Bangladesh.- L’OMS comença a distribuir 900.000 vacunes contra el còlera per als refugiats rohingyes a Bangladesh

  • L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha començat la distribució a Bangladesh de 900.000 dosis de vacunes contra el còlera en els campaments de refugiats rohingyes arribats de Birmània per l'última onada de violència a l'estat de Rajine, segons ha informat l'agència de Nacions Unides.

VilaWeb
Redacció
10.10.2017 - 11:34

COIX’S BASAR (BANGLADESH), 10 (Reuters/EP)

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha començat la distribució a Bangladesh de 900.000 dosis de vacunes contra el còlera en els campaments de refugiats rohingyes arribats de Birmània per l’última onada de violència a l’estat de Rajine, segons ha informat l’agència de Nacions Unides.

Els metges de dues clíniques han explicat a Reuters que hi ha hagut diversos casos de pacients amb símptomes de còlera, una virulenta diarrea que pot arribar a matar una persona en 36 hores si no es tracta adequadament.

No s’ha detectat el còlera en les proves a les mostres de pacients preses pel Ministeri de Sanitat de Bangladesh, encara que els centres mèdics diuen que estan esperant els resultats d’algunes mostres remeses la setmana passada.

“Hi ha un clar risc de còlera”, ha afirmat el doctor N. Paranietharab, el representant de l’OMS a Bangladesh. “Els casos esporàdics són inevitables però no estem esperant un brot greu com el del Iemen”, ha afegit.

El Iemen està sofrint una greu crisi pel còlera, amb més de 750.000 persones infectades amb el bacteri, que es contagia habitualment per l’aigua en contacte amb femta contaminada. La campanya de vacunació de còlera a Bangladesh, la segona més gran de la història, serà crucial per contenir qualsevol brot, segons ha explicat Paranietharan.

Per distribuir les dosis hi haurà més de 1.000 persones treballant en els campaments de refugiats rohingyes situats en el sud de Bangladesh, que acullen a més de 519.000 desplaçats procedents de Birmània.

Els rohingyes estan fugint de l’estat birmà de Rajine des del passat 25 d’agost, quan milicians rohingyes van atacar diversos llocs de control de la Policia i una base militar i la posterior contraofensiva de les Forces Armades birmanes va deixar un saldo de 600 morts.

En els campaments de refugiats rohingyes s’han instal·lat més de 3.000 latrines per tractar d’impedir que les aigües es contaminin amb la femta dels desplaçats. Molts pous d’aigua potable han acabat contaminant-se amb aigües residuals, segons ha assegurat Paranietharan.

“Nosaltres fem aquesta vacunació però la campanya no és una alternativa a la necessitat d’arreglar el subministrament d’aigua, les condícies i la intervenció d’higiene, només permet guanyar temps”, ha assenyalat el representant de l’OMS. “Les instal·lacions sanitàries i la promoció de la higiene encara no compleixen els estàndards. Han de millorar-se ràpidament”, ha subratllat.

Murray ha alertat que podria haver-hi “desenes de milers” de víctimes si hi ha un brot de còlera. Paranietharan ha assegurat que la seva organització té capacitat per tractar 70.000 casos de còlera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any