MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] Controlat l’incendi de la Conca del Barberà i l’Anoia després de cremar 1.700 hectàrees

  • Us oferim tota la informació en directe sobre l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia, el més importat d'aquest estiu a Catalunya

VilaWeb
Redacció
26.07.2021 - 20:50

Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat aquest vespre l’incendi de l’Anoia i la Conca de Barberà, després de tres dies de lluita contra les flames. El canvi meteorològic, que ha descarregat ruixats sobre els focus fins ara descontrolats, ha facilitat la tasca dels bombers. Fins ara, l’incendi, el més important d’aquest estiu a Catalunya, ha cremat unes 1.700 hectàrees. D’altra banda, les quinze persones desallotjades poden tornar a casa i es reobren les cinc carreteres tallades.

20.43h

Controlat l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia

Els bombers de la Generalitat han donat per controlat aquest vespre l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia que es va declarar aquest dissabte a Santa Coloma de Queralt. El foc ha cremat 1.700 hectàrees de bosc i conreus.

14.13h

Incendi estabilitzat

Els bombers confirmen que han estabilitzat completament l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia, que ha cremat unes 1.700 hectàrees. De totes maneres, els bombers preveuen que poden tardar encara dies a donar per totalment apagat el foc.

11.55h

El castell de Queralt després de l'incendi

11.39h

La devastació a la zona del castell de Queralt

10.07h

No es permet el retorn de les presones desallotjades

Protecció Civil ha informat que, malgrat que s'hagi ordenat el desconfinament de Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles, les persones desallotjades de masies pròximes a l'incendi encara no poden tornar a les seves cases. En total són quinze persones: una està allotjada a Santa Coloma de Queralt, nou a Santa Maria de Miralles i cinc a Sant Martí de Tous.

09.19h

L'incendi ja ha cremat 1.657 hectàrees

Els agents rurals han informat que la superfície provisional que ha cremat l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia ja és de 1.657 hectàrees, de les quals 1.060,5 són a Bellprat, 234 a Sant Martí de Tous, 233 a Santa Maria de Miralles, 70 a les Piles, 48,5 a Santa Coloma de Queralt i 2 a Pontils.

09.19h

Més imatges aèries de l'incendi

09.08h

Desconfinament de Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles

L'inspector en cap dels bombers, David Borrell, ha informat que amb la contenció de l'incendi s'ha ordenat el desconfinament de Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles. De totes maneres, ha demanat preocupació a la població i que evitin acostar-se a la zona de l'incendi.

09.05h

"Esperem tenir el foc estabilitzat a final del dia"

L'inspector en cap dels bombers, David Borrell, ha informat que amb l'ajuda de la pluja esperen tenir l'incendi completament estabilitzat a final del dia.

08.59h

Els bombers envolten el 90% de l'incendi

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que els bombers han envoltat el 90% de l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia. En conferència de premsa, ha explicat que queden encara queden zones per estabilitzar al nord i al sud del foc. "Ho seguim encara amb preocupació perquè no s'ha acabat, però la feina d'aquesta nit ha estat profitosa", ha afegit.

08.57h

Nova reunió al centre de comandament

S'espera que després de la reunió, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, faci una conferència de premsa al costat de l'inspector en cap dels bombers.

08.30h

Carreteres tallades per l'incendi

El Servei Català de Trànsit ha informat aquest matí que l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia manté tallades cinc carreteres.

08.20h

Imatges aèries de l'incendi

Els bombers han publicat noves imatges aèries de l'incendi, que ja ha cremat unes 1.600 hectàrees. Aquest matí s'ha reincorporat els mitjans aeris i s'espera que l'oratge faciliti la tasca dels bombers.

