Assange: un heroi del nostre temps

«Assange, Manning, Snowden i tants altres són els herois del nostre temps i nosaltres tenim la responsabilitat de defensar-los. Sempre»

Vicent Partal
12.04.2019 - 05:25
Actualització: 12.04.2019 - 07:25
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La detenció de Julian Assange ahir per la policia britànica és un afer d’una gravetat extrema. I la coincidència amb l’anunci dels Estats Units d’obrir un cas judicial en contra seu i l’empresonament de Chelsea Manning per no haver volgut col·laborar en la fabricació d’una causa contra Assange i WikiLeaks dibuixen un panorama molt més que preocupant.

Independentment de què puga opinar cadascú sobre la persona, és indiscutible que Julian Assange i WikiLeaks van mostrar al món uns fets que el poder provava d’amagar i, fent-ho, van arriscar-se molt. La visió sobre l’actuació dels Estats Units i els seus aliats a l’Afganistan i a l’Irac va canviar de dalt a baix quan els centenars de milers de documents revelats en unes quantes tongades per WikiLeaks foren publicats en mitjans de tot el món. D’aquesta manera, Assange honorava la tradició de la gent que considera que per damunt dels seus interessos personals i de la seua por hi ha l’obligació de millorar la societat, denunciant els fets contraris als valors humans i a la democràcia.

D’això ja n’ha pagat un preu prou alt, gairebé una dècada de la seua vida en una cambra de l’ambaixada de l’Equador a Londres, confinat en una presó de fet, un càstig denunciat per les Nacions Unides com a il·legal. Tanmateix, ara, si l’extradició als Estats Units es confirma, Julian Assange pot haver-se d’enfrontar a la cadena perpètua o fins i tot a la mort, perquè cal recordar que en aquell país l’assassinat legal és permès. I això tan solament per haver publicat informació certa i comprovada sobre actuacions criminals fetes pels Estats Units. Tot plegat és d’una gravetat que supera les fronteres.

Assange ha fet allò que abans havien fet milers i milers de periodistes de tot el món: posar-se en contacte amb una font, mirar d’aconseguir documentació que provàs les acusacions a presentar, estudiar-la i fer-la arribar al màxim de lectors possible. Per a advertir-los de què passa. Sense WikiLeaks tots seríem molt més ignorants i per tant molt més manipulables. I això, que tots i cadascú de nosaltres siguem més ignorants i manipulables, volen els qui ara el persegueixen.

Assange no és un periodista ni un editor, no a la manera tradicional. Però fa d’editor. I ho fa amb una capacitat, una influència i una profunditat que tenen pocs editors al món. I ho fa, a més, amb una excel·lent destresa a usar la tecnologia com a gran eina per a defugir el control del poder, del poder de l’estat o del poder de les grans corporacions. Per això aquest cas, aquesta detenció, és també una amenaça, vol traçar una línia en terra, vol ser un avís. Com ho ha estat el retorn de Chelsea Manning a la presó, malgrat que el president Obama li havia commutat la pena. Com ho podria ser qualsevol intent de capturar Ed Snowden, avui exiliat a Rússia.

Fent tot això que fan a Assange, volen advertir-nos que el poder respondrà a la desestabilització que li representa que es publique allò que fan de veritat. I que hi respondrà agredint amb tota la força i per més temps que passe. Aquesta és una amenaça gravíssima que ens concerneix a tots. I per tant no cal ni tan sols recordar l’encoratjament que Assange ha donat en els moments difícils al moviment independentista català per expressar-li el nostre suport total i absolut. Ell, Manning, Snowden i tants altres són els herois del nostre temps i nosaltres tenim la responsabilitat de defensar-los. Sempre.

 

PS. En alguns comentaris es demana com es pot ajudar. Hi ha moltes maneres de fer-ho, però en aquest moment és especialment urgent donar suport al fons creat per a la defensa legal d’Assange, fent donacions en aquesta pàgina. També podeu seguir la Campanya per la Defensa de Julian Assange a Twitter (@DefendAssange), defensar-lo en públic o demanar als vostres representants polítics i als mitjans de comunicació que li expressen el suport.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Salart
Josep Salart
11.04.2019  ·  22:34

Totalment d’acord amb totes les lletres de l’editorial.
I ens sorprenem de lo nostre, de la justícia espanyola, de la UE i de què ningú li provoca urticària Rés de les bestieses que fa el poder a tot el mon. I lo que no sabrem mai. D’aquí dos dies ni ens recordarem d’ell, només quan surti la notícia de que l’han executat o ja fa 50 anys que es a la presó. Que pocavergonyes que som, mare meva..

