Baixa la xifra de desocupats… però amb “trampa”

  • La baixada del nombre de treballadors sense feina a l’octubre, tant a Catalunya com a tot l’estat espanyol, es deu en bona part als qui tenen contractes fixos discontinus que, en els períodes d’inactivitat, consten com a sol·licitants d’ocupació... ocupats

Jordi Goula
03.11.2022 - 19:50
VilaWeb

La sorpresa del mercat laboral del mes d’octubre ha estat la baixada de la desocupació, en un mes en què històricament solia augmentar. El nombre de desocupats registrats a les oficines de Treball a Catalunya és de 347.996, un 1,8% menys que a final de setembre. De tota la sèrie històrica disponible, d’ençà del 1996, és la quarta vegada que cau la desocupació un mes d’octubre i, en aquest cas, amb més intensitat. La vegada anterior va ser el 2021, quan va disminuir d’un 0,1%.

A l’estat espanyol ha passat igual i els analistes de la consultora Randstad Research es fan una pregunta: és una bona dada, la desocupació de l’octubre? Oficialment, baixa de 27.000 persones, però hi ha 123.000 fixos discontinus sense feina més. I en fan una explicació que hauríem de tenir present després de la reforma laboral, que d’alguna manera trenca la sèrie d’ençà del març d’enguany.

Els registres d’octubre a tot l’estat espanyol han deixat un comportament que qualifiquen d’inaudit, perquè s’ha reduït el nombre de desocupats en un mes en què la desocupació registrada gairebé sempre creix. Això es deu a un comportament inusualment positiu del mercat laboral o respon a uns altres factors? Sembla que la resposta va més en línia amb les explicacions alternatives.

La signatura de centenars de milers de contractes fixos discontinus d’ençà que va començar la reforma laboral ha trencat el comportament tradicional de la desocupació registrada, perquè els treballadors contractats amb aquesta fórmula, en els períodes d’inactivitat, és a dir, quan no treballen, no són pas comptabilitzats com a desocupats, sinó com a demandants d’ocupació ocupats, perquè tenen un contracte en vigor, encara que no treballin. Un sector en què s’han signat molts contractes d’aquesta mena és l’hoteleria i, quan ha acabat la campanya turística d’estiu, milers de persones s’han trobat sense feina. Però no pas sense contracte, que és fix discontinu. De manera que passen a demanar feina, però no pas en la categoria de desocupats.

Aquest mes d’octubre, amb una baixada de 27.027 desocupats, el nombre de sol·licitants d’ocupació amb un contracte signat ha crescut de 123.463, cosa que dóna una visió molt diferent de la que es desprèn de la presentació que fa el govern espanyol. Evidentment, la xifra de desocupació registrada surt beneficiada d’aquest canvi, després de la reforma laboral, però la realitat és que hi ha gairebé 100.000 persones més que cerquen feina en aquests moments. Amb una denominació diferent. Diguem que s’ha donat una solució semàntica a un problema laboral que es manté.

El secretari general de la PIMEC, Josep Ginesta, ha insistit en aquesta qüestió i ha exigit “una recomposició estadística consensuada, homologada i transparent de les dades de l’atur registrat, que permetin de fer una anàlisi real del mercat de treball”. Ho ha dit durant la conferència de premsa de valoració de les dades de la desocupació del mes d’octubre, després d’haver constatat un canvi de criteri en la denominació de desocupat, que exclou els registrats amb contractes fixos discontinus en els períodes d’inactivitat.

Ginesta ha parlat de ficció estatística, perquè no s’han tingut en compte els fixos discontinus, que fins ara sí que es computaven. “Això ha alterat el resultat d’aquest mes d’octubre, perquè si s’haguessin tingut en compte, l’atur hauria crescut de 20.000 persones, aproximadament.” I ha afegit: “Es pot divergir sobre si s’han de computar aquests treballadors en l’atur registrat o no, però no és raonable que es comparin dades de períodes aplicant criteris diferents i mesurant coses diferents.”

Recordem que l’actual contracte fix discontinu, que és un contracte indefinit que merita antiguitat i permet als treballadors d’accedir a drets com la indemnització per extinció de contracte –reservada, en la majoria dels casos, a contractes indefinits–, té una regulació tan àmplia que permet a moltes empreses de fer-lo servir per substituir els contractes temporals.

Adecco Group Institute assenyala el mateix fenomen i hi afegeix la preocupació per la caiguda de la contractació a tot l’estat espanyol. Segons el director, Javier Blasco, “el mes d’octubre mostra bons resultats en les xifres d’afiliació i reducció de l’atur, encara que el cessament d’activitat dels fixos discontinus sembla que distorsiona a la baixa el nivell d’atur. El mes d’octubre reflecteix una reducció preocupant de la contractació indefinida ordinària i fixa discontínua per sobre de la contractació temporal, que també cau”.

A Catalunya, segons la Generalitat, en relació amb el setembre, s’han formalitzat un 10,4% menys de contractes, una baixada que ha estat més acusada en la contractació indefinida (-16,9%) que no en la temporal (-4%). També respecte de l’octubre de l’any passat ha descendit el nombre total de contractes signats (-9,7%), en la tònica de tot l’any, a causa de la reducció en la contractació temporal (-42,1%). La indefinida, en canvi, s’ha multiplicat per 2,7, per la reforma, amb 68.010 contractes més que un any abans. Però aquesta davallada contractual global seria un senyal que ha baixat l’activitat registrada a l’octubre, tal com apunten uns altres indicadors.

També ho és l’augment d’afiliats a la Seguretat Social. Aquest octubre, la mitjana d’afiliacions a Catalunya és de 3.617.393, la xifra més alta en un mes d’octubre de la sèrie històrica disponible (d’ençà del 2004). Però respecte del setembre, l’afiliació ha crescut només d’un 0,1%. És el creixement més moderat d’aquests darrers anys. Interanualment, les coses van pel mateix camí. L’afiliació ha crescut a Catalunya d’un 3,4%, amb més intensitat que en el conjunt de l’estat espanyol (+3%), però en ambdós casos continua la tendència a la baixa del ritme de creixement.

En definitiva, l’octubre ha estat un mes molt complicat d’analitzar pels problemes estatístics i semàntics que hem explicat, però que apunta un mercat de treball en tendència negativa, paral·lel a l’evolució de l’activitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any