En la seua Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, l’ONU ha identificat disset objectius de desenvolupament sostenible per a erradicar la pobresa i promoure la pau tot posant el focus sobre l’educació, la igualtat de gènere i l’ocupació. En els propers anys, abans del que podríem pensar o ens agradaria admetre, les tecnologies de robòtica i automatització i d’intel·ligència artificial humanitàries tindran un paper cada vegada més important en el desenvolupament global, particularment per a les economies en desenvolupament.

«Les tecnologies de robòtica i automatització humanitàries tindran un paper cada vegada més important en el desenvolupament global»

En el context d’aquest article, les tecnologies de robòtica i automatització i d’intel·ligència artificial humanitàries són aquelles que tenen el potencial de transformar la vida de diferents grups de tot el món i causar-hi un impacte positiu perquè pretenen abordar algunes de les necessitats no resoltes més urgents de la humanitat i així augmentar-ne la qualitat de vida. En opinió de l’autor, la majoria dels projectes passats i presents en la investigació i el desenvolupament de l’automatització i la robòtica se centren directament a incrementar el nivell de vida dels països desenvolupats en què l’habitatge, l’aigua corrent, el transport, les escoles o fins i tot l’accés a la sanitat, per esmentar algunes qüestions, es donen per descomptat. La robòtica i l’automatització humanitàries, d’altra banda, poden marcar la diferència en la vida de la gent alleujant el seu patiment en moments de necessitat, com ara durant desastres naturals o provocats per les persones, o en grups de població que no tenen assegurades les necessitats bàsiques, per així millorar la seua qualitat de vida i no només el nivell de vida.

Molts dels marcs teòrics que fonamenten les tecnologies de robòtica i automatització actuals són suficientment madurs i han estat àmpliament acceptats per la comunitat acadèmica, després de passar per rigorosos processos d’avaluació d’experts. Tanmateix, a l’hora de posar-los en pràctica, n’hi ha que revelen la seua fragilitat i falta de robustesa. Aquest va ser el cas de l’abocament de la plataforma Deepwater Horizon en el golf de Mèxic o el del desastre nuclear de Fukushima Daiichi. Per a demostrar l’efectivitat de les aplicacions tecnològiques de la robòtica i l’automatització i la intel·ligència artificial en benefici de les comunitats en desenvolupament o subdesenvolupades (el que es coneix com a «sud global»), cal treballar ben prop d’aquestes comunitats. És important que les solucions que es creen sintonitzen amb les necessitats dels beneficiaris per a assegurar que són sostenibles.

El fòrum en Automatització i Robòtica per a la Tecnologia Humanitària (RAS-SIGHT)

RAS-SIGHT es va formar la tardor de 2012 per a acostar investigadors, desenvolupadors i altres interessats perquè col·laboren en activitats humanitàries en què la robòtica i l’automatització poden tenir un paper clau en la millora de la qualitat de vida de gent de tot el món, incloent-hi totes les regions que abasta l’Institut d’Enginyeria Elèctrica i Electrònica (IEEE per les seues sigles en anglès). Això s’està duent a terme aprofitant les tecnologies existents i emergents per al benefici de la humanitat, tot oferint un fòrum per a la discussió i execució de projectes i idees en col·laboració amb les comunitats i els socis globals.

Llig l’article sencer al web de Mètode

Raj Madhavan, expert reconegut internacionalment en robòtica mòbil, navegació i tecnologies humanitàries. Actualment és director general de l’empresa Humanitarian Robotic Technologies (EUA).

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.