Per quan una enquesta als subscriptors de Vilaweb de les eleccions que s’acosten Vicent???
Ho tingui en compte, si us plau. Moltes gràcies.

Josep Maria Miquel
Josep Maria Miquel
11.04.2019  ·  22:45

Partal, menys lamentacions i més dir que podem fer!

Josep Usó
Josep Usó
11.04.2019  ·  22:50

El Poder té por. Molta por. Perquè sembla que la tecnologia amenaça amb avançar-lo. I no ho poden tolerar. Si els seus tripijocs queden al descobert, els veritablement poderosos queden a la intempèrie. Per això són implacables, mentre poden ser-ho. I el que pareix evident és que aquells mecanismes de control democràtic europeus del poder omnímode ja han passat a millor vida.

JOSEP ANTONI HERMOSILLA
JOSEP ANTONI HERMOSILLA
11.04.2019  ·  22:53

He trobat això :
https://www.change.org/p/free-julian-assange-before-it-s-too-late
No sé si es pot fer més.

Núria Menasanch
Núria Menasanch
11.04.2019  ·  23:02

Totalment d’acord amb l’editorial.
Però la pregunta que mos fem tots. Què podem fer?

jaume vall
jaume vall
12.04.2019  ·  00:04

Quins temps quan un parell de periodistes podien fer caure un president d’Estats Units. Ara un president de qualsevol país pot fer caure -i liquidar- un parell de periodistes. I el més segur, és que torni a ser elegit.
Mai havíem tingut tanta informació com avui en dia, però no sembla que a molts els hagi fet més conscients , coneixedors i responsables del món on viuen.

eva salas
eva salas
12.04.2019  ·  00:43

Caldria que abandonéssim la nostra funció dintre del sistema com a consumidors. I ens obríssim a costums i vida alternatius.
Hauriem d’arrabassar el món als poders.
Assange és un heroi. És Gandalf.

Cristina Moscardó
Cristina Moscardó
12.04.2019  ·  01:05

som com la síndrome del lluci.. som molts i podriem tenir un gran poder si fóssim capaços d’ de creure’ns-ho. Podríem enderrocar l’ establishment colapsant-ho tot, com s’ han fet les revolucions sempre. Però sembla que estem adormits amagats darrera de les xarxes socials esperant el miracle. I jo em pregunto: què més ha de passar? On és el veritable punt d’ inflexió que fa que esclati tot? No és la injustícia ni la repressió, està clar.. i per què? Perque no passem gana? Perque som una societat acomodada? És l’ egoïsme? I mentre uns es juguen la vida per uns principis, per uns drets fonamentals o destapar les vergonyes del mon, com l’ Assange, la majoria seguim enganyant-nos pensant que tenim control sobre les nostres vides.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
12.04.2019  ·  04:47

Culpables: Lenín Moreno, Theresa May, Barack Obama i Donald Trump.

Pepita Carlos
Pepita Carlos
12.04.2019  ·  06:11

Molt d’acord amb l’aditorial, es tristissim tot el que ha passat i passa amb el Sr. Julian Assange. Això demostre el món que vivin tant pels governants com per nosaltres que ho tolarem.

Oriol Roig
Oriol Roig
12.04.2019  ·  06:26

Si teniu problemes amb el link que hi ha a la PS de l’editorial, potser haureu de pitjar “Home” i després “Donate” a la pàgina on us porta l’enllaç. Així ho he pogut fer.

Força!

Albert Miret
Albert Miret
12.04.2019  ·  07:44

Lluís Paloma. Crec que t’has descuidat dos culpables. Es diuen Josep Borrell i Pedro Sánchez. Absolutament d’acord amb l’editorial, senyor Partal.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
12.04.2019  ·  08:44

Totalment d’acord amb l’editorial! Ple suport al Sr.Assange.

