[ÀUDIO] Cuixart, Bonet i el Catalangate, protagonistes del podcast de l’editor de The New Yorker

  • El periodista Ronan Farrow explica que ha visitat la seu de NSO Group, però que els executius de l'empresa no volen parlar dels abusos comesos amb Pegasus

VilaWeb
Redacció
25.04.2022 - 10:58
Actualització: 25.04.2022 - 16:25

L’escàndol de l’espionatge amb Pegasus continua portant cua. L’editor de The New Yorker, David Remnick, ha convidat el periodista Ronan Farrow –autor del reportatge que ha destapat tot l’entramat d’escoltes i infeccions– al podcast Radio Hour per a parlar-ne, sobretot en relació amb el cas català, en què més d’una seixantena de polítics i activistes independentistes van ser víctimes del programari.

En aquest sentit, Farrow diu que ha visitat la seu de NSO Group, l’empresa que ha creat el programari, i explica que els enginyers informàtics estan orgullosos de les seves tècniques de desencriptació i d’intervenció de mòbils. “Estan convençuts que tenen una eina molt potent per a ajudar a les forces de seguretat”, afegeix.

Quan van provar Pegasus en un intent de detenció exprés de Puigdemont i Comín 

Crònica de l’assalt al mòbil de dos prestigiosos metges catalans amb Pegasus 

De totes maneres, quan Remnick pregunta sobre el mal ús i els abusos que s’han comès amb Pegasus, Farrow diu que els executius de la companyia s’escuden en la confidencialitat dels contractes i de les investigacions de les forces de seguretat per no donar detalls específics sobre Catalunya o qualsevol lloc on s’hagi espiat la dissidència.

Intervenció de Cuixart i Bonet

En el podcast, també hi intervenen dues víctimes de l’espionatge, Txell Bonet i Jordi Cuixart. La periodista explica que es va assabentar que li havien infectat el telèfon després de visitar l’ex-president d’Òmnium Cultural a la presó. “Vivia sola amb un nen i estava embarassada d’un altre”, diu.

A més, expressa el seu neguit per la indefensió que generen aquesta mena de pràctiques d’espionatge que rebenten qualsevol sensació d’intimitat. “No saps què passarà amb tu i amb la informació que tenen de tu. No saps si serà manipulada per a crear notícies falses o fabricar proves”, afegeix.

D’altra banda, Cuixart assenyala el desemparament que van sofrir ell i altres dirigents independentistes empresonats arran de l’espionatge. “És molt difícil defensar-te, si la fiscalia sap perfectament quina és la teva estratègia […] Però no tan sols això, també sabien què preparàvem com a protesta en contra de la sentència”, assegura.

De totes maneres, l’ex-president d’Òmnium recomana a totes les futures víctimes de Pegasus que mantinguin la calma, malgrat la indignació i ràbia pel fet de ser espiat. “És important de mantenir la calma, perquè si no, acaba havent-hi paranoia. T’imagines que tens micròfons a casa o que algú et segueix pel carrer […] Els mòbils ajuden la humanitat a avançar, però també són l’eina criminal més important que tenim a la butxaca”, conclou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any