25.07.2021
21.16h

Els Agents Rurals descarten un origen natural del foc

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i els responsables del dispositiu per combatre l'incendi han comparegut per explicar l'última hora del foc. Toni Mur, inspector en cap d'Agents Rurals, ha explicat que encara no han trobat cap indici raonable que expliqui cap de les hipòtesis sobre l'origen del foc amb els quals treballen, però que ja han descartat que sigui per causes naturals. Veuen clar que ha estat obra de la mà humana, però no si ha estat provocat o fortuït. Mur ha dit que la zona de l'origen del foc ha quedat molt deteriorada pels mitjans d'extinció, fet que en dificulta l'anàlisi, però que de moment no han trobat cap burilla de tabac ni han detectat l'ús d'un producte químic accelerant del foc, cercat per la unitat canina.

David Borrell, cap del dispositiu de Bombers, ha explicat que l'empitjorament de l'incendi i l'aproximació a Sant Martí de Tous pel vent de marinada era una possibilitat que preveien des del matí. Per això, ja havien preparat un pla de contingència amb el confinament dels veïns, talls de carretera i mobilització de mitjans de reserva per actuar-hi. Durant la nit, amb la pujada d'humitats relatives, els Bombers preveuen que el cap de l'incendi perdrà intensitat, circumstància que es mirarà d'aprofitar per contenir el foc. "Treballarem tota la nit amb duresa", ha dit. Borrell ha aprofitat per enviar un missatge de tranquil·litat als veïns i ha demanat molta prudència a la resta de ciutadans per evitar incendis simultanis a diferents punts del país.

A banda, Elena ha explicat que a conseqüència de la gran fumarada han hagut de retirar-se temporalment alguns dels efectius d'extinció que treballaven en l'incendi, que ja han tornat. Durant tota la nit continuaran treballant per contenir el foc, en especial a la banda esquerra. Amb la caiguda de la nit, es retiren els divuit vehicles aeris que treballaven per la manca de visibilitat. Fins ara, s'han cremat vora 1.370 hectàrees.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé

21.10h

Fotografies des de Sant Martí de Tous, on s'ha demanat el confinament dels veïns

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé

20.46h

Més de 700 persones treballen per controlar l'incendi

Més de 700 persones de diferents cossos i serveis d'emergències treballen contra l'incendi, que ja ha cremat més de 1.300 hectàrees i que en compromet unes 5.000, ja que avança sense control. Fonts dels diversos cossos i serveis presents a la zona han explicat a EFE que els Bombers de la Generalitat han destinat a aquest incendi 331 agents en les dotacions terrestres, mentre que la Unitat Militar d'Emergències espanyola (UME) n'ha desplaçat a la zona 216 més. Les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) treballen en l'incendi amb 74 voluntaris; el Cos d'Agents Rurals de la Generalitat ha destinat una vintena d'efectius, i el cos dels Mossos, mig centenar. A aquestes xifres s'hi han de sumar els efectius dels divuit vehicles aeris que operen a la zona, policies locals, Guàrdia Civil, Brigades de Reforç en Incendis Forestals (BRIF), Sistema d'Emergències Mediques (SEM), Creu Roja, i Protecció Civil, a més de voluntaris.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

20.07h

Confinen Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles per la proximitat de l'incendi de Conca de Barberà i l'Anoia

Protecció Civil ha demanat el confinament preventiu de la població de Sant Martí de Tous, cap a on avança l'incendi empès pel vent de marinada, pel fum originat. També s'ha ordenat el desallotjament de la urbanització de Ca n'Aubereda. El batlle del municipi, David Alquezar, ha demanat màxima prudència als veïns en una entrevista a Catalunya Ràdio. "La situació ens preocupa moltíssim", ha dit. Els veïns han de quedar-se a casa i mantenir la calma, i seguir les indicacions dels Bombers. Ara mateix, l'incendi és a dos quilòmetres del nucli del poble.

A banda, Protecció Civil també ha demanat el confinament de Santa Maria de Miralles, cap a on també s'acosta l'incendi. El batlle, Pere Argelic, ha explicat que la situació s'ha torçat a causa del canvi de vent, que ha dividit l'incendi en dues llengües que s'han acostat als municipis.

19.52h

El vent fa revifar uns quants focus de l'incendi

A causa del fort vent que bufa des del sud revifen molts focus de l'incendi, que fins ara s'han pogut aturar. Amb tot, encara hi ha un punt que preocupa força els equips d'extinció. Si la situació empitjorés i el perímetre del foc creixés de manera notable, els Bombers tenen a punt un pla de contingència per a tallar carreteres i acordar les mesures de protecció de la població que siguin necessàries. Per ara, el foc no creix de manera espectacular, sinó que avança amb lentitud –es manté en gairebé 1.300 hectàrees cremades–, però no es descarta que el vent pugui generar alguna situació de risc.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

19.38h

El vent baixarà d'intensitat a les 21.00 i plourà demà a migdia

El vent de marinada que aquesta tarda bufa a la zona de l'Anoia afectada per l'incendi baixarà una mica d'intensitat a partir de les 21.00, si bé no ho farà prou fins a la matinada de demà. Les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen que a Sant Martí de Tous, nucli cap al qual avancen les flames, el vent bufa ara amb una força de 21 km/h, però que baixarà a 15 km/h a les 21.00. Aquí, la temperatura ara és de 29 °C, però a les 22.00 el termòmetre baixarà fins als 22 °C. La previsió indica que demà al matí, el vent bufarà al municipi amb una força d'entre 3 km/h i 6 km/h i que a partir de les 13.00 pot ploure.

El Servei Meteorològic de Catalunya també preveu que la velocitat del vent baixi a les 21.00 en un altre dels municipis afectats, Bellprat, on ara bufa a 22 km/h, però que a primera hora de la nit ho farà a 14 km/h. La temperatura ara en aquest municipi és de 26 °C, registre que baixarà als 20 °C a les 22.00. També és previst que plogui demà a Bellprat a partir de les 14.00. A Santa Maria de Miralles, el vent bufa ara a 22 km/h, però baixarà a 8 km/h a les 23.00. Aquí ara hi ha 27 °C, que baixaran a 20 °C a les 23.00. També hi plourà demà a partir de les 13.00.

18.03h

S'espera que al vespre les condicions millorin

Com s'havia previst al migdia, l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia segueix encara actiu i el vent de component sud genera moltes represes cap al nord, cap a Sant Martí de Tous (Anoia) que, de moment, van aturant els mitjans d'extinció. Tot i això, l'inspector en cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha remarcat que hi ha una d'aquestes represes que els preocupa. "Mentre bufi la marinada seran hores crítiques, però confiem que al vespre les condicions seran més favorables", ha dit. De moment, no es preveuen més desallotjaments després d'haver evacuat avui les masies més properes al flanc esquerre. Els Agents Rurals treballen en dues hipòtesis sobre l'origen del foc, però encara no se'n tenen indicis clars.

17.08h

L'incendi podria estabilitzar-se aquesta tarda

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que hi ha motius per pensar que l'incendi podria estabilitzar-se aquesta mateixa tarda, tot i que ha volgut per prudent i no avançar-se. "Vénen hores que seran molt determinants", ha dit.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé

16.26h

Evacuades 168 persones per l'incendi

L'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia ha obligat a evacuar 168 persones. N'hi ha 82 que ja van ser evacuats preventivament ahir i 86 han estat desallotjats avui. Són veïns de masos i cases aïllades dels municipis de l'entorn del foc. Aquest matí també s'ha desallotjat la casa de colònies La Censada, de Santa Margarida de Montbui, on hi havia una quarantena d'infants i monitors. Han estat traslladats al centre Mont-aQua de la localitat amb la previsió que aquesta tarda tornin cap a casa. La resta de desallotjats d'avui són 46 veïns de masos de Sant Martí de Tous.

Dissabte, es van desallotjar veïns de masies i cases aïllades dels municipis de Bellprat, Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous, que van ser acollits a l'edifici ateneu d'aquest últim municipi i al local social de Santa Maria de Miralles. Alguns, però, van decidir de passar la nit en cases d'amics i familiars i no van anar als centres habilitats. Van ser desallotjats 50 veïns de masos de Santa Maria de Miralles, una vintena de Bellprat i 12 joves que feien acampada en una zona regulada de Sant Martí de Tous. Aquests últims han tornat aquest diumenge en bus cap a casa seva.

En l'extinció de l'incendi hi treballen 18 vehicles terrestres i 18 d'aeris dels Bombers, així com maquinària pesant. El ministeri espanyol de Transició Ecològica ha informat que ha destinat 9 vehicles aeris per combatre l'incendi. En concret, són tres avions amfibis de gran capacitat, dos amfibis de capacitat mitjana i dos helicòpters Kamov que tenen una capacitat de 32.000 litres d'aigua. A més, la Brigada Forestal de Lubia (Sòria) participa en les tasques d'extinció amb els seus mitjans aeris que tenen una capacitat de 2.600 litres. En la lluita contra el foc també hi ha un total de 26 dotacions de la Unitat Militar d'Emergències (UME), així com Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, policies locals, Guàrdia Civil, les Brigades de Reforç en Incendis Forestals (BRIF), el SEM, Creu Roja, Protecció Civil i ADF.

16.03h

1.295 hectàrees cremades

Hores crítiques a l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia, que ja ha afectat una superfície de 1.295 hectàrees, segons dades provisionals facilitades pels Agents Rurals. El vent de marinada bufa amb força i acosta l'incendi a Sant Martí de Tous, cap al nord. Amb tot, el ritme de progressió de l'incendi és menor del que s'havia arribat a preveure.

Per municipis, el més afectat és Bellprat (Anoia), on la superfície afectada és de 1.068 hectàrees. A les Piles (Conca de Barberà), l'afectació és de 70 hectàrees; a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà), 48,5; a Santa Maria de Miralles (Anoia), 106,5; i a Pontils (Conca de Barberà), 2 hectàrees. La majoria de l'afectació és forestal, amb 940 hectàrees, mentre que 350 és agrícola i 5 hectàrees zona urbana. Del total d'hectàrees, 856 estan dins de l'Espai d'Interès Natural del Sistema Prelitoral Central.

Els Bombers continuen treballant en les tasques d'extinció del foc, que es va declarar dissabte. Hi treballen fins a un centenar de dotacions terrestres, amb prop de 400 efectius. La Unitat Militar d'Emergències (UME) hi ha enviat una cinquantena d'efectius, després que aquest dissabte a la nit el Govern demanés ajuda a l'Estat per combatre l'incendi.

14.11h

Controlat l'incendi del massís del Montgrí

Els Bombers han donat per controlat l'incendi del massís del Montgrí que crema des de dijous. El foc ha calcinat 91 hectàrees de massa forestal i fins aquest diumenge no s'ha pogut controlar. El sotsinspector dels Bombers, Antoni Valdepeñas, explica que confien a poder controlar també el foc de Ventalló aquest diumenge, ja que encara queden punts calents que obliguen els bombers a estar atents. El foc, que va començar en una zona forestal oberta, s'ha estabilitzat aquest mateix matí i, si tot va bé, es podrà controlar aquest vespre mateix. "Som optimistes, però hem d'estar alerta perquè hi ha focus secundaris que ens poden complicar", ha assenyalat Valdepeñas. També s'ha reobert la Gi-623 que encara estava tallada.

13.51h

Aragonès demana precaució

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a evitar que l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia assoleixi una dimensió més important i ha agraït als pagesos que han llaurat els camps per evitar que el foc continuï propagant-se. Des de Santa Coloma de Queralt, ha demanat d'evitar les activitats de risc i qualsevol conducta que comporti que els equips d'emergències hagin d'actuar a qualsevol altre punt de Catalunya. Segons que ha explicat, de moment l'incendi s'ha contingut i no ha empitjorat des del matí, però ha dit que les pròximes hores són clau.

13.13h

L'incendi ja ha cremat més de 1.200 hectàrees

L'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia ja ha afectat una superfície de 1.228 hectàrees, segons dades provisionals facilitades pels Agents Rurals. Per municipis, el més afectat és Bellprat (Anoia), on la superfície afectada és de 1.052 hectàrees. A les Piles (Conca de Barberà), és de 70 hectàrees; a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà), 48,5; a Santa Maria de Miralles (Anoia), 55,5; i a Pontils (Conca de Barberà), 2 hectàrees. La majoria de l'afectació és forestal, amb 876 hectàrees, mentre que 347 és agrícola i 5 hectàrees zona urbana. Del total d'hectàrees, 796 estan dins de l'Espai d'Interès Natural del Sistema Prelitoral Central.

Els Bombers continuen treballant en les tasques d'extinció del foc. Hi treballen fins a un centenar de dotacions terrestres, amb prop de 400 efectius. La Unitat Militar d'Emergències espanyol (UME) hi ha enviat una cinquantena d'efectius, després que aquest dissabte a la nit el govern demanés ajuda a l'estat per combatre l'incendi.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé

13.02h

Aragonès arriba a Santa Coloma de Queralt

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha arribat al centre de comandament de l'incendi de Queralt després d'haver inaugurat l'estació Ernest Lluch de la línia L5 del metro de Barcelona. Allà, ha demanat als ciutadans que actuïn "amb tota la prevenció", per l'elevat risc d'incendis forestals que hi ha a Catalunya. "Són dies d'humitat molt baixa, de forta calor, amb vent fort, per tant, és un còctel amb el qual qualsevol petita espurna pot generar un gran incendi", ha advertit. "Tenim uns serveis d'emergències que són a punt per respondre a totes les eventualitats, estan formats per grandíssims professionals, gràcies a la col·laboració entre tots ells i amb les autoritats locals s'està fent front a un incendi d'una magnitud considerable, però necessitem, especialment en aquests dies, extremar les precaucions", ha remarcat.

12.38h

Els pagesos llauren els camps per fer de tallafoc en el cas que l'incendi hi arribi

12.01h

El vent de marinada pot portar l'incendi a Sant Martí de Tous

A partir del migdia s'espera el vent de marinada, que pot fer que l'incendi canviï de direcció i es dirigeixi cap a Sant Martí de Tous. Preventivament s'han evacuat masos i petits nuclis, però de moment no es preveuen més mesures de protecció dels veïns.

11.48h

Recull fotogràfic des de Sant Martí de Tous

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé

11.18h

Les dues pròximes hores seran crítiques

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que les dues pròximes hores seran crítiques perquè hi ha el risc que l'incendi s'obri pel vessant esquerre. "És molt important aturar-lo abans que faci més calor", ha dit. A la tarda hi ha previst que el vent de marinada bufi amb intensitat, fet que pot avivar l'incendi i fer-lo avançar. A banda, ha explicat que es desallotjaran masies de Sant Martí de Tous per si finalment l'incendi s'acaba obrint per la banda esquerra.

11.04h

El propietari de la muntanya del foc de Ventalló creu que l'incendi és per una imprudència

El propietari de la muntanya del foc de Ventalló, Pere Puigbert, alerta que hi ha moltes parcel·les petites que són "polvorins", perquè no serveixen per a les plantes de biomassa. Puigbert recorda que "estan molt acostumats a veure molts focs, per desgràcia". El propietari ha explicat que la zona que s'ha cremat és "just al mig del bosc" i es mostra convençut que el foc "ha estat provocat i per una imprudència". "És arran de camí i allà no hi ha cap línia elèctrica", assenyala. Els Bombers han pogut estabilitzar el foc a primera hora del matí, gràcies en bona part, al fet que la Tramuntana no ha bufat amb la intensitat en la qual es preveia. Tampoc s'han hagut de desallotjar immobles.

11.01h

Interior demana a la població de "minimitzar" l'activitat al medi natural per no comprometre els efectius de Bombers en cas d'altres focs

El Departament d'Interior ha demanat a la ciutadania de "minimitzar al màxim" les activitats al medi natural durant el dia d'avui per no comprometre els efectius dels Bombers que estan treballant en els incendis que hi ha actius a Catalunya, especialment el de la Conca de Barberà i l'Anoia, ja que el de Ventalló ja està estabilitzat. L'inspector en cap dels Bombers, David Borrell, ha remarcat que el cos està en situació de molt d'estrès en aquests moments: "No ens podríem permetre el luxe de tenir un altre incendi". El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha reclamat "molta prudència" perquè no calgui fer servir efectius dels Bombers de la Generalitat en qualsevol altre incident que es pugui general.

Per exemple, Elena ha recordat que els efectius de rescat també estan treballant en els focs i que, per tant, "no és el dia per a fer cap activitat d'aquesta mena" que pugui requerir alguna intervenció dels Bombers.

10.37h

Vora 1.200 hectàrees cremades

L'incendi ja ha cremat vora 1.200 hectàrees, la majoria dins del terme municipal del Bellprat. Actualment treballen en l'extinció del foc setze vehicles aeris dels Bombers, alguns dels quals d'altres cossos de bombers de l'estat espanyol.

El risc ara és que el foc, molt estret i llarg, viri al nord per la zona boscosa cap a Sant Martí de Tous (Anoia). Tot l'esforç de contenció es fa flanc esquerre. Finalment s'ha augmentat la zona d'evacuació, cap als masos aïllats que hi ha des de la carretera C-214 cap al sud-oest, a Santa Margarida de Montbui (Anoia). Les causes de l'origen de l'incendi se segueixen investigant.

09.47h

Es desallotjaran veïns de Tous

El tinent batlle de Sant Martí de Tous, Pau Mir, ha avançat a Catalunya Ràdio que es desallotjaran veïns del poble, cap al qual es dirigeix ara per ara l'incendi de la Conca de Barberà.

09.37h

Els bombers no són optimistes

El batlle de Santa Coloma de Queralt, Ramon Mullerat, ha explicat després de la reunió tècnica per analitzar la lluita contra l'incendi que de moment no són optimistes: "Els bombers treballen amb el pitjor dels escenaris." A banda, ha demanat als veïns que no s'acostin a la zona de l'incendi.

09.07h

El foc avançarà cap a Tous

Més de cent dotacions dels Bombers de la Generalitat i de la Unitat Militar d'Emergències espanyola (UME) treballen des de primera hora del matí contra el foc a la Conca de Barberà. La difícil situació de l'incendi, que crema sense control amb un front de 7,5 quilòmetres i que és el més gran d'aquest estiu a Catalunya, sumada a la del foc de Ventalló, han fet que Protecció Civil hagi activat aquesta nit l'Emergència del pla especial INFOCAT en fase d'alerta. El foc, que afecta els municipis de Bellprat, les Piles i Santa Coloma de Queralt, ha aixecat una columna de fum i foc visible a 60 quilòmetres de distància i les seves cendres han arribat a alguns barris de Barcelona. La previsió és que durant el dia d'avui el vent bufi cap al nord, en direcció al municipi de Tous, encara que amb menys intensitat que les últimes hores.

08.47h

L'incendi de Ventalló ja s'ha estabilitzat

Els bombers han donat per estabilitzat l'incendi de Ventalló (Alt Empordà) que es va declarar ahir a dos quarts de sis de la tarda. L'incendi ha cremat unes 50 hectàrees de massa forestal, la majoria al terme municipal de Vilopriu. El foc va començar en una zona boscosa i oberta coneguda com El Forn. La tramuntana el va empènyer de seguida i va saltar la carretera i va seguir avançant en direcció Vilopriu i les Olives. Un dels problemes van ser els diferents focus secundaris que van anar sortint i que van complicar les feines d'extinció als Bombers, que finalment, van poder aturar-lo i perimetrar-lo. No es va haver de desallotjar cap habitatge, però sí que es van tallar carreteres.

08.38h

El perímetre del foc és inestable

David Borrell, inspector en cap del cos de bombers, ha explicat que l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia continua encara sense control, amb una intensitat similar o lleugerament inferior a ahir. "El que ens preocupa és que el perímetre és molt inestable. Tenim aproximadament un 80% treballat, però encara no està tancat del tot", ha dit. Ha apuntat que "el mosaic de bosc i cereals" els preocupa especialment perquè dificulta les tasques d'extinció.

De moment, els vuitanta veïns desallotjats no poden tornar a casa i es mantenen les mesures de protecció a la població.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any