GUILLEM BOSCH
GUILLEM BOSCH
12.04.2019  ·  09:44

Totalment d’acord. Només un dubte d’ignorant que he tingut sempre respecte el “captiveri” de l’Assange: quin sentit tenia “autoempresonar-se” a l’ambaixada equatoriana a Londres? No s’ha “autoallargat”, de facto, la llarga condemna que li tocarà afrontar a partir d’ara donat que aquests anys de “captiveri” no li “computaran” per res? Inclús en la hipòtesi que Equador li hagués mantingut la situació tota la vida, no era una altra forma de cadena perpètua i a més aparentment “voluntària”? Segons sembla, vivia de facto en una “cel·la” i en condicions quasi de presidiari, tenia nul·la llibertat de moviment (!). O l’explicació és que pensava que almenys això li podia estalviar tortures, pena de mort, als EUA? Potser siguin preguntes estúpides (…).

Pep Agulló
Pep Agulló
12.04.2019  ·  09:47

Avui l’ombra de la manipulació informativa del Poder per amagar els seus crims plana sobre la veritat perseguida obertament.

Zuckerberg vs Assange, dues maneres diferents d’entendre el món. L’un no vol veure, enlluernat pel brillar de l’or malvat. L’altre ens vol mostrar l’horror que amaga el Poder jugant-s’hi la vida amb la presó o la mort. Assange, Manning, Snowden i tants altres… benvinguts a la Resistència. I tant que tenim l’obligació de defensar-los.

Que què podem fer a banda de l’ajuda i suport?Construir una república catalana que sigui un referent ens la defensa dels drets humans…Els donaríem asil polític a tots ells…

PS. Una autèntica paradoxa que el que va encobrir i blanquejar les tortures a Euskaherria i Catalunya, el Sr. Garzón, en sigui el seu defensor. Aquí potser li ha fallat la informació…

Rosa Gispert
Rosa Gispert
12.04.2019  ·  09:53

Assange ha gosat enfrontar-se a un govern imperial. Com els independentistes. La reacció de la resta del mon (inclosos nosaltres) també, mirar cap un altre costat o pensar que està molt lluny i aquesta no és la nostra guerra. Això ens hauria de donar una idea de lo sols que estem tots plegats.
Si, ens hem de solidaritzar i donar suport a Assange, però a part de fer signatures i reenviar-ho què més?.
Algu és capaç d’anar més enllà i dir quí son els poderosos que maneguen tot això als USA, si el propi wikileeks no ho ha pogut fer?.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
12.04.2019  ·  10:55

Subscric totalment el que s’ha dit de que a més de Lenin Moreno, Obama, Trump,….. cal afegir a les pressions per a empresonar Assange al feixista i simpatitzant de SCC en Josep Borrell i al líder d’un teòric partit socialista i obrer, en Pedro Sànchez.

Pel cas català s’han sumat, del bracet de la dreta extrema PP i C’s i extrena dreta, a les pressions al govern equatorià.

Molts es pregunten què podem fer?

Doncs bé, d’entrada una petita col·laboració amb la seva defensa, VW ens ha facilitat l’enllaç.

Segon i molt més important VOTAR i arrossegar a votar massivament a tothom que coneguem, a totes les conteses electorals que se’ns presentin. Com a simples ciutadans és el moment en que tenim més força per a intentar un canvi al món.
Això si, votar partits que pensem que voldran complir el seu programa electoral i no se’l passaran pel folre un cop tinguin el nostre vot.

Daniel Mir
Daniel Mir
12.04.2019  ·  13:37

D’acord amb el comentari d’en Lluis Paloma i amb els d’en Albert Miret i d’en Joan F. Ruiz, si be que a l’hora de buscar culpables, més que a Borrel i a Sànchez, que no deixen de ser uns titelles, jo culparia a algú una mica més “preparao”

Jordi Oller
Jordi Oller
12.04.2019  ·  18:34

Bé per l’editorial i ple suport a Asange, fem tot el que puguem.

Alexandre Pineda
Alexandre Pineda
12.04.2019  ·  19:03

Bo que l’editoal ens jo recordi, Assange , no se m’havia acudit qualificar-lo d’heroi, però veritablement Vicent Partal, ho és desvetllar els afers militaristes d’ampli abast geopolític. militarisme armamentista, e¡l’economia, sigui a Estats Units,, on sigui, convé relatar-jo i tant de bo, arribéssim a l’ens Espanya, l’oficial tanmateix, brut, brut, criminal, sanguinari, sabem de la fam i les morts assassinats àdhuc criatures al Iemen.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes