La resposta de la Comissió de Venècia a la carta enviada pel president de la Generalitat és una bona notícia. Excel·lent. La Comissió Europea per la Democràcia mitjançant la Llei, que aquest és el seu nom oficial, hi diu unes quantes coses importants que cal remarcar.

En primer lloc, hi ha el fet que, com no podia ser altrament, accepta i reconeix l’esforç del Parlament de Catalunya per fer un referèndum acordat amb l’estat. I això, malgrat que la Generalitat de Catalunya, com hem explicat un miler de vegades, no té capacitat d’adreçar-s’hi.

La segona part del document, però, és la més interessant. La Comissió de Venècia recorda a la Generalitat que la relació amb la comissió mateixa i el referèndum s’hauria de fer d’acord amb les autoritats espanyoles, amb la constitució i amb les lleis aplicables.

Alguna gent interpreta això com un problema, com una trampa, però és tot el contrari. És normal que les institucions, qualssevol, diguen això. Perquè és normal que les constitucions i les lleis solucionen problemes, no pas que els provoquen. En conseqüència, no és normal que no es puga modificar la constitució espanyola per permetre el referèndum. I ací és on es trasllada tota la pressió sobre el govern del PP.

Quan el PP diu que el problema de fer el referèndum és que la constitució actual no permet de fer-lo, la qüestió que qualsevol observador internacional exposa immediatament és que, per evitar una crisi de conseqüències majors, cal canviar la constitució. Així de senzill i transparent. I, evidentment, cal canviar-la amb els vots de tots els qui volen evitar el problema, també del PP. Perquè si el PP no vota a favor de solucionar el problema de mètode, a favor del canvi de la constitució, aleshores queda molt clar que no hi ha un problema de mètode sinó que s’amaga, darrere un problema de mètode, una voluntat d’imposició antidemocràtica d’una part contra una altra. Simplement, no es voldria trobar cap solució democràtica a l’envit del Parlament de Catalunya i es faria servir la constitució no pas per facilitar una eixida democràtica sinó com a instrument de coerció. I no cal dir que la demostració empírica d’això seria d’una gran ajuda a l’hora de justificar la unilateralitat de la reacció catalana.

En aquest sentit, que la Comissió de Venècia reconega de manera emfàtica l’esforç català per a arribar a un referèndum acordat és una gran notícia perquè documenta qui està per solucionar el problema de manera democràtica en primer lloc. I en conseqüència, assenyala ja amb el dit qui serà el responsable d’una crisi política anunciada que sacsejarà no únicament l’estat espanyol sinó la Unió Europea sencera.

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.