Els catalans passen 2,3 hores diàries pendents de les xarxes socials

  • Un estudi constata que el 95% de la població de més de setze anys de Catalunya fa servir, com a mínim, una xarxa social

VilaWeb
27.02.2025 - 14:35
Actualització: 27.02.2025 - 17:50

Un estudi sobre l’ús de les xarxes socials dels catalans ha revelat que cada cop hi ha més usuaris, hi dediquen més temps, i fan més compres integrades dins d’aquestes xarxes socials. L’informe, encarregat pel Col·legi de Màrqueting i la Comunicació de Catalunya i l’agència Imagina, revela que l’any 2024 hi havia 6,3 milions de ciutadans amb comptes a, almenys, una xarxa social. L’estudi se centra en els majors de setze anys i revela un ús pràcticament total de les xarxes socials: el 95% de la població major de 16 anys fa servir almenys una xarxa social.

L’aplicació reina és WhatsApp, que la utilitzen 6,1 milions de persones. Després van YouTube (4,9 milions) i Instagram (4,8 milions), seguits de TikTok (3,6 milions), LinkedIn (2,5 milions), Facebook (2,3 milions) i X (0,6 milions). En comparació amb el mateix estudi del 2023, s’ha observat un gran creixement de TikTok, que ha doblat la seva presència. En canvi, X (l’antic Twitter) i Facebook han patit una davallada molt significativa. També és destacable l’increment d’usuaris a LinkedIn –tot i que continua estancada en els menors de 18 anys–, que es consolida com una xarxa d’ús professional. Entre el 2023 i el 2024, el nombre d’usuaris de xarxes socials a Catalunya ha crescut de 300.000 persones.

L’estudi mostra que els catalans dediquen 2,3 hores de mitjana a les xarxes socials, una dada que varia molt segons la franja d’edat; amb una relació clara i directa entre joventut i consum intensiu de les xarxes. El grup d’edat més jove, entre 16 i 30 anys, hi dedica 3,2 hores de mitjana cada dia. Entre els 31 i 45 anys hi dediquen 2,62 hores; i entre els 46 i 65 anys, 2,04 hores. La franja d’edat que hi fa menys cabal són els catalans majors de 66 anys, que hi dediquen 1,6 hores de mitjana.

La xarxa social preferida també canvia segons l’edat. Entre els 16 i 45 anys, la que més agrada és Instagram, mentre que a partir dels 46 anys és WhatsApp. Per als més joves (entre 16 i 30 anys), la segona preferida és TikTok, però pràcticament empata amb WhatsApp. I entre 31 i 45 anys, la segona és WhatsApp i la tercera YouTube. El grup d’entre 46 i 65 anys té Facebook –minoritària entre els joves– com la segona xarxa social preferida, mentre que cau en la quarta posició en el grup major de 66 anys. Per a ells, la segona millor xarxa social és YouTube.

Dades de l'informe sobre l'ús de les xarxes socials a Catalunya.

Una altra de les conclusions destacables de l’estudi és com la política ha deixat de ser un dels temes d’interès a les xarxes socials. Segons l’informe, els comptes més seguits pels usuaris són els d’amics i familiars, i després van els dels influenciadors, marques de productes, mitjans de comunicació i, en cinquena posició, els relacionats amb la política.

D’altra banda, exposa que les compres a través de les xarxes socials s’ha consolidat, especialment a Instagram i TikTok, fins al punt que el 84% dels usuaris que reconeixen que han comprat algun producte o servei a través de les xarxes socials en l’últim mes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor