On podeu donar la carta als Reis de l’Orient si voleu evitar aglomeracions?

  • A tot el país hi ha alternatives perquè els nens puguin fer arribar els desigs als Reis d'una manera segura

VilaWeb
Redacció
28.12.2021 - 21:50

Enmig de les festes de Nadal, i amb totes les activitats programades, l’arribada de la variant òmicron ha fet créixer les infeccions i ha calgut redefinir molts dels actes prevists aquestes dates. Tot i que, ara com ara, les institucions no han suspès les cavalcades de Reis i han dit que les mesures no afectarien la festa, a moltes viles i ciutats ja han pensat alternatives perquè els infants puguin traslladar els seus desigs a Ses Majestats d’una manera segura i lliurar-los la carta sense aglomeracions.

Acudir a les bústies reials, lliurar la carta a les fàbriques dels Reis o fer-la arribar mitjançant els patges i carters reials són algunes de les opcions més comunes. També hi ha molts ajuntaments que han habilitat un sistema per fer arribar la carta de casa estant, en línia. Us expliquem maneres diverses de donar la carta als Reis si voleu evitar aglomeracions o trametre-la abans de la cavalcada.

Bústies reials

A diversos punts del país els Reis de l’Orient han instal·lat bústies reials perquè tots els nens puguin fer-los arribar la carta abans de la cavalcada. És el cas de Lleida, on es van instal·lar el 22 de desembre. El gran camarlenc, el patge reial de la ciutat, s’encarregarà de recollir tots els desigs adreçats a Ses Majestats. Una iniciativa semblant s’ha establert a Palma, on les cartes ja es poden dur a la bústia instal·lada a la casa de la ciutat. A més, a tot el país Correus ha instal·lat desenes de bústies màgiques per a enviar la carta als Reis.

Fàbrica dels Reis

A molts indrets del país, els Reis de l’Orient ensenyaran les fàbriques de regals perquè els infants puguin veure com són els preparatius dels patges i com s’ho fan Ses Majestats per fer arribar tots els presents a la mainada en una sola nit.

Barcelona, per exemple, a l’antiga fàbrica Fabra i Coats, s’hi ha establert la Fàbrica dels Reis, però les entrades per visitar el recinte es van exhaurir ràpidament. A Alella, els dos dies abans de la cavalcada, el 3 i 4 de gener, els Reis de l’Orient també instal·laran una fàbrica de regals i tots els nens podran aprofitar la visita per lliurar la carta a Ses Majestats. Els infants de Tarragona també podran veure com funciona un magatzem reial, en aquest cas, situat al moll. En aquest espai hi ha una bústia reial on podran deixar la carta. A Molins de Rei, també hi haurà la Fàbrica dels Somnis, on –a la Sala del Correu Reial– els carters ajudaran els nens a fer arribar la carta als Reis de l’Orient.

Fabrica dels Reis
Fàbrica dels Reis de Barcelona.

Oficina de Correus Màgica 

Fins el 5 de gener a Andorra la Vella els infants podran lliurar les cartes a l’Oficina de Correus Màgica. És una caseta situada a la plaça del Guillermó, regentada pels menairons que s’encarregaran de recollir totes les cartes.

Carta Reis
Comú d’Andorra la Vella (fotografia: Tony Lara).

Patges i carters reials  

Com que els Reis de l’Orient no poden llegir totes les cartes i fer arribar els regals ells tots sols, compten amb els patges i els carters reials. Els dies abans de la cavalcada, en diversos punts del país hi haurà patges i carters reials per recollir les cartes de la quitxalla.

A Igualada l’enviat reial és el Patge Faruk. Els nens li podran fer arribar els seus desigs a diversos punts de la ciutat i trametre-li missatges per l’emissora de ràdio local. A Barcelona n’hi haurà uns quants de repartits pels barris de la ciutat. Per exemple, al barri de Sant Antoni o a la Barceloneta.

La missatgera Caterina torna a València. La cartera reial visitarà els barris de la ciutat i cada dia serà en un lloc diferent, de manera que els nens li podran donar la carta. A Maó també hi han anat els carters reials i han visitat la ciutat i les escoles perquè els nens els donessin la carta.

Igualada patge
Patge Faruk d’Igualada.

Campaments reials 

Abans de la cavalcada, en alguns indrets del país els Reis instal·len campaments perquè la mainada pugui lliurar la carta als treballadors màgics. A Badalona els dies 29 i 30 de desembre es podrà visitar el vaixell dels Reis al port i deixar-hi la carta. A més, fins al 4 de gener hi haurà un campament reial instal·lat al Parc de Montigalà.

Per evitar aglomeracions, a Ciutadella la recollida de cartes reials es farà fins el 30 de desembre en un envelat a la plaça de la Catedral. Els qui s’hi arribin trobaran els cofres reials per a dipositar-hi missatges i desigs. A Oliva, el 2 de gener s’hi muntarà el Campament del Carter Reial perquè els més menuts puguin donar les cartes a l’enviat dels Reis. El mateix dia 5 de gener, a Alcoi, hi haurà establert un campament reial, però caldrà reservar entrada prèviament.

Enviar la carta telemàticament

Avui, en l’era digital, també es pot fer arribar la carta als Reis de l’Orient de casa estant, telemàticament. Molts ajuntaments, com ara els de Girona i d’Esplugues de Llobregat, han habilitat un sistema perquè els nens els puguin lliurar la carta des de qualsevol dispositiu electrònic. Els infants del Vendrell que estiguin confinats podran parlar amb els Reis per videotrucada i els de Mataró, a més de lliurar la carta per la xarxa, rebran una resposta personalitzada.

Ara també hi ha plataformes generals perquè la canalla dels Països Catalans puguin fer arribar la carta als Reis telemàticament. A la web, la carta es pot enviar electrònicament, però també hi ha models de carta en català per imprimir-los i escriure-la a mà. A més, a la mateixa web és possible de rebre una resposta dels Reis de l’Orient personalitzada; això sí, pagant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any