L'escriptor Xavier Serrahima.

És a punt d’arribar a les llibreries la novel·la Terra de mar, de Xavier Serrahima. És la primera novel·la que edita Xandri en la seva nova etapa, encapçalada per l’escriptor i periodista Sebastià Bennasar. Una novel·la que té molt de declaració d’intencions: entronca amb la tradició de les novel·les de mar, conreades per autors com ara Joaquim Ruyra i Baltasar Porcel, s’ambienta a la Costa Brava, entre Cadaqués i l’Escala, i és un al·legat en contra de la destrucció del territori.

Llegiu un fragment de Terra de mar, de Xavier Serrahima (Edicions Xandri).

El responsable i editor de Xandri, Sebastià Bennasar, ens parla de la novel·la i de com encaixa dins el catàleg editorial que a partir d’ara anirà construint.

Terra de mar, història d’un enamorament

Vaig conèixer Terra de mar de manera anònima. En aquells moments jo era un dels lectors que escollia les novel·les que havien de llegir els jurats del premi Sant Jordi i aquesta novel·la em va entusiasmar. La vaig passar a la final i era perfectament conscient que tenia molt poques opcions de guanyar, però com a mínim seria una de les finalistes d’aquell any (i no fa pas tant). Per què no podia guanyar mai? Doncs perquè és una novel·la molt literària, amb tres trames que es van entrellaçant entre si, perquè és arriscada i perquè la història que explica no forma part dels temes de moda, tot i que, qui sap si aquesta novel·la s’hagués presentat postpandèmia, potser hauria tingut més possibilitats.

Quan en Xavier Serrahima, l’autor, em va presentar l’original li vaig dir de seguida que la volia publicar. No havia passat molta estona, era impossible que l’hagués llegit quan li vaig trucar. Li vaig explicar la història i li vaig dir que ja l’havia llegida i que m’havia enamorat del seu llibre des del primer moment. Hi ha hagut una relació entre autor i editor plena de complicitat, generositat per part seva, paciència i comprensió envers l’editor novell. Ha estat un luxe començar aquesta aventura i ara arriba la segona part de l’expedició, convèncer els lectors que aquesta criatura que tenim a les mans és adorable. Els pares sempre ho diuen que els seus hereus i pubilles ho són, ara caldrà convèncer la resta de possibles lectors.

Per què sedueix Terra de mar? Perquè és una novel·la ambiciosa, perquè està ben escrita i perquè entronca amb una tradició. És ambiciosa en el sentit que barreja trames diferents, focalitzacions diferents i tècniques literàries variades. El ritme és pausat i l’ambientació és perfecta per fer sentir el lector que és dins la història que es narra, per fer-lo sentir com un més de la colla que pul·lula per Calesca, aquest poble inventat mig Cadaqués mig l’Escala. Que una novel·la estigui ben escrita no hauria de ser cap novetat, però sovint encara sorprèn. Aquesta novel·la està molt ben escrita, la llengua està molt ben treballada i l’autor, a més a més, ha fet insubmissió a la nova normativa dels diacrítics. I en tercer lloc la tradició. Terra de mar entronca amb aquestes grans novel·les de mar que hem tingut a casa nostra: des de Contraban, de Josep Pla, a Els argonautes, de Baltasar Porcel, passant per El rem del trenta-quatre, de Joaquim Ruyra, entre moltes més.

Tot això, la tradició, la llengua i l’ambició literària, fan que Terra de mar sigui una novel·la que enamora l’editor i que esperem que ben aviat enamori els lectors.
Sebastià Bennasar

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.