Biblioteca de Catalunya

La Biblioteca de Catalunya ha programat enguany catorze exposicions que commemoren diverses efemèrides, com ara els dos-cents anys de la mort del baró de Maldà i els cinquanta de la mort del musicòleg Higini Anglès. També hi haurà una exposició dedicada a l’historiador Joaquim Miret, amb motiu del centenari de la seva mort, i un homenatge a Antoni Calonge, ara que fa quaranta anys de la creació de la revista El Víbora.

Coincidint amb la BCNegra, s’ha programat una exposició que rememorarà l’aparició i difusió de la novel·la negra a Catalunya. El llibre també hi serà representat amb una mostra de cançoners medievals manuscrits i una altra sobre la bibliofília a Catalunya. Quatre exposicions donaran valor als fons gràfics i sonors de la biblioteca.

A la sala d’exposicions de la Biblioteca de Catalunya, s’hi faran tres de les catorze mostres. La primera, ‘Els cançoners i l’herència de la cultura occitana’, que del 21 de febrer al 25 d’abril exhibirà cançoners medievals que es guarden a la secció de manuscrits. Del 30 de maig al 30 de juliol s’hi exposarà ‘La bibliofília a Catalunya’ i del 17 d’octubre al 17 de desembre hi tindrà presència la visió de la Barcelona que el baró de Maldà va descriure en el seu dietari Calaix de sastre, considerat un dels texts més importants de la narrativa catalana dels segles XVIII i XIX.

La resta d’exposicions s’instal·laran a l’Espai Zero de l’edifici. De primer, ‘S’ha escrit un crim’, sobre la novel·la negra, del 17 de gener al 16 de febrer, coincidint amb la setmana de la BCNegra. Del 18 d’abril al 18 de maig hi haurà una mostra de llibres microscòpics i del 22 de juliol al 14 de setembre, coincidint amb l’any del Turisme Cultural, una exposició pels cinquanta anys de la Revista del Turismo.

Cap a la tardor, del 16 de setembre al 15 d’octubre, una exposició tractarà de la figura d’Higini Anglès, amb motiu dels cinquanta anys de la seva mort, musicòleg que va impulsar amb força els estudis musicals des de la Biblioteca de Catalunya. Coincidint amb els quaranta anys de la revista de còmics El Víbora, es mostraran originals que el dibuixant Antoni Calonge hi va publicar. A final d’any, es dedicarà una mostra a Joaquim Miret i Sans, descobridor de les Homilies d’Organyà i un dels mecenes principals de la biblioteca.

Fons gràfic i sonor de la BNC
La biblioteca vol fer valer el seu fons gràfic i sonor amb quatre mostres dedicades al dibuixant José Luís Martín, al pintor Albert Ràfols Casamada, a la seva dona, Maria Girona –també pintora i gravadora–, i a Pablo Ramírez, il·lustrador i escriptor de contes infantils. A més, una exposició recordarà les escriptores republicanes i una altra donarà a conèixer els importants fons radiofònics de la biblioteca.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb