarà pel carrer del General Palanca, del General Tovar, de la Pau, la plaça de la Reina i el carrer de Sant Vicent, fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament. Allà seran rebuts pel batlle, Joan Ribó, acompanyat de la fallera major infantil, Paula Nieto. En arribar a l’edifici consistorial, Melcior, Gaspar i Baltasar s’adreçaran a tots els xiquets des del balcó principal de l’Ajuntament. La desfilada tindrà un recorregut de gairebé dos quilòmetres i una durada aproximada d’una hora i mitja.

Sant Vicenç dels Horts

La cavalcada de Reis d’Orient de Sant Vicenç dels Horts també és de les més antigues del país. Es fa d’ençà del 1896. Melcior, Gaspar i Baltasar demanen als infants que encenguin el fanalet màgic i el col·loquin en un lloc ben visible del balcó o la finestra de casa seva. Gràcies a això, podran trobar fàcilment totes les cases i repartir regals a tothom. És una tradició estesa per molts municipis del país. La idea és il·luminar el camí perquè Ses Majestats no es perdin. Generalment, els fanalets són de paper, sovint d’elaboració artesanal. A molts pobles es fan concursos per a premiar els més lluïts. Actualment, a Sant Vicenç dels Horts l’ajuntament facilita llums led per a evitar qualsevol ensurt amb les espelmes.

La rebuda dels Reis es farà a la Casa de la Vila, el dia 5 de gener a les 18.00. Hi haurà la recepció de cartes i el batlle lliurarà la clau màgica que obre totes les portes. La cavalcada començarà a la plaça de la Vila a les 20.00. Passarà pel carrer de Rafael Casanova, el carrer d’Anselm Clavé, el de Sant Josep, el del Riu, el Barcelona, el carrer del Llobregat, el de Mossèn Jacint Verdaguer, el de Sant Miquel, tornarà al d’Anselm Clavé i el de Sant Josep fins a arribar a avinguda de Torrelles. Enguany hi haurà una novetat: de la cruïlla de Sant Joan Bosco a la d’Anselm Clavé s’aturarà la música de la cavalcada perquè els qui tinguin hipersensibilitat en gaudeixin.

Palma

Com és tradicional, a Palma Ses Majestats arribaran amb vaixell al Moll Vell a les 18.00. Hi seran rebuts per les autoritats i començaran el recorregut per la ciutat.

En la comitiva reial hi participaran unes 350 persones, amb dinou elements decoratius i diversos espectacles. El seguici recorrerà l’avinguda d’Antoni Maura, el passeig del Born, els carrers d’Unió i Baró de Pinopar, l’avinguda d’Alemanya, la via de Roma, els carrers del Bisbe Campins i de Rubén Darío, el passeig de Mallorca i l’avinguda Jaume III fins a arribar a la plaça de Joan Carles I.

Alcoi

La cavalcada més antiga del país és la d’Alcoi, on es fa de manera continuada d’ençà del 1885. Els Reis de l’Orient hi apareixen cavalcant camells i els patges porten unes escales molt llargues per a enfilar-se als balcons. La festa és declarada d’Interès Turístic espanyol.

Els reis arribaran a Alcoi en camell a les 18.00. La cavalcada començarà a l’avinguda d’Elx per acabar al carrer del País Valencià a l’altura del Pont de Cervantes. Quan el seguici dels Reis arriba a la plaça d’Espanya, Ses Majestats baixaran dels camells i caminaran cap al Naixement. Faran l’adoració del nen Jesús entre les 20.00 i les 21.00 a la plaça d’Espanya.

Hi participen unes quantes entitats i més de mil persones, entre patges, servidors i escortes en carros engalanats i carrosses. Un element especial de la cavalcada és que la llum de les torxes dota de màgia aquest espectacle visual, enriquit amb melodies musicals que interpreten bandes alcoianes i agrupacions de dolçaines i tambors.

L’ordre de la cavalcada també és singular a la ciutat. El rei Baltasar desfila al centre de la comitiva, entre els altres dos monarques.

Tarragona

Demà, dia 5 de gener, Ses Majestats arribaran a Tarragona amb el vaixell marítim del Serrallo. Seran rebuts amb un espectacle pirotècnic, juntament amb els patges i les sirenes de les embarcacions. El batlle els donarà les claus de la ciutat perquè puguin entrar a totes les cases i deixar-hi els regals. Tot seguit s’enfilaran a les carrosses per passejar pels carrers principals de la ciutat fins a arribar a l’ajuntament.

