Missatge que apareix quan s'intenta accedir a alguna de les pàgines web afectades

Pàgines web de gran popularitat com les de mitjans de comunicació com The New York Times, Financial Times, la BBC, The Guardian o TV3; o d’altres com les de Twitch o GitHub, han caigut durant unes hores a causa d’un problema d’abast mundial de Fastly, un proveïdor de xarxa de lliurament de continguts (CDN, en anglès), un servei essencial pel funcionament de les pàgines web. El problema tant ha impedit l’accés total en algunes pàgines web, com n’ha limitat alguna de les seves funcions, tot i que Fastly ha informat a la seva pàgina web que, tot i no haver resolt del tot el problema, ja l’han identificat i hi han aplicat una solució. Gràcies a això, les pàgines webs que tenen contractats els serveis del Fastly poden començar a recuperar-se.

Les xarxes de lliurament de continguts actuen com a servidors intermediaris entre els lectors i els servidors centrals de les pàgines web. Emmagatzemen algunes dades clau per tenir-los més a prop de l’usuari final. Per exemple, el contingut dels mitjans de comunicació s’emmagatzemen a la memòria cau d’un servidor CDN a prop de l’usuari, de manera que aquest no li cal connectar-se al servidor original cada vegada que carrega una pàgina web, fet que n’accelera la connexió.

Aquest tipus de serveis són especialment populars entre les pàgines web de mitjans de comunicació, motiu pel qual són el sector més afectat per aquesta fallada, però també ha causat problemes amb altres tipus de pàgines. De fet, la naturalesa intermediària del servei, fa que hagi afectat pàgines web molt diverses, sense importar en quin servidor estan allotjades. Si les seves dades passen per Fastly, els afecta el problema.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.