Censuren el ‘Cant de la Senyera’ a la ronda de l’Orfeó Català a la Xina

  • Demà, l'Orfeó Català començarà una ronda de quatre concerts a la Xina, dins el Festival Internacional d'Arts de Xangai

VilaWeb
Redacció
22.10.2018 - 22:00
Actualització: 23.10.2018 - 12:05

Aquesta setmana l’Orfeó Català viatja per primera vegada a Àsia, concretament a la Xina. Avui comença una ronda per aquest país, tot i que sense tota la plantilla. Alguns cantaires no han volgut anar-hi perquè s’han acceptat unes certes censures de repertori.

De primer, el cor havia de cantar el Rèquiem de Brahms, però es va descartar perquè la Xina va considerar que la peça tenia un contingut religiós inapropiat. Entre les cançons que tampoc no han obtingut el vist-i-plau del govern xinès, hi ha l’himne de l’Orfeó Català, el ‘Cant de la Senyera’, perquè consideren que té un contingut polític.

El ‘Cant de la Senyera’ normalment no forma part del repertori perquè és el bis habitual del cor. En aquest cas s’ha fet saber els cantaires que no es podrà cantar ni de forma espontània.

Quan el Festival Internacional d’Arts de Xangai, l’amfitrió de l’Orfeó Català a la Xina, va demanar canvis en el programa, els cantaires van ser consultats. La major part del cor va optar per mantenir la ronda de quatre concerts, però alguns van decidir de no anar-hi perquè consideraven que això era censura i no l’acceptaven.

Aquest no ha estat pas l’únic entrebanc. Els cantaires han hagut de signar un document en què es comprometen a no fer manifestacions públiques en territori xinès que puguin ferir la sensibilitat del règim. És una pràctica habitual al país. Per exemple, els han especificat que no poden lluir el llaç groc per reclamar la llibertat dels presos polítics.

Dins el cor s’ha debatut si l’Orfeó Català, una institució que sempre ha defensat les llibertats a Catalunya, havia d’acceptar aquesta censura. Els òrgans directius han dit que en qualsevol concert es pacta el repertori. I, malgrat reconèixer que en aquest cas ha estat més complicat que no és habitualment –s’han arribat a proposar una desena de repertoris diversos–, asseguren que és habitual pel que fa a concerts a l’estranger, sobretot a la Xina.

Segons el Palau de la Música, tampoc no s’ha entès gaire bé quin criteri se segueix per a decidir quines cançons es poden cantar i quines no. Creuen que hi té un paper fonamental la traducció que es faci de la lletra. Per això, malgrat que es va prohibir el Rèquiem de Brahms, per religiós, l’Orfeó cantarà aquests dies a la Xina el Nigra Sum de Pau Casals, dedicat a la moreneta.

El director artístic de l’Orfeó Català, Simon Halsey, considera que la ronda és una gran fita i destaca la dificultat de trobar un repertori de música profana per a fer una ronda asiàtica. ‘No és mai feina fàcil, però per sort hi ha molta cançó popular catalana’, ha dit Halsey.

L’Orfeó diu que la ronda vol servir per a continuar difonent la cultura catalana i el Palau de la Música. Per això es dedicarà una part del programa al repertori de cançons populars catalanes.

Els concerts començaran amb Franz Schubert i sis peces corals d’Edward Elgar. La segona part l’encetarà la música de Pau Casals, seguida de les composicions d’Eduard Tolrà. A continuació, vindran les composicions que l’Orfeó ha encarregat a Albert Guinovart, que ell ha anomenat Retaule de cançons populars. El componen sis cançons populars arranjades per a cor i piano, com ara ‘El mariner’, ‘Margarideta’, ‘La dama d’Aragó’ i ‘Els tres tambors’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any