Canvi d’hora 2023: quin dia d’octubre torna l’horari d’hivern?

  • El 29 d’octubre s'haurà d'endarrerir el rellotge una hora: a les 3.00 seran les 2.00

VilaWeb
Redacció
26.09.2023 - 21:40
Actualització: 26.09.2023 - 22:38

Ara que hem entrat a la tardor, molta gent es demana quin dia tocarà canviar l’hora. Enguany, serà el diumenge 29 d’octubre quan es farà el canvi per a adaptar-nos a l’horari d’hivern. A les tres de la matinada el rellotge s’haurà d’endarrerir una hora i passaran a ser les dues, de manera que la nit tindrà una hora més. Així i tot, per a molta gent, és el canvi que fa menys il·lusió, perquè les hores de llum es redueixen i els dies es fan més curts. Si a final de setembre el sol es pon gairebé a les vuit del vespre, a final d’octubre a les sis ja serà fosc.

Serà l’últim canvi d’hora?

Aquesta modificació horària s’aplica a tots els països de la Unió Europea, en compliment d’una directiva que afecta tots els estats membres. Tanmateix, les discrepàncies que hi ha de fa temps sobre aquest afer van dur la Comissió Europea a fer una consulta pública no vinculant l’estiu del 2018 per s saber què en pensaven els ciutadans, les parts interessades i els estats.

Els resultats van ser prou clars: dels 4,6 milions de respostes, el 84% volia eliminar el canvi d’hora, i una àmplia majoria, el 64%, volia tenir permanentment l’horari d’estiu. El canvi es va aprovar, però el març del 2019, el Parlament Europeu va votar d’ajornar la resolució definitiva.

Més enllà d’Europa, qui ja ha fet passos per a posar fi a aquesta modificació horària són els Estats Units. Una setmana després d’haver canviat l’hora, van proposar de fer desaparèixer aquesta normativaEl senat va aprovar per unanimitat de suprimir el canvi d’hora i tenir tot l’any l’horari d’estiu. La proposta de canvi ha d’entrar en vigor aquest novembre, però encara no ha rebut el vist-i-plau de la cambra de representants.

Marco Rubió, el senador republicà que va impulsar el projecte de llei, defensa que és una de les qüestions que té més consens i creu que, amb aquesta mesura, es permet a la població de passar més temps a l’aire lliure a la tarda. De totes maneres, la normativa preveu que els territoris que fins ara no canviaven d’horari, com ara Hawaii i bona part d’Arizona, continuïn igual i mantinguin l’horari d’hivern tot l’any.

I nosaltres, tindrem l’horari d’estiu o el d’hivern?

Si finalment s’elimina el canvi, no queda clar quin horari prevaldrà, si el d’estiu o el d’hivern. A l’estat espanyol es va crear una comissió d’experts que s’havia d’encarregar de decidir-ho, però encara no ha arribat a cap acord concloent.

Les opinions sobre quina és la millor opció són diverses, però segons el baròmetre del CIS del mes d’abril de 2022, un 65,6% dels enquestats volia posar fi al canvi horari i gairebé un 71% vol mantenir el d’estiu. Alguns dels beneficis que s’hi associen són més hores de llum a la tarda i un impacte positiu en el lleure i el turisme.

Per una altra banda, hi ha sectors que opten per l’horari d’hivern, que evitaria que durant els mesos de fred hi hagués zones en què no es fes de dia fins a les nou o les deu del matí, cosa que voldria dir començar la jornada laboral o entrar a l’escola a les fosques. En aquest sentit, la iniciativa ciutadana Reforma Horària defensa en el dictamen del Consell Assessor per a la Reforma Horària que s’ha de mantenir el mateix horari tot l’any i que ha de ser el d’hivern.

El motiu principal és que la llum al matí és un sincronitzador important i, amb aquest horari, l’activitat de la gent és més ajustada a les hores de sol. “La llum al matí afavoreix la sincronització del rellotge circadiari, millora l’humor, i ajuda a avançar la son. En cas contrari, la manca de llum al matí afavoreix que s’endarrereixin els ritmes circadiaris. Aquest endarreriment en un país d’horaris ja tardans, com el nostre, encara originaria tendència a allargar-los més”, diu el text.

La plataforma, que treballa per impulsar canvis horaris que permetin de gaudir de més llibertat en la gestió del temps, també diu que un canvi d’horari altera el rellotge intern. Encara que el canvi sigui tan sols d’una hora, alerten que el cos triga uns quants dies a resincronitzar-se. Aquests efectes sobre el sistema circadiari afecten més les persones grans i els infants, atès que tenen un rellotge intern menys flexible.

Molts països ja han decidit de posar fi al canvi d’hora

Tot i el debat obert respecte del canvi d’hora, hi ha molts països en què aquesta mena de tradició ja es va eliminar. De fet, tan sols un 40% dels països i una quarta part de la població mundial canvia d’hora a l’estiu i a l’hivern. Els dies sempre són més llargs a l’estiu, però la diferència s’accentua a mesura que ens acostem als cercles polars. Per això, bona part dels països en zones tropicals no han fet mai cap canvi horari. És el cas d’uns quants països de l’Àfrica central, el nord de Sud-amèrica, el sud-est asiàtic i Oceania. Alguns altres van començar canviant l’hora i després van eliminar la mesura. És el cas de la Xina, l’Argentina, l’Uruguai i el Japó. Actualment, el canvi es manté principalment a Europa i a l’Amèrica del Nord. Això sí, hi ha excepcions: Islàndia va abandonar el canvi d’hora fa més de cinquanta anys i Rússia també va decidir de mantenir-se permanentment en l’horari d’estiu.

Cinc trucs per a adaptar-se millor al canvi d’hora

Molta gent té molèsties amb el canvi d’hora, però hi ha unes regles senzilles que poden ajudar a millorar les sensacions del cos. Durant els primers dies després del canvi d’hora, molta gent té símptomes tan diversos com irritabilitat, disminució del son, fatiga diürna i reducció de la funció immunitària. Us oferim cinc consells que us poden ajudar a adaptar-vos-hi:

1. Mantingueu un patró de son regular abans i després del canvi d’hora. És especialment important d’aixecar-se a una hora regular al matí, atès que el cos allibera cortisol per estar més alerta. A mesura que avança el dia, us sentireu com més va més cansats, perquè els nivells de cortisol disminueixen i limiten l’impacte del canvi d’hora al vostre son.

2. Acostumeu gradualment el vostre cos a la nova hora canviant a poc a poc l’horari de son durant una setmana aproximadament. Canviar l’hora d’anar-se’n al llit uns 10-15 minuts abans o després cada dia ajudarà el cos a adaptar-se sense problemes a la nova hora i a reduir el jet-lag.

3. Gaudiu de la llum del sol al matí. La llum del matí ajuda el cos a adaptar-se més ràpidament i sincronitza el rellotge corporal, mentre que la llum de la tarda endarrereix el rellotge. La del matí també millora l’estat d’ànim i l’estat d’alerta durant el dia i ajuda a dormir millor a la nit.

4. Eviteu la llum brillant a la nit. Això inclou la llum blava dels telèfons mòbils, les tauletes i més dispositius electrònics, que pot endarrerir l’alliberament de l’hormona del son, la melatonina, i el rellotge intern. Un ambient fosc és més adequat per a dormir.

Mantingueu un patró d’alimentació regular. Uns altres senyals ambientals, com ara el menjar, també poden ajudar a sincronitzar el rellotge corporal. Les investigacions han demostrat que l’exposició a la llum i l’alimentació a l’hora adequada poden ajudar els rellotges principal i perifèrics a moure’s a la mateixa velocitat. Compliu els horaris dels àpats i eviteu de menjar tard.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor