Descobreixen restes d’ocells de l’Àrtic de fa noranta mil anys en una cova de Sitges

  • Investigadors de la Universitat de Barcelona descobreixen espècies nòrdiques que van arribar a la Mediterrània empeses pel fred extrem

VilaWeb
05.06.2025 - 16:50
Actualització: 05.06.2025 - 23:14

Un equip d’investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) ha localitzat restes d’aus pròpies de regions àrtiques en una cova de Sitges (Garraf). La descoberta s’ha fet al jaciment de la cova del Gegant i s’ha publicat a la revista Journal of Archaeological Science: Reports.

Els científics hi han identificat més de mil dos-cents ossos d’aus de quaranta-sis espècies diferents. La major part corresponen a ocells del clima mediterrani, però també n’hi ha de procedents de zones nòrdiques europees, pròximes a l’Àrtic. Entre aquests exemplars, hi ha un sit blanc (Plectrophenax nivalis) de fa 90.000 anys, un duc blanc (Bubo scandiacus) de fa uns 39.000 anys, i ocells forestals com el pinsà dels pins (Pinicola enucleator), el trencapinyes becgròs (Loxia pytyopsittacus) i el pinsà borroner eurasiàtic (Pyrrhula pyrrhula), datats de fa quaranta-cinc mil anys.

Totes aquestes espècies van conviure amb aus característiques del nostre entorn, com ara la perdiu vermella (Alectoris rufa) i la gralla becvermella (Pyrrhocorax pyrrhocorax), cosa que suggereix un paisatge fa mil·lennis molt diferent de l’actual. Segons els investigadors, aquestes aus nòrdiques no estan adaptades al clima mediterrani d’avui. La seva presència a la costa catalana indica que, en moments puntuals del passat, van fer migracions de milers de quilòmetres per fugir de condicions climàtiques extremes en els seus hàbitats habituals.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor