Caixabank, Banco Santander i Bankia han presentat una demanda al Tribunal Suprem espanyol contra el govern espanyol per a exigir la devolució dels 1.350 milions d’euros amb què van finançar la indemnització a Escal-UGS, controlada per ACS, pel tancament del Castor, segons fonts del sector bancari.

Les tres entitats van concedir aquest crèdit al govern espanyol a trenta anys, amb Enagàs com a mediador, però la Comissió dels Mercats i la Competència espanyola (CNMC) va dictaminar que se n’aturés el retorn. Des del 2016, aquesta quantitat es repercutia als consumidors mitjançant la factura del gas, però una sentència del Tribunal Constitucional espanyol va anul·lar el decret llei amb què l’executiu de Mariano Rajoy acceptava la renúncia de la concessionària i la manera com se l’havia d’indemnitzar.

L’abril del 2018, Caixabank, Banc Santander i Bankia van reclamar formalment aquesta quantitat al govern espanyol, però atès el silenci administratiu de l’executiu espanyol, han optat per reclamar els 1.350 milions d’euros, més els interessos que genera aquest crèdit, davant el Tribunal Suprem, segons les mateixes fonts.

D’aquesta xifra final, que es va amortitzar des del 2016 fins al moment que la CNMC va paralitzar el pagament corresponent al novembre del 2017, se’n van retornar uns 150 milions. Per això, els bancs també reclamaven els danys ocasionats.

El magatzem de gas submarí va causar més d’un miler de terratrèmols injectant, en període de proves, petites parts del volum total de gas que havia d’acollir. En una compareixença al congrés espanyol, el ministre d’Energia d’aleshores, Álvaro Nadal, va reconèixer que el fracàs es devia a un greu error de disseny.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb