Borbons S.L.: per a entendre com funciona el negoci

  • La monarquia es basa en la família, no pas en qui porta la corona, però va i resulta que ens volen fer creure que no té cap importància la fortuna familiar

VilaWeb

Hi deu haver poques institucions al món que hagen bastit tant de relat per a tapar la brutícia pròpia com la monarquia espanyola. Havia estat així històricament, però encara ho és més en aquest darrer format, el nascut del caprici del dictador Franco. La cort espanyola és una màquina fabulosa a l’hora de capgirar la realitat i fer creure als seus súbdits que allò que és una mentida de l’alçada d’un campanar ho han de veure com una veritat plana, plana.

No tan sols s’ha provat, i s’ha aconseguit a efectes pràctics, d’esborrar que aquesta monarquia té com a única font de legitimitat el cop d’estat franquista i les lleis promulgades per l’estat creat pels militars rebels el 1939. També s’han passat dècades venent i fent creure les excel·lències del primer dels seus reis, Juan Carlos I, i ara, amb la mateixa metodologia, del segon. 

Avui fa un any que, amb la millor tradició borbònica, el fill va organitzar la fuga del pare i el va deixar a l’estacada, i ja hi ha poca gent que es crega el conte que tothom havia contat sobre Juan Carlos I al llarg del seu regnat. Però he de recordar que la imatge que la cort de Madrid –i la premsa submisa– havia creat al voltant del delinqüent que duia corona era indiscutible i indiscutida fins ara fa quatre dies. I que, fins i tot avui dia, i encara que hi haja pocs dubtes de la talla moral del personatge, tenim gent com ara Valtònyc, Pablo Hasel i moltes persones més, perseguides simplement per haver dit la veritat sobre un escàndol que és visible a ull nu.

Això passa perquè, malgrat tot, les maniobres de protecció de la casa Borbó –cor i motor del règim extractiu que ha privatitzat l’estat espanyol a favor seu– continuen intensament. Amb la complicitat del govern del PSOE, que va ajudar a organitzar la fuga a Abu Dhabi. I amb la del règim complet, que s’ha inventat la figura legalment inexistent del “rei emèrit” per a impedir que el lladre siga considerat un ciutadà més amb les responsabilitats que tenen tota la resta. I sobretot amb la creació del “cordó sanitari” que pretenen que separe el fill del pare, amb la voluntat de preservar qui ara porta el negoci. 

Però per a entendre el món i per a entendre com funciona aquesta cosa, us propose un símil ben elemental. 

La monarquia espanyola és un petit hòlding familiar que té dues empreses: la Corona i Borbons S.L. Amb Juan Carlos I la cosa era tan descarada que tot era el mateix, però el seu fill ha hagut de separar marques i especialitzar els mercats. La Corona fa política i Borbons S.L., cobra. Però de la mateixa manera que passa amb alguns hòldings, l’empresa que aparentment factura menys és la que en realitat fa possible que existisca la que factura. 

És així de senzill. Imaginem que Juan Carlos I no hagués estat rei o que Felipe VI no ho fos. És evident, i crec que tots hi estarem d’acord, que la família no seria rica. En qualsevol cas, és evident que no serien insultantment rics com ara. La fortuna de Juan Carlos I no va vinculada a les seues capacitats empresarials o personals sinó al fet de ser rei i poder fer coses que solament fan els reis. Fins i tot els favors que avui rep Juan Carlos I, com el de no ser perseguit judicialment ni tan sols per l’abrandat Tribunal de Comptes, només s’expliquen perquè el seu fill és rei. 

Sobre ell, hi ha molt a dir. No cal ni entrar al numeret sobre la renúncia, falsa i il·legal, a l’herència del pare. La fortuna de la família –i remarque això de la família– ni tan sols sabem quina és. Els experts calculen que parlem d’uns dos mil milions d’euros. Acceptem que és aquesta xifra. Què caram penseu que passarà una volta muira Juan Carlos I? Els dos mil milions de la família s’escaparan? Com? I cap a on?

He dit família i quan dic família vaig al moll de l’os. Perquè en realitat, i això és un fet que es comenta massa poc, la monarquia es basa en la família, i no en qui porta la corona. Perquè és a una família en concret, i no a una sola persona, a qui es reconeix el dret a proveir, se suposa que per sempre, la persona que ocupa el càrrec de cap de l’estat. Persona que, en tot cas, sempre és circumstancial. Per aquest motiu, la constitució espanyola no fixa qui és el rei sinó quina família té dret a fabricar reis. I per això mateix, la família reial és tractada com una excepció única en el dret de família vigent a l’estat espanyol. 

Però, ai, caram!, va i resulta que, malgrat tot, ens volen fer creure que no té gens d’importància la fortuna familiar, de la família, i que és un afer que precisament no n’afecta el membre més important. Qui assegura el negoci pilotant l’empresa que permet de funcionar el hòlding sencer. Ja és tenir nassos, ja…

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
02.08.2021  ·  22:25

No cal repetir-ho, Sr. Partal. Fa molts anys que tots sabem això.

Fracassat per molts anys l’intent de regeneració de la República Catalana, el que cal pensar és com desempallegar-nos d’ells. Una Espanya republicana seria igual d’anticatalana i espanyolista, però almenys el president de la república hauria de retre comptes i hom el podria escollir o no.

Com he dit moltes vegades, que un règim sigui corcat, corrupte, arbitrari, impresentable o criminal, no vol dir que caigui. Recomano a tothom veure la sèrie de Netflix: “Com esdevenir dictador” on s’expliquen clarament els mecanismes per accedir al poder i per mantenir-s’hi. En el cas d’Espanya, des de Felip II tot ha estat un reguitzell de reietons a quin més inútil i funest (hi incloc el nostre Carles III, que va fugir cames ajudeu-me deixant els catalans als peus dels cavalls a la que li presentaren la possibilitat de tenir més pastuqui i poder- de fet hi ha qui diu que la mort del seu germà no va ser tampoc fortuïta) i tot i això la monarquia es manté, la gent segueix estant contenta amb el rei i el nombre de republicans espanyols és el mateix que el nombre de transexuals a la Cúria vaticana.

Hores d’ara, veient el capteniment dels politics catalans (rendició i pleitesia), de les organitzacions de la societat civil (happenings nostàlgics i poca cosa més), dels progres espanyols (he dit progres ?), de la societat en general i de la resta d’Europa només em queda dir que han guanyat, amb totes les lletres. Que ja poden fer el que vulguin i arrossegar-nos on els doni la gana.Potser amb la seva cleptocràcia arribarà un moment que robaran tant i serà tan escandalós tot, que la gent, sense res més que perdre, s’aixecarà i els aplicarà la recepta del famós metge francès, però mentre esperem una o dues generacions a que passi (Viva Leonor I !!), colguem-nos ben colgats i intentem preservar llengua i cultura per alguna altra generació amb més llums i més exigència democràtica.

joan rovira
joan rovira
02.08.2021  ·  22:57

Ben explicada, quaranta-sis anys després, la “planificació predeterminada” de la monarquia borbònica que, com recorda l’editorial, és una repetició – afegeixo, amb el vistiplau internacional- que es repeteix al llarg de la història. Així com, la manera de dissimular-ho, mitjançant la “dissonància cognitiva”, que s’encarrega d’inocular la majoria de la premsa. Per a finalment, quedar ocult a la història oficial.

Tal com podem veure aquests dies a Catalunya amb “la planificació predeterminada” pels lobbys internacionals, espanyols i catalans de l’aeroport; tal com abans es va fer amb el port. Cap novetat. Ara, les esquerres s’esquinçaran les vestidures acusant les dretes quan seuen junts, esquerres i dretes, a l’AMB, a la Diputació o al CZF. I també, la premsa, mitjançant la “dissonància cognitiva” retribuïda, hi col•laborarà.

El poble hi és, tal com es va posar en relleu el primer d’octubre del 2017, com hi era el 1976 o, abans, el 1931; que les elits polítiques que formen un tàndem amb les econòmiques s’han encarregat d’aturar per tal de repetir, tant les dretes com les esquerres, el mateix patró, sota el paraigua absolutista, de repartir-se les influències i, de moment, poca cosa més. Però la comèdia és ben clara i els personatges patètics. Però, és temps de canvis arreu!

Josep Usó
Josep Usó
02.08.2021  ·  22:58

I sempre basat en una cobdícia que acaba per ensorrar, cíclicament, allò que es podria anomenar la gallina dels ous d’or. Emparats per un cor de aduladors amb altaveus potents.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
02.08.2021  ·  23:05

No són els borbons, és l’estat espanyol https://twitter.com/jaumemoll/status/1414334776983625737?s=20 1934 Azaña
A la piulada es veu que el Sr. Azaña, president de govern de la segona república espanyola, també era amic nostre.

Carles Serra
Carles Serra
02.08.2021  ·  23:10

Gràcies Vicent com sempre per l’editorial; d’aquest despropòsit i lladronici que descrius sobre els Borbons, sobretot té molt a veure el PSO€, com fas esment Vicent, ep!! també cal recordar els revolucionaris de Podemitas, com va dir l’advocada Basca que defensa la periodista Naia, per lo que diuen i no duien.
Tot plegat és tant repugnant que es fa molt difícil resumir-ho en aquest apartat, perquè ja em diràs com definirem aquest partits com ER-HB etc, que han fet president en aquest franquista Pedrito i APALANCANT aquest govern PSO€, que ens són còmplices.
Com et deia Vicent, és tot tant repugnant que només definir-ho així em quedo molt curt.

Berta Carulla
Berta Carulla
02.08.2021  ·  23:15

De debò ocuparem els dits parlant dels cabrons?
Bueno pues molt bé, pues adiós, com deia en Trapero aquell a qui han tret el comandament de la “guàrdia pretoriana” (com diuen els indigents de la teletrès) del President, cosa que no li sembla important és evident al nostre director.
Bona nit fills meus.

Antoni Bardera
Antoni Bardera
02.08.2021  ·  23:20

Una vegada més heu fet una editorial excel·lent, Sr. Partal; trobo que la reflexió que feu sobre la família reial és immillorable i indiscutible.

Francesc Macià
Francesc Macià
02.08.2021  ·  23:21

Com molt bé diu Vicent Partal, aquest és el punt clau per a desmuntar l’estratègia del règim per a intentar preservar la figura de Felipe:
“La monarquia es basa en la família, i no en qui porta la corona. Perquè és a una família en concret, i no a una sola persona, a qui es reconeix el dret a proveir, se suposa que per sempre, la persona que ocupa el càrrec de cap de l’estat.”

L’article 57 de la Constitución ho deixa ben clar:

La Corona de España es hereditaria en los sucesores de S. M. Don Juan Carlos I de Borbón, legítimo heredero de la dinastía histórica.
La sucesión en el trono seguirá el orden regular de primogenitura y representación, siendo preferida siempre la línea anterior a las posteriores; en la misma línea, el grado más próximo al más remoto; en el mismo grado, el varón a la mujer, y en el mismo sexo, la persona de más edad a la de menos.

PERE SIO
PERE SIO
02.08.2021  ·  23:38

La Monarquia i Borbons S.L. la cúpula de la corrupció i de l’extracció espanyola, de la qual molts empresaris i polítics en viuen, s’aguanta i encara existeix, gràcies als dos grans partits PP i PSOE, potser per allò que quan el riu més es revolta els pescadors sempre hi guanyen. A Espanya ningú amb dos dits de front pot dubtar que l’existència de la Monarquia convé, als dos grans partits, ja que s’aprofiten de la gran festa i a canvi li tapen tota la brutícia impedint s’en parli o que s’obri cap debat o investigació a la seu de la sobirania nacional. I els Podemos – Comuns, els que s’anomenen d’esquerres, resten en un silenci còmplice que vol dir moltes coses..
Ara Felip Vi, “el enterao”, que mai sap res de res i menys del seu pare, pels rucs que encara s’ho vulguin creure, ja está de vacances a Mallorca. Merescudes vacances perquè no fer res durant tot l’any deu ser esgotador. Vacances que serveixen perquè alguns polítics, el vagin a llepar i ensabonar com avui Francina Armengol fent punts i criticant davant seu a Pere Aragonés o demà Pedro Sánchez que, amb l’excusa d’anar a despatxar, anirà a veure si els negocis extractius espnayols funcionen a ple rendiment.
Espanya no té remei ni solució.

Jaume Riu
Jaume Riu
02.08.2021  ·  23:55

EL PROBLEMA ÉS LA GENT
S’ha inventat la figura legalment inexistent del “rei emèrit” per a impedir que el lladre siga considerat un ciutadà més amb les responsabilitats que tenen tota la resta. 
S’ha inventat doncs, una falàcia ben barroera que se la creu la majoria.
No ens equivoquem d’enemic, el problema no és la família reial imposada, el problema és la majoria de gent que s’ho deixa imposar.
Fa molts anys que busco la raó d’aquesta extranya disposició de la majoria de gent que està conformada amb la monarquia franquista, tot i les evidències demolidores de frau de la família reial que coneixem, i són públiques.
Els grups de gent partidaris de mantenir el regne d’Espanya dels Borbons, i no fer cap pas per recuperar la legalitat republicana, són tant dels que en dèiem de dretes com dels que en dèiem d’esquerres. El problema és la gent.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
03.08.2021  ·  00:00

Un sistema d’oligarquia extractiva necessita, per ancorar-se i sostenir-se, un punt sòlid inviolable, immune. Això ho proporcionen, de manera eficient, tant un sabre con una corona…convenientment protegits pels aparells militar, judicial i religiós. Tots s’ho cobren d’una ho altra manera. Diguel’s-hi tontos!.

Gerard Viader
Gerard Viader
03.08.2021  ·  00:01

Anàlisi brillant Vicent.
I saps què se li demana per últim a un estranger quan està a punt d’adquirir la nacionalitat espanyola? Què juri fidelitat al rei i a la constitució espanyola!!!
Aquest règim és un femer!!!

JOSEP MARIA OLLE
JOSEP MARIA OLLE
03.08.2021  ·  00:02

Realment Vicent, està bè recordar el Ex- Rei i lladre.
Pensem que lo reconegut i public es una petita part de lo que sortirà.
Exemple del expoli fet al El Prado, de l’Herencia Hernani, es calculen uns 2000 milions euros, amb implicació de tots els Borbons SL, exemple mirar uns de molts links :
https://el-rey-perjuro.webnode.com/news/como-hizo-su-fortuna-juan-carlos-i-de-espana-/
En fi i altres casos mes de falsificacions on molts notaris Han participat… ho deixo aquí.

Robert Mora
Robert Mora
03.08.2021  ·  01:16

La finestra d’Overton cas dia s’eixampla un poc més. Atents a la “República progre d’opereta” que d’aquí a no molt tardar ens voldran vendre amb la torna de la “renúncia a la independencia”

PAU BOLDU
PAU BOLDU
03.08.2021  ·  06:11

No es una monarquia borbónica, sino una monarquia franquista, o sigui, fundada pel Generalisimo. Don Juan, el borbó, no va fer princep al chorizo Juanito Carlitos, sino que ho va fer en Franco. I la Constitución franquista del 78, ho reconeix. El Rey borbó d’España era el que tenia el títol de rey de Castella i Comte de Barcelona, cosa que Juan Carlitos de Franco no cumplia

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
03.08.2021  ·  06:33

Valent editorial Director, avui en Miquel Gilibert ha “saltat” a la primera (primer comentari). Quasi siempre estic d’acord amb ell, però avui no del tot, doncs quan més temps passi més assimilats restaran els catalans i s’aniran dissovent en la societat espanyola, fins i tot la llengua. Lasciati ogni speranza. Salut.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
03.08.2021  ·  07:26

Lladres amb guants tacats de sang. Corruptes. I els governs que els riuen les “gràcietes”, que són? Bon dia i bona hora .☮️

Victor Serra
Victor Serra
03.08.2021  ·  08:51

El problema és el PSOE, i el que queda del PSC. Sense ells la monarquia cauria . Aquest partit és ell que sosté tot el règim del 78, monarquia corrupta inclosa i a sobre ens vol enganyar fent-nos creure que són Republicans d’esperit i molt progres. Pot ser molt dur, però segurament Espanya no implosionarà fins que no governin PP i VOX.

Pep Agulló
Pep Agulló
03.08.2021  ·  08:54

Si hi ha tradició borbònica és perquè forma part de la tradició espanyola. La corona aguanta el corrupte règim neofranquista tan estimat per la majoria dels espanyols que de la corrupció en fan idiosincràcia….

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
03.08.2021  ·  08:56

Al contrari del que diuen altres subscriptors, si cal repetir de tant en tant quina mena de cap d’estat, imposat, hi ha.

Tenint en compte que el 95% dels mitjans de comunicació treballen per a tapar les corrupcions del régim borbònic deixat pel dictador, i que aquesta feina està resultant molt eficient per a lobotomitzar la majoria de la gent a espanya, que no troba una aberració que en ple segle XXI hi hagi una família anomenada reial, els borbons, amb patent per robar i repartir el botí entre els membres de la oligarquia que els dona suport.

Si, si cal que algú ens ho recordi de tant en tant, per així evitar que, per deixadesa, ens oblidem o, fins i tot pitjor, ens acabem creient que no és tant aberrant.
I, potser, amb aquesta petita insistència, es vagi obrint els ulls cada cop a més gent i al final es plantegin foragitar els que ens roben. La llàstima es que a espanya, autèntic centre de la manipulació mediàtica, encara hi ha menys altaveus per a intentar obrir els ulls a la gent.

enric llopis
enric llopis
03.08.2021  ·  09:18

En un pais de rucs, ases i someres com Espanya, la gent segueix creient en reis i princeses. Es inutil qualsevol raonament, segueixen estancats en la ignorància i el que es més greu, se’n senten orgullosos. I els poders fàctics se’n aprofiten perque en treuen un bon rendiment. Abans eren el rei, i els nobles beneits per l’esglèsia. Ara són el rei, l’IBEX 35, els mitjans de comunicació, els politics. I sempre, molt per sota, la gran majoria que els hi dona suport i que es diu poble. Atiats per la pastanaga del futbol i el consumisme. Anar contra els catalans és una bona cortina de fum d’aquesta MÀFIA que es diu Espanya. Amb el suport de la Unió Europea que en treu avantatges.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
03.08.2021  ·  09:42

Vaja Editorial! No sé si es pot dir més clar i més alt. No sé si tancaran l’editor i el diari per obrir-nos tant els ulls, però fa témer que “els intocables” no restaran aplaudint precisament. Un dia més confirmant i reafirmant el nivell de qualitat i llibertat de Vilaweb. Enhorabona!

Albert Barrachina
Albert Barrachina
03.08.2021  ·  10:04

Només vull abundar en el comentari del senyor Jaume Riu: tot això que descriu el senyor Partal és ben cert i, de fet, ja fa temps que es comenta. Però el que impressiona és aquesta necessitat del poble, de la gent que ho paga, d’acceptar i d’integrar completament l’existència d’aquests paràsits com si fossin una cosa necessària.
I fins i tot afegiria que m’impressiona el fet que, en realitat, la figura del “padre padrone” borbònica existeixi en altres llocs on no hi ha ni borbons ni reis.
Aquesta necessitat de ser subordinats m’esborrona.
Existeix algun estudi sobre això?

ramon Feixas
ramon Feixas
03.08.2021  ·  10:19

Molt ben exposat. Un dels problemes és que correntment és que se segueix posant el focus desenfocat . Quan Joan Carles era nucli del negoci en la seva categoria quan a honradesa, el gendre va ser l’únic que els jutges varen admetre un petit grau de corrupció. Ara com a molt, reconeixen alguna sospita a l’emèrit del que ningú dubta la categoria del negoci reial el poble sap sense poder saber quin és el nucli actual, que només veus crítiques van assenyalant. Com molt bé diu en Vicenç. Un borbó aparta l’altra carregat amb la imatge ronya que ha heretat ell mateix. I fins potser incrementat, ja que el poble era espoliat campetjanament , però ara, a més, el poble els polítics amb valors democràtics són maltractats havent virat vers el rigor franquista, amb un tros de cap tribunalista aguantant la corona.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
03.08.2021  ·  10:37

Molt ben explicat el sistema borbónic completament caducat. El govern central li agrada mantenir aquest sistema podrid a costa dels diners de tots,seria molt millor una república

Rosa Gispert
Rosa Gispert
03.08.2021  ·  10:47

Parlem dels espanyols, però també a una part important de catalans ja els està bé aquest rei corrupte, aquesta família corrupta i aquest país de xoriços, mentre ells puguin fer la seva, vivint de la farsa, que va en la mateixa línia.

Salvador Manich
Salvador Manich
03.08.2021  ·  11:25

El que no vol explicar la premsa amiga, a les illes la gent ja sabia coses des de fa temps. Fins al punt de què, el que al principi eren visites públiques per deixar-se veure entre la gent, més endavant va passar a ser un búnquer.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
03.08.2021  ·  12:45

En una situació de guerra total, tot i que la descripció dels Borbons delinqüents està ben feta, crec que ha d’anar acompanyada de l’anàlisi sobre l’Espanya profunda, l’essència espanyola.

Éspanya és un pudrimener de corrupcions. L’Estat són cinc mil famílies que fan i desfan per no perdre els seus privilegis (amb dret a ser casta extractiva).
‘Los reyes’ són només una part petita del problema. Els reis NO són l’ou de la serp. I els Borbons fan la seva feina gràcies a que l’essència espanyola ara està escrita com lley constitucional. Sense aquesta constitució hereva del colonialisme els Borbons no podrien seguir amb el seu lladrocini. Hi ha molts més lladres amb dret a robar perquè la Constitució els ho permet i els protegeix la lley.

Retratar la família borbònica sense entendre que el problema ve de COM es va INVENTAR una nació Española… ens servirà de ben poc.

Francesc Fortian
Francesc Fortian
03.08.2021  ·  13:25

El sistema Borbònic es una antigalla rància que fa tuf a podrid. No obstant es una variant folklòrica que les elits tenen en una Espanya casposa.
No perdem de vista que el control de la economia esta en mans d’uns pocs a tota arreu, repúbliques o monarquies solament son la punta d’un iceberg que amaga tot el entramat que mou els fils del món.
Aquest imperi global ocult regeix els destins del planeta al seu interès, i no deixarà de fer-ho mai mentres pugui.
El sistema capitalista es vesteix amb diferents hàbits, a nosaltres ens ha tocat el del rei de conveniència, altres pot ser un dictador o un president de torn, però lo que no canvia es el sistema extractiu del poble cap a una èlit.
En el fons la desaparició del comunisme, es deguda a la burocratització del sistema, caient a les reds de la major estafa piramidal de la història, que es el capitalisme.
Avui en dia totom més o menys creu amb el dòlar, el euro, etc. Però la realitat es que tot es fum. Fum si, un apunt comptable digitalitzat que confereix uns actius a cadascú.
Ser independent d’aquesta oligarquia no deixa de ser una utopia, així que espanyols o catalans, amb Rei o President, no deixarem de ser esclaus del sistema.
Volguer un món millor, més just i solidari, més respectuós amb el planeta, etc. Significaria trencar amb el nostre propi sistema de vida, i això significaria acabar amb molts dels malbarataments que gaudim ara, donats com a pastanaga per el actual model econòmic.
Així no es estrany que moltes vegades sigui més fàcil sentir-se súbdit del sistema que revolucionari.
Quan pensem amb les trapelleries i abusos del Emèrit, valorem que això mateix ho estant disfrutant tota la elit extractiva, però nosaltres disfrutem de les vacances i els viatges o les altres residències, mentres altres humans com nosaltres estan pudrin-se amb camps de concentració o morin ofegats amb pateres.
Si de veritat volem acabar amb el sistema, hem de estar disposats a grans sacrificis de tot tipus, sinó senzillament farem un canvi de cromos i tot seguirà igual.

Roser Caminals
Roser Caminals
03.08.2021  ·  15:30

Molt d’acord amb Lluís Castillo. La independència no serà instantània, però no podem esperar tota una generació mentre els mitjans al servei d’un partit autonomista o altre van matant la llengua de mica en mica.
La passivitat del “mentrestant” és exactament el que volen.
Mobilització i desobediència.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
03.08.2021  ·  16:00

Gràcies, Francesc Fortian.

S’agraeix la clarividència entre tants inútils focs i focus artificials. La majoria de les batalles es perden perquè ens equivoquem sobre qui és el contrincant.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
03.08.2021  ·  17:22

Només la ignorància del ramat fa possible la catàstrofe…
i em preocupa especialment el ramat que viu a Catalunya.
Sigui el tema que sigui…independència…salut…govern,,,
Em sembla que no veiem ni la punta de l’iceberg…
Ens tenen a pa i aigua i tan contents…
El poble…qui és?…Què fa?…

jaume vall
jaume vall
03.08.2021  ·  18:26

Si, d’acord que és una anàlisi brillant. Que convé publicar per difondre. Però tal com diu en Miquel Gilibert, ja ho sabíem, i en qualsevol cas l’important és el que farem / hauríem de fer / hauríem d’haver fet.

I malauradament, també en Gilabert constata l’amarg regust de la derrota nostra: “Fracassat per molts anys l’intent de regeneració de la República Catalana, el que cal pensar és com desempallegar-nos d’ells. Una Espanya republicana seria igual d’anticatalana i espanyolista”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any