A les 19.00 el seguici farà aquest itinerari: plaça dels Carros, carrer d’Apodaca, plaça de la Mitja Lluna, carrer de la Unió, la Rambla Nova (dos tombs), carrer de Sant Agustí, el Portalet i la plaça de la Font.

Lleida

Ses Majestats arribaran a les 17.05, a l’estació de Lleida-Pirineus. A les 18.00 començarà la cavalcada, a la plaça de Ramon Berenguer IV, i farà el recorregut següent: rambla de Ferran, avinguda de Francesc Macià, avinguda de Blondel, avinguda de Madrid, plaça d’Espanya i una altra volta l’avinguda de Blondel fins a arribar davant la Paeria a les 20.00. Allà les autoritats municipals els lliuraran les claus de la ciutat.

Una novetat és que al llarg del recorregut hi haurà espais inclusius senyalitzats.

Girona

L’arribada dels Reis de l’Orient serà al Campament Reial situat al Parc de la Devesa, al Camp de Mart, de les 15.45 a les 18.00.

Allà tot el seguici reial començarà un recorregut a peu fins a la Copa, on es farà un gran acte final. La meitat de la cavalcada la faran a peu i la resta amb carrosses impulsades per pedals. L’objectiu és aconseguir més proximitat amb la mainada. I els animals, que tiraven les carrosses, ja no hi seran. A més, durant la cavalcada hi haurà patges que parlaran en llengua de signes i es reservaran espais per als infants amb mobilitat reduïda.

La cavalcada començarà a les sis de la tarda. Sortirà de la Devesa, enfilarà el carrer de Caterina Albert fins a les places de Miquel de Palol i Prudenci Bertrana, des d’on aniran cap a la plaça de Joan Brossa, agafaran la ronda del Pare Claret i el carrer de Joan Maragall i enllaçaran amb la plaça de Catalunya i Sant Francesc.

Alacant

A Alacant, l’espectacle de recepció als Reis Mags d’Orient es farà a la plaça de bous el dijous 5 de gener de 2023, de 17.00 a 18.00. S’hi podrà accedir gratuïtament, amb invitació, i hi haurà cabuda limitada.

La cavalcada començarà a les 19.00 a l’avinguda de l’Estació i seguirà el recorregut següent: avinguda d’Alacant, Palau Provincial, avinguda Alfons X el Savi, rambla de Méndez Núñez, carrer de Rafael Altamira, plaça de l’Ajuntament. En acabar la cavalcada, Melcior, Gaspar i Baltasar oferiran l’escenificació de l’Adoració del Nen Jesús a la plaça de l’Ajuntament, on s’instal·larà un escenari i adreçaran unes paraules als més petits.

Castelló de la Plana

A Castelló de la Plana, els Reis de l’Orient arribaran demà, dijous 5 de gener, a les 11.00 a la plaça de Seta, on els rebran els nens i les seves famílies. Després de la recepció començarà la caravana reial, amb un recorregut amb vehicles que els durà per tots els barris.

La cavalcada començarà a les 18.00 a la plaça Cardona Vives i seguirà pel carrer del Governador, la plaça de Fadrell, l’avinguda de Casalduch i l’avinguda de Chatellerault fins al Palau de la Festa. En acabar la cavalcada, Melcior, Gaspar i Baltasar adreçaran unes paraules als xiquets i rebran les claus de la ciutat per deixar els regals a cada casa.

Ciutadella

Ses Majestats treballen tot l’any per fer del dia de Reis el més bonic de l’any. A Ciutadella ja ho tenen tot enllestit. Demà sortiran a les 19.00 del poliesportiu municipal cap a la rotonda del Cavall. El recorregut començarà pel camí de Maó i la contramurada, passaran per la plaça dels Pins, en sentit contrari a la circulació, fins a la plaça del Born, fins a arribar a l’ajuntament. Un cop allà baixaran de les carrosses i aniran a peu fins a la catedral.

Finalment, en una petita comitiva, aniran amb furgoneta fins a Santa Clara.

Andorra la Vella

Ses Majestats arribaran a les 18.30 a Andorra la Vella per desfilar pels carrers i places de la ciutat i d’Escaldes-Engordany. El recorregut començarà a la plaça dels Dos Valires i continuarà pels carrers d’Esteve Albert i Josep Viladomat, l’avinguda de les Escoles, l’avinguda de Carlemany, l’avinguda de Meritxell, la plaça de Rebés i la plaça del Príncep Benlloch. S’acabarà al Palau Reial, que s’instal·larà a la plaça del Poble, on es preveu que els Reis arribaran a les 20.30. A més, rebran tots els nens que els vulguin lliurar les cartes personalment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any