Borràs convocarà una mesa extraordinària dijous per a tractar l’obertura del judici oral

  • La CUP demanarà que s'apliqui l'article 24.5 i Borràs sigui suspesa dijous mateix

VilaWeb
Arnau Lleonart
26.07.2022 - 15:32
Actualització: 26.07.2022 - 17:30

Una mesa del parlament extraordinària discutirà dijous sobre com s’ha de procedir ara que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obert judici oral a la presidenta de la cambra, Laura Borràs. La decisió s’ha conegut mentre la mesa estava reunida, però fonts del parlament han explicat que la defensa de Borràs encara no n’ha rebut la notificació formal i que han quedat que convocarien una reunió extraordinària dijous a les 12.00 que tractarà específicament aquest punt.

De la reunió de la mesa en podria sortir la manera sobre com entomaran l’article 25 del reglament del parlament, que marca que els diputats, si són acusats de cometre un delicte, poden ser suspesos de drets i deures parlamentaris quan se’ls obra judici oral.

Avui hi havia prevista una mesa del parlament ampliada, amb membres dels grups parlamentaris que no hi tenen representació, per a tractar la qüestió de les llicències d’edat, però s’ha ajornat a dijous a les 9.30.

L’article 25.4 diu que quan el delicte es vincula a la corrupció la mesa pot acordar la suspensió immediata del diputat, sense passar ni pel ple ni per la Comissió de l’Estatut dels Diputats, i sense haver de tenir majoria absoluta: n’hi ha prou que a la mesa hi hagi més vots a favor de la suspensió que no pas en contra. Això fa que amb els vots dels dos membres del PSC a la mesa n’hi hagi prou si ERC o la CUP s’abstenen i no hi voten en contra, perquè un dels dos representants de Junts, en aquest cas, Borràs, no hi podria votar pel fet de ser implicada.

Ara bé, el reglament també diu que si hi ha dubtes sobre si el cas s’emmarca en un delicte de corrupció, cal el dictamen de la Comissió de l’Estatut dels Diputats, actualment presidida pel diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas. Fonts de Junts diuen que esperen que no li apliquin l’article 25.4, perquè la causa té motivacions polítiques i que, per tant, no es pot simplement decidir en una reunió de la mesa, sinó que ha de ser debatut i votat públicament.

Si Junts aconseguís convèncer els altres membres de la mesa que cal aquest dictamen el procés podria allargar-se fins després de l’estiu perquè divendres s’acaba el període de sessions i la comissió no es pot reunir. De l’1 al 15 d’agost l’activitat parlamentària es limitarà a la diputació permanent, que no pot fer la feina de les comissions. A partir del 15 d’agost comença un nou període de sessions, però hi ha l’acord polític perquè no hi hagi activitat fins després del 31 d’agost. Amb tot, no hi ha cap impediment formal que impedeixi que la Comissió de l’Estatut dels Diputats es reuneixi entre el 15 i el 31 d’agost si hi ha voluntat política per fer-ho.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any