Ahir Catalunya Ràdio va recordar el programa ‘L’orquestra’, dirigit per Jordi Vendrell, del 10 de juliol de 1992. En aquell programa, hi van participar Josep-Maria Terricabras, Modest Prats i Josep Murgades. Només faltaven dues setmanes perquè comencessin els Jocs Olímpics de Barcelona i els tertulians van denunciar les detencions d’independentistes de l’operació Garzón.

Aquelles actuacions repressives van ser silenciades pels grans mitjans de comunicació i el fet que ‘L’orquestra’ en parlés va motivar la destitució fulminant de Vendrell i l’eliminació del programa de la graella de Catalunya Ràdio. ‘L’orquestra’ s’emetia des del 7 de setembre del 1987. Era un programa punyent, satíric i que tractava de l’actualitat política catalana. Aquell dia els tertulians van començar a parlar de les detencions d’independentistes i van denunciar-ne el silenci informatiu.

L’enregistrament d’aquell programa es va perdre, perquè en aquella època els enregistraments no s’arxivaven com ara. Tanmateix, alguns oients el van guardar, cosa que en va facilitar la recuperació més endavant. Ací podeu escoltar l’últim programa de ‘L’orquestra’, d’aquell 10 de juliol de 1992.

Ahir Catalunya Ràdio, en el programa ‘Catalunya Migdia’, va emetre una tertúlia amb dos d’aquells protagonistes, Terricabras i Murgades. Justament Terricabras deia fa poc en una entrevista a VilaWeb que Catalunya Ràdio havia d’haver demanat perdó per aquest fet. El programa d’ahir, en certa manera, fou un homenatge a ‘L’orquestra’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.