Boscos que curen

  • El contacte amb la natura és molt positiu per a la salut i ho és encara més si es tracta d’un bosc madur, amb arbres que superin els cinquanta anys.

Si hem aprés a escoltar el cos, és freqüent tenir necessitat de bosc, sentir-se atret per l’experiència de connexió profunda amb la natura que proporciona, de silenci ple de vida, de serenor. Una passejada pel bosc ens renova físicament i ens enforteix psicològicament.  Això, que ha estat una saviesa tradicional, ara es demostra científicament: els boscos ens curen.

Com ens curen els boscos?

Segons Cristina Oriol, metgessa de família i experta en recerca mèdica de boscos i salut, “al passejar per un bosc es produeixen uns efectes fisiològics, com ara que baixa la tensió arterial, baixa la freqüència cardíaca, es modifica la variabilitat cardíaca… Això ens indica que s’està activant el sistema nerviós parasimpàtic, encarregat de les funcions restauradores del cos i s’està desactivant el sistema nerviós simpàtic, el de lluita o fugida”.

Però el més sorprenent és que s’ha descobert que el contacte amb el bosc millora directament el sistema immunitari.  El fet comprovat és que després d’un bany de bosc augmenta el número de cèl·lules natural killer i de les proteïnes intracel·lulars (granulosina, granzyme A i B i perforina) que les natural killer alliberen per destruir les cèl·lules infestades per virus o cèl·lules tumorals.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any