El BOE va publicar cent noranta-dues normes discriminatòries envers el català durant el 2023

  • Així ho assenyala la Plataforma per la Llengua, que ha presentat un recull de les normes discriminatòries aprovades per l’executiu espanyol

VilaWeb
Redacció
06.02.2024 - 20:27

Durant el quart trimestre del 2023, el Butlletí Oficial de l’Estat espanyol (BOE) va publicar quaranta-dues noves normes legals que reforcen el castellà i discriminen el català. Així ho assenyala la Plataforma per la Llengua, que ha presentat un recull de les normes discriminatòries aprovades per l’executiu espanyol. En total, durant el 2023 es van publicar cent noranta-dues normes discriminatòries, una xifra similar a les d’altres anys.

El mateix dia de la constitució del tercer govern de Pedro Sánchez, el BOE va publicar el reial decret 829/2023, de 20 de novembre, que reestructurava els departaments ministerials, i establia que la missió del ministeri de Cultura era “la promoció i difusió de la cultura en espanyol”, però no es feia referència a cap més llengua. El 5 de desembre del 2023, el reial decret 1009/2023, pel qual s’establia l’estructura orgànica bàsica dels departaments ministerials, també mantenia el compromís prioritari amb la llengua castellana. Aquesta norma preveia que el ministeri de Transformació Digital i la Funció Pública disposaria d’un “Comissionat Especial per a l’Aliança per la Nova Economia de la Llengua”, un òrgan centrat en la promoció del castellà. Per la seva banda, el ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació establia una Direcció General de l’Espanyol al Món. Aquest Reial decret no preveia organismes equivalents per a la promoció dels altres idiomes de l’estat espanyol.

El quart trimestre del 2023, va haver-hi vint-i-una normes estatals discriminatòries i vint-i-una de la Unió Europea. Les normes europees estaven concentrades en dos grups, si se les classifica en funció de l’àmbit que regula la seva clàusula lingüística principal: l’etiquetatge i instruccions (9) i el funcionament de l’administració i les relacions entre administracions (9). En el cas estatal, habitualment les normes estan més repartides temàticament, un reflex del fet que hi ha més diversitat en les competències dels estats, però en els darrers anys hi ha hagut un augment molt significatiu de les normes discriminatòries en matèria de subvencions i ajuts.

A tall d’exemple, trobem el reial decret 801/2023 o l’ordre CLT/1424/2023. El reial decret regula la concessió de subvencions per a despeses de fundacions de partits amb representació a les Corts Generals que facin estudis, i preveu que, per beneficiar-se’n, les entitats adjuntin a la sol·licitud un seguit de documents que sempre hauran d’estar “en llengua castellana o traduïts a aquesta llengua”. Pel que fa a l’Ordre CLT/1424/2023, que regula el procediment perquè les entitats s’adhereixin al programa Bo Cultural Jove, que finança el consum d’activitats culturals als joves, estableix que la sol·licitud i la documentació necessària hauran de “figurar en castellà”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any