Junts per Catalunya ha fet una conferència de premsa per anunciar que presentarà recursos contra la decisió de la Junta Electoral espanyola de vetar Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. Malgrat que segons Josep Costa i Juame Alonso-Cuevillas, representants de JxCat i membres de l’equip jurídic Puigdemont i els consellers exiliats, aquests recursos prosperaran abans de les eleccions, Junts per Catalunya ha hagut de nomenar substituts provisional als tres polítics. Aquests seran l’advocat Gonzalo Boye, l’ex-batlle de Barcelona, Xavier Trias, i la periodista Beatriz Talegón.

Qui forma part de la Junta Electoral espanyola? Quin paper tenen els partits? 

‘Amb tota seguretat, guanyarem’

Segons Costa i Cuevillas, presentaran els recursos al Tribunal Suprem i al Tribunal Constitucional espanyols i al Tribunal de Justícia de la Unió Europea de Luxemburg, els quals hauran de resoldre abans de les eleccions. ‘Amb tota seguretat, guanyarem’, ha dit Alonso-Cuevillas, que ha augurat que la divisió a la JEC, amb quatre vots particulars, posarà les coses difícils al Suprem i al Constitucional. ‘Jurídicament és inexplicable, Les hem vist molt grosses els últims mesos, però això supera qualsevol cosa’, ha criticat.

Costa ha destacat que la resolució de la JEC estava signada amb data de diumenge, mentre que la reunió era prevista per aquest dilluns. Ha titllat la resolució d‘incomprensible jurídicament, kafkiana, grotesca, confusa, contradictòria i qualsevol cosa menys fonamentada en dret’, una decisió que és ‘vergonyosa i antidemocràtica’. També ha reivindicat que els vots particulars donen la raó a les al·legacions que va presentar JxCat divendres.

‘S’han inventat una causa d’il·legibilitat no prevista a la llei, s’han inventat una cosa que ni tan sols el PP i Cs havien al·legat’, ha denunciat Costa. A més, ha recordat que la JEC ho justifica amb l’aplicació de l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal contra Puigdemont, per la qual el jutge Pablo Llarena va suspendre els diputats del parlament, però que a Comín i Ponsatí no se’ls ha aplicat mai.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.