L’Audiència espanyola ajorna el judici contra els dos mossos que acompanyaven Puigdemont a Alemanya

  • El judici s'ha ajornat arran de la malaltia del familiar d'un advocat de la defensa i encara no s'ha notificat una nova data

VilaWeb
ACN
20.05.2021 - 14:50
Actualització: 20.05.2021 - 19:10

L’Audiència espanyola ha ajornat sense nova data el judici que havia de començar dilluns contra els dos agents dels Mossos d’Esquadra que acompanyaven el  president de la Generalitat Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya la primavera del 2018. El motiu esgrimit és la malaltia del familiar d’un advocat de la defensa.

La fiscalia demana tres anys de presó per un delicte d’encobriment, perquè sosté que “ajudaven Carles Puigdemont, conscients que era investigat a Espanya” i que el jutge instructor de la causa al Tribunal Suprem espanyol, Pablo Llarena, “havia emès una ordre europea de detenció i entrega”. A l’escrit d’acusació, la fiscalia relata que els dos mossos van aprofitar els dies lliures que tenien per desplaçar-se a Waterloo i allà, uns dies després, el 23 de març de 2018, una persona “no identificada” els va demanar que anessin a rebre Puigdemont i que el traslladessin a Brussel·les. “Els dos acusats van sortir de Brussel·les conduint un cotxe i van arribar a Estocolm a una hora per determinar. En aquesta ciutat van recollir Carles Puigdemont i van començar el retorn a Brussel·les”, relata.

Només dos dies després, el 25 de març, agents de la policia alemanya (BKA) van interceptar el vehicle en un aparcament de l’autopista, a la frontera entre Dinamarca i Hamburg. Un cop identificat, van detenir Puigdemont “en existir una ordre de detenció expedida per les autoritats judicials espanyoles interessant la seva entrega”. A la resta d’ocupants, els dos mossos i Jami Matamala i Josep Lluís Alay, van poder continuar el viatge després d’identificar-los.

El judici havia de començar dilluns i estava previst que duraria quatre dies. Després de les qüestions prèvies i l’interrogatori als dos acusats, entre dimarts i dimecres havien de declarar com a testimonis set policies espanyols, el qui era el cap d’operacions de la Comissaria d’Informació, l’intendent Miquel Justo Medrano, i Matamala i Alay. La prova documental havia d’incloure oficis de les ambaixades d’Alemanya, Suècia i Dinamarca i documents de la fiscalia de Bèlgica. Les conclusions estaven previstes per dijous.

Pels dos acusats, a part de tres anys de presó per encobriment, la fiscalia també sol·licita inhabilitació especial per exercir un lloc de treball o càrrec públic durant el temps de la condemna.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any