Boye retreu la posició dels fiscals del procés: “És la batalla de la postamnistia”

  • Puigdemont diu que la litigació internacional ha reduït el perímetre en què l'estat espanyol pot actuar contra dissidents

VilaWeb
VilaWeb – Agències
31.05.2024 - 20:52
Actualització: 31.05.2024 - 21:39

Junts assegura que l’estratègia judicial engegada pel president Carles Puigdemont i els consellers a l’exili ha permès que el govern espanyol acceptés la llei d’amnistia. Ho han defensat Puigdemont, el cap de llista de la formació a les eleccions europees, Toni Comín, i l’advocat Gonzalo Boye en un acte al Press Club de Brussel·les, a Bèlgica. Allà, el president ha fet valer que la decisió d’anar-se’n a l’exili no cercava “dreceres personals” per als exiliats, sinó servir a la “causa general de defensa dels drets fonamentals” dels catalans. Al seu torn, Comín també ha fet valer que l’exili havia posat les bases narratives de l’amnistia: “El govern espanyol no ha acceptat amnistia solament perquè li faltaven set vots, sinó perquè hem guanyat la narrativa”.

Per la seva banda, Boye ha retret als fiscals del procés que redactessin un document en contra d’aplicar l’amnistia a la malversació que s’atribueix als dirigents catalans independentistes. “És la batalla de la postamnistia”, ha dit. “Un grup de funcionaris públics, fent servir recursos públics, s’asseu, abans que hi hagi una llei, a elaborar un document per veure si aquesta llei, que no ha nascut, no és aplicable al delicte de malversació”, ha dit en la compareixença davant els mitjans de comunicació. Els quatre fiscals del Tribunal Suprem espanyol que van participar en el judici contra el procés van lliurar al fiscal general de l’estat, Álvaro García Ortiz, un document en què expliquen que no estan a favor d’aplicar la llei d’amnistia a Puigdemont en el cas del delicte de malversació perquè entenen que sí que va tenir ànim de lucre i que va afectar els interessos financers de la UE.

Tot i això, els fiscals han dit que sí que veien viable d’aplicar la norma als delictes de desobediència i de desordres públics. Per a Boye, això forma part d’un nou “cicle intermedi” que viuen dins un “procés llarg”. “És la batalla de la postamnistia”, ha insistit. El lletrat ha retret que aquests quatre fiscals es reunissin per “fer un document amb fons públics sobre el delicte de malversació en cas que es publiqui una llei”. “Els fiscals rebutgen l’amnistia. Quins fiscals? Els de la rebel·lió”, ha dit, i després ha insistit que “sense exili avui no hi hauria amnistia”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor