29.08.2024 - 19:55
|
Actualització: 29.08.2024 - 20:41
La policia no ha trigat a posar en el punt de mira els Blaus de Granollers per un taller satíric durant la festa major en què els participants simulaven el llançament d’un còctel Molotov fals a un ninot de cartó vestit de policia. Ahir, els sindicats dels Mossos van presentar una denúncia a la fiscalia per un delicte d’odi i injúries, i avui l’ofensiva ha continuat amb un expedient de la fiscalia de menors, que també ha demanat als Mossos i la DGAIA que investiguessin si hi havia menors en situació de desemparament o desprotecció. Però quin recorregut té, la denúncia? Els Blaus realment poden ser condemnats per un delicte d’odi contra la policia?
En un piulet, l’advocat Eduardo Cáliz, d’Arrels Advocades, ha recordat aquest matí que els delictes d’odi s’aplicaven a grups desprotegits: “Es discuteix què inclou, però no la policia, això ja és clar.”
Estan perseguint nens, estan perseguint nens.
Per un altre cantó, és pacific a la jurisprudència que els delictes d’odi s’apliquen a grups “desprotegits” (es discuteix que inclou, però no a la policia, això ja està clar) https://t.co/BtQnxL5uJX
— Eduardo Cáliz (@ECaliz_) August 29, 2024
La pàgina web dels Mossos mateixa estableix que qualsevol delicte d’odi parteix de la discriminació o rebuig per motius d’antigitanisme, antisemitisme, aporofòbia, discapacitat física o sensorial, edatisme, origen ètnico-nacional-racial, islamofòbia, LGTBI-fòbia, orientació política, religió, sexisme, malaltia o qualsevol altra circumstància, condició social o personal –un seguit de supòsits que, notablement, no inclouen de manera implícita ni explícita la pertinença als cossos de seguretat.
Debats a banda, aquests darrers anys la justícia catalana s’ha pronunciat específicament sobre aquesta qüestió, i la conclusió a què ha arribat és clara: el delicte d’odi recollit a l’article 510 del codi penal espanyol es pot aplicar únicament contra aquells qui incitin a la discriminació de col·lectius vulnerables, no pas a aquells que critiquin o amenacin els cossos policíacs.
En aquests termes es pronuncià el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el 26 de juny de 2018, quan no va admetre a tràmit d’una querella presentada per la fiscalia contra Ferran Civit, aleshores diputat d’ERC, per haver publicat un seguit de piulets el 2 i 3 d’octubre de 2017 en què feia una crida a l’expulsió dels policies espanyols i guàrdies civils que s’allotjaven en hotels de Catalunya per impedir el referèndum d’independència.
El fiscal considerà que aquests piulets pretenien “intimidar o atemorir” els agents, però el tribunal resolgué que calia acreditar primer –si més no, indiciàriament– que la intenció última de Civit era fomentar la discriminació. De fet, tot citant jurisprudència espanyola i internacional i recomanacions de la Comissió contra el Racisme i la Intolerància del Consell d’Europa, els magistrats del tribunal recordaren que l’article 510.1.a del codi penal s’havia d’aplicar per limitar la llibertat d’expressió tan sols en aquells casos que incitessin la discriminació de col·lectius vulnerables i que hi havia formes d’expressió que ofenien, pertorbaven o trastornaven, però per si mateixes no constituïen incitació a l’odi.
És per això que el TSJC conclogué que no constituïa un delicte d’odi qualsevol expressió d’hostilitat difosa públicament contra una persona o més pertanyents a un col·lectiu o grup social identificable, encara que fos clarament ofensiva i pertorbadora de la pau social i l’ordre públic. I sentencià: “La conseqüència és que el discurs d’odi o hostilitat contra l’autoritat o contra els agents de l’autoritat no pot ser sancionat amb l’article 510.”
El tribunal, val a dir, sí que admeté que certes expressions contra la policia poden implicar un delicte de proposició per delinquir o provocació per la comissió d’un delicte, com també apologia d’un delicte d’atemptat i resistència greu a l’autoritat o bé per amenaces greus i injúries a les forces de seguretat. Tanmateix, aquests delictes no encaixen amb la tipologia del delicte d’odi, eix central de la denúncia de la policia contra els Blaus.