La Comissió Europea ha decidit avui tornar a enviar Polònia al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per amenaçar la independència judicial. En aquesta ocasió, la CE dubta del nou règim disciplinari dels jutges polonesos, que considera que ‘deteriora la independència judicial’ i ‘no ofereix garanties suficients per protegir del control polític’.

La legislació polonesa permet que els jutges ordinaris siguin investigats o pateixin sancions disciplinàries en base al contingut de les seves resolucions judicials, també si fan una pregunta prejudicial al TJUE. Segons la CE, el nou sistema ‘no garanteix la independència ni la imparcialitat de la sala disciplinària del Tribunal Suprem’ que s’encarrega de mirar les sentències, perquè inclou només membres escollits políticament pel parlament.

El cas s’ha portat avui al TJUE després que Brussel·les no aconseguís respostes convincents de Varsòvia als seus avisos sobre el nou règim disciplinari. Tenint en compte la ‘possible repercussió del règim disciplinari en la independència judicial’, la CE ha demanat que Luxemburg analitzi el cas a través del procediment accelerat per tenir una sentència ferma en la major brevetat possible.

Polònia està sota l’aplicació de l’article 7 dels tractats europeus per riscos per l’estat de dret des del desembre del 2017. La CE és responsable de vetllar perquè els estats membres compleixin amb els principis de la Unió, i veu amb preocupació la situació a Polònia des de fa com a mínim tres anys, quan va iniciar les negociacions amb Varsòvia sobre aquest tema.

El juliol del 2018, la CE ja va incoar un procediment d’infracció contra aquest país europeu per la llei sobre el Tribunal Suprem, especialment per les qüestions relacionades amb la jubilació i les seves implicacions per la independència dels jutges. De fet, Brussel·les va acabar remetent el cas al TJUE el setembre del 2018, i aquest any 2019, el 24 de juny, el tribunal ha sentenciat que la reducció de l’edat de jubilació era contrària al dret de la UE i amenaçava la independència judicial.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.