La crisi de Crédit Suisse empeny la banca europea a una situació crítica

  • El banc ha demanat suport a les autoritats suïsses per a fer front al daltabaix, que han respost que li oferiran liquiditat "en cas que sigui necessari"
  • Les borses europees han tornat a experimentar una onada de devaluacions després d'una jornada de treva ahir

VilaWeb
Façana de l'edifici de Credit Suisse (fotografia: dpa).

Redacció

15.03.2023 - 12:42
Actualització: 15.03.2023 - 21:07

Les accions de Crédit Suisse han arribat a enfonsar-se de més d’un 30% a la borsa de Zuric quan el seu principal accionista, el Banc Nacional Saudita (SNB), ha avançat que no hi injectaria més diners en cas d’una hipotètica ampliació de capital. A la tarda, les accions del banc han aconseguit de recuperar-se parcialment i limitar la caiguda per sota d’un 20%, una vegada desvaloritzades fins a un mínim històric d’1,55 francs suïssos per acció.

Demana suport a les autoritats suïsses

A mitja tarda, el banc ha demanat al Banc Nacional de Suïssa “una mostra de suport”, en forma de comunicat, sobre la seva salut financera. Ho han explicat tres fonts coneixedores de la situació al Financial Times. I han afegit que el banc també havia demanat suport a l’Autoritat Suïssa Supervisora del Mercat Financer (Finma).

Al vespre, ambdues institucions han confirmat mitjançant un comunicat que proveiran Crédit Suisse amb liquiditat “en cas que sigui necessari”. Alhora, han confirmat que el banc, tot i la patacada d’avui, continua complint els requisits de capital i liquiditat que s’apliquen als bancs sistèmicament importants.

El daltabaix a Crédit Suisse ha començat aquest matí arran de l’anunci de l’SNB, però la inestabilitat fa temps que colla l’entitat, que al febrer va reconèixer unes pèrdues de 7.400 milions d’euros. Aquests darrers mesos, Crédit Suisse s’ha vist immersa en uns quants escàndols, i aquesta setmana s’ha vist obligada a reconèixer “debilitats materials” en el control de la seva informació financera després d’haver rebut un avís dels reguladors financers nord-americans.

Onada de devaluacions a les borses

El desplomament de Crédit Suisse ha desencadenat una onada de devaluacions a les borses europees, que ahir van viure una jornada de treva després de la crisi desfermada als mercats financers mundials pel col·lapse del Silicon Valley Bank (SVB).

Així, la borsa de París ha caigut d’un 3,2%, la de Frankfurt d’un 2,7% i la de Londres d’un 2,3%. Els principals índexs borsaris del continent han experimentat una evolució semblant: cap a la mitja sessió, el DAX alemany ha caigut d’un 3,04%, el CAC 40 francès d’un 3,53% i l’FTSE MIB italià d’un 3,70%. Aquestes caigudes han quedat reflectides en l’índex europeu Euro Stoxx 50, que cau d’un 3,35%. L’FTSE 100 britànic, per la seva banda, s’ha contret d’un 2,45%.

Cop molt fort a l’Íbex 35

Particularment forta ha estat la patacada a l’Íbex 35 espanyol, que aquest migdia cau d’un 3,5%. Poc abans de la mitja sessió, el selectiu ha caigut als 8.778,9 punts, una caiguda d’un 4,15% respecte a l’obertura d’aquest matí.

Les pèrdues han estat particularment importants en el cas de les entitats financeres, amb el Banc Sabadell al capdavant (-8,96%), seguit pel BBVA (-7,38%), Bankinter (-6,95%) i Caixabank (-5,98%). Però no s’han limitat al sector bancari: Inditex, per exemple, ha caigut d’un 5,2% tot i presentar fa poc beneficis rècord. De les trenta-cinc empreses que cotitzen al selectiu, de fet, Iberdrola és l’única que s’ha revalorat (+0,64%) a la mitja sessió.

Les turbulències als mercats financers europeus també han afectat l’euro, que s’ha depreciat d’un 1,10% en relació amb el dòlar, i ha caigut a la cota dels 1,07 dòlars per euro. Així, el tipus de canvi de mercat ha arribat a situar-se als 1,0616 dòlars.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem