Avançament editorial: ‘Des de dins de mi’, de Lluís M. Xirinacs

Voliana edicions publica l'autobiografia d'infantesa i joventut de Xirinacs · L'editor, Jordi Solé Camardons, ens en parla i ens n'ofereix un fragment

VilaWeb
Lluís Maria Xirinacs.
Redacció
26.02.2022 - 20:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta setmana entrant arribarà a les llibreries Des de dins de mi, l’autobiografia que l’activista i lluitador antifranquista Lluís Maria Xirinacs va escriure dels primers anys de la seva vida i joventut, quan era empresonat. Ara el publica Voliana Edicions, en una edició a cura de la Fundació Randa, que ell mateix va fundar.

La primavera de l’any 1975, a quaranta-dos anys, Xirinacs escriu una autobiografia (1932-1955) a petició dels seus amics. Era a la presó de Carabanchel, complint condemna per sentència del Tribunal d’Ordre Públic, actualment l’Audiència espanyola. Durant aquest període va fer tres vagues de fam, una de les quals de quaranta-dos dies. Xirinacs, conegut pel seu compromís amb les llibertats, l’autodeterminació de les nacions i la lluita no violenta, en aquest volum fa una revisió de les experiències vitals, d’ençà dels primers records fins a l’ordenació com a sacerdot a vint-i-dos anys. El text és escrit en tercera persona, en un diàleg interior constant entre l’instint-natura i la raó-societat. Un diàleg també amb els records presents del passat revisat: la vida transcorre de la seguretat primera en el si d’una família burgesa de Barcelona i la vivència de la guerra (1936-1939) a les dures experiències de postguerra. Xirinacs, a catorze anys, entra al seminari i comença “l’ascens de la piràmide levítica”.

Els anys de formació a Alella, Moià, Iratxe i Albelda consoliden la seva educació i li permeten d’omplir inquietuds intel·lectuals, desvetllades ja a la infantesa i alimentades dins la família. Les experiències viscudes són narrades amb intensitat, i les descripcions dels fets ben detallades, malgrat que, en el context de la presó, no comptava amb cap suport documental.

Llegiu un fragment de Des de dins de mi, l’autobiografia d’infantesa i joventut de l’activista Lluís Maria Xirinacs, editada per Voliana Edicions.

Explica Jordi Soler Camardons, director editorial de Voliana:

“Xirinacs va escriure l’autobiografia dels primers vint-i-dos anys de la seva vida que aquí us presentem quan en tenia quaranta-dos i es trobava, aquell 1975, empresonat, des del 1973, a Carabanchel, per sentència del Tribunal d’Ordre Públic, que perseguia suposats delictes polítics. Xirinacs ja havia fet dues dures vagues de fam i, com ens recorda Dolors Marin Tuyà, investigadora de la Fundació Randa, en els judicis orals només responia en català i només signava si els papers que li presentaven eren en català. Ben lluny de l’error de claudicar al castellà imposat en els nostres dies de pseudodemocràcia vigilada.

Continua Marin Tuyà: ‘Persona educada i refinada, home lliure, fet i dret, en radiant plenitud, de forma directa i amb tota la força acumulada, sap perfectament què té entre mans. Escriu a mà, negre sobre blanc, comptant només amb la seva memòria i sense accés a cap document de consulta. Ens descriu les parts positives sense amagar, en cap moment, les negatives o de certa turbulència. Psíquicament i demòticament, aquesta honestedat, afegida a la superdotació i altes capacitats, facilita que vagi trobant les solucions benèfiques i adients bé siguin per a ell, bé siguin per al bé comú.’

El llibre, de 319 pàgines, conté dues parts. La part ‘U’, la infantesa, fonaments de la seva formació i la culminació del Xirinacs místic. La part ‘Dos’, l’adolescència fins als vint-i-dos anys, el desenrotllament del Xirinacs lògic, que ha de conviure amb el místic. Hi trobareu el Xirinacs fill de pares franquistes, però que ja en una comuna d’estudiants del seminari encapçala una autèntica revolució intel·lectual que, d’una banda, ja porta el germen de la tesi doctoral filosòfica que serà Un Model Global de la Realitat, el Globàlium, i d’una altra, l’actitud combativa de l’activista per la pau, la no-violència, la veritat i la independència dels Països Catalans. Ens servirà per a entendre més bé aquell Xirinacs que admiro, precursor d’allò que serà el moviment popular que conduirà al primer d’octubre del 2017. És per això que l’hem volgut publicar a la col·lecció ‘Memòria’ de Voliana Edicions.”
Jordi Solé i Camardons, director de Voliana Edicions

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes