Barcelona ha retirat l’estàtua d’Antonio López, el negrer que va fer fortuna traficant esclaus a la Cuba colonial, que hi havia a la plaça homònima. El monument, inaugurat el 1884, s’ha retirat en un acte festiu en què han actuat Els Comediants. Al seu lloc, s’hi han col·locat dos faristols informatius: un sobre la història de la plaça i un sobre les Bullangues de Barcelona del segle XIX, els avalots populars que van tenir una importància decisiva per fer efectiu el canvi cap a una societat liberal i posar fi a l’absolutisme.

Una grua ha retirat l’estàtua en un acte amb música, circ, pirotècnia i una xocolatada en què han participat el primer tinent batlle, Gerardo Pisarello, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i representants d’entitats com la FAVB o Tanquem els CIEs.

‘L’esclavatge és de les pitjors coses que hem creat l’espècie humana i ha provocat un gran dolor a homes, dones, nens i nenes. Aquest és un acte de reparació a qui se sent ofès per aquests crims de lesa humanitat’, ha dit Pisarello. A més, ha apuntat que la retirada de l’estàtua és un reconeixement a la història de Barcelona, ‘una ciutat de llibertat que ha tingut grans defensors que han lluitat contra l’esclavisme’.

El monument es traslladarà al Centre de Col·leccions del MUHBA, on es guardarà amb la resta del patrimoni de la ciutat. El nom de la plaça es decidirà en una multiconsulta, però el consistori ja ha proposat ‘Bullangues’, en record dels avalots que es van produir a Barcelona entre el 1835 i el 1843. D’altra banda, una iniciativa popular encapçalada per Tanquem els CIE vol que s’anomeni ‘Idrissa Diallo’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb