El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta al president del Consell d’Europea, Charles Michel; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; i el president del Parlament Europeu, David Sassoli, en què recorda que la lluita contra el coronavirus 2019 només serà efectiva si hi ha una coordinació completa entre tots els nivells de govern: municipal, ‘regional’, estatal i europeu. ‘Dic a Europa que vull el confinament complet de Catalunya’, ha declarat el president a Catalunya Ràdio.

[VÍDEO] El president Torra denuncia a la BBC la negativa del govern espanyol a confinar Catalunya

A la carta, Torra explica la gravetat de la situació al Principat, on els morts per la Covid-19 han passat de 18 a 82 en tres dies. També exposa les mesures que el govern català ha sol·licitat a l’espanyol per contenir la pandèmia, entre les quals el confinament complet del Principat, que Pedro Sánchez no ha volgut atendre. ‘Confinament a casa obligatori, donar cobertura legal i econòmica a les empreses perquè aturin l’activitat, prohibir completament les entrades i sortides de Catalunya i garantir el material mèdic necessari per fer front al coronavirus’, escriu el president.

Tota la informació sobre el Coronavirus, minut a minut 

Torra insisteix que tots els estats membres de la UE han de fer cas de les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), tal com ha fet la Generalitat, i per això demana a les institucions europees que les facin complir. ‘Entenem que cal actuar ràpidament per mitigar això que ha esdevingut una malaltia incontrolada’, acaba dient.

‘És competència dels estats decidir les mesures’

La Comissió Europea ha respost al president Torra que ‘és competència dels estats decidir les mesures específiques’ contra el coronavirus. Preguntat sobre la carta que Torra ha enviat a les institucions europees, el portaveu comunitari de Justícia, Christian Wigand, ha dit que les autoritats espanyoles els han ‘informat’ sobre les mesures que estan prenent. ‘La Comissió dona suport als esforços de tots els estats membres’, ha subratllat el portaveu, que ha insistit que estan ‘en contacte amb les autoritats espanyoles’.

‘Com totes les cartes que rep la Comissió Europea, es respondrà tan aviat com sigui possible’, ha dit Wigand, que ha expressat la seva ‘solidaritat’ amb els afectats pel coronavirus tant a Catalunya com a la resta de l’estat.

Llegiu ací la carta del president Torra.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb