La Catosfera arrenca amb l’objectiu de difondre la creació de continguts a les xarxes en català

  • La Mirona de Salt acollirà el 'Futur Fest' amb el final de gira del Tindercat i l'enregistrament de diversos podcasts

VilaWeb
Redacció
20.10.2022 - 15:27

La Catosfera ha arrencat avui al matí amb una activitat dedicada als adolescents gironins amb l’objectiu de fomentar la creació de continguts a les xarxes en català. La programació ha arrencat amb un concurs virtual amb alumnes d’instituts per descobrir qui és l’expert digital de la Catosfera. A més s’ha fet un taller per com retransmetre partides de videojocs a les xarxes en català. El director, Joan Camp, ha comparat les primeres retransmissions esportives de Puyal amb les dels videojocs i ha animat als nous creadors a utilitzar la seva llengua per fer contingut. La Catosfera es tancarà dissabte en un acte a la Mirona on hi haurà el final de gira del Tindercat i els assistents veuran com s’enregistren diversos podcasts.

Amb una clara vocació d’arribar al públic jove, les activitats s’han concentrat en la creació de continguts en català per tal de fomentar aquesta llengua a les xarxes. El director de les jornades ha recordat que el debat de la creació de continguts en català que s’ha generat en l’últim any no deixava “cap altra opció” als organitzadors que concentrar-se en el públic jove i en el foment de la creació audiovisual en català.

La programació ha arrencat a l’auditori Josep Irla, que serà un any més la seu principal de les jornades. El creador de continguts i col·laborador de .Cat, Albert Roig, ha estat l’encarregat d’arrencar amb un concurs virtual amb alumnes d’instituts gironins. Cada un d’ells havia de fer servir el mòbil per respondre a diverses preguntes sobre els coneixements digitals que tenen els joves.

A través d’aquestes preguntes es demanava a l’alumnat si sabien què volia dir el concepte ‘fake news’, com es pot nomenar als ‘hater’ en llengua catalana o què vol dir el ciberassetjament. Per cada resposta correcta, cada jove rebia punts. També en rebia en funció de la rapidesa a l’hora de prémer la casella correcta. Finalment el guanyador es convertia en ‘l’expert digital’ de la Catosfera.

Taller d”e-games’

A partir del migdia, les jornades han explorat un dels continguts més consumits pel públic jove: els e-games. De la mà d’un equip lleidatà, els adolescents han participat en un taller de com fer retransmissions de jugades i com fer-ho en català. Camp ha incidit en què molta gent veu un moment transcendental quan Josep Maria Puyal va començar a retransmetre els partits del Barça en català a la ràdio. Ara, està totalment normalitzat sentir-ho en aquesta llengua.

En l’àmbit dels videjocs, el repte és el mateix: aconseguir que cada vegada més persones apostin per fer vídeos mostrant com juguen partides en català. En aquest sentit, Albert Roig ha recordat la seva experiència, quan va començar a fer continguts a les xarxes en castellà. Al cap d’un temps, però, va veure que se sentia més còmode fent-ho en català. “Potser la gent creu que pot arribar a més públic”, recorda Roig, però assegura que cada persona ha de fer-ho amb la llengua que se senti més còmode.

Futur Fest a la Mirona de Salt

Les jornades sobre la internet en català tindran una clausura especial que es traslladarà a la sala de la Mirona. Camp ha afirmat que serà un espectacle que barrejarà diversos formats amb l’objectiu que el públic “passi una bona estona consumint continguts audiovisuals en català”. Aquesta jornada, batejada com Futur Fest, també està enfocada al públic jove.

La cita més esperada del Futur Fest és el final de la gira del Tindercat, un projecte de tres joves emprenedors que ja ha aconseguit més de dos milions d’interaccions a Twitter. A més, el públic també podrà veure el nou format d’humor creat per Marc Sarrats i Manel Vidal, ‘La Rostida’, i el directe dels podcasts Berícid Sulfúric, guanyador del Premi Sonor a millor podcast de ficció, i ‘Tardeo’ de Ràdio Primavera Sound amb la col·laboració de Salsa Romesco de Bunyol TV.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any