El jutjat d’instrucció número 2 de Manresa ha acordat d’arxivar de manera provisional les diligències que tenia obertes per un delicte de desobediència contra el batlle de Callús, Joan Badia, en relació amb els fets de l’1 d’octubre. En la resolució, que s’ha fet pública avui, s’explica que el mateix ministeri fiscal va demanar l’arxivament provisional de la causa perquè les actuacions que hi constaven eren ‘insuficients per a sustentar cap acusació’.

A més, segons el relat, la fiscalia tampoc no ha trobat cap prova incriminable i ha constatat l’existència de versions contradictòries en comparació amb l’atestat de la Guàrdia Civil. ‘Tenint en compte el cúmul de dubtes al voltant d’allò que realment va passar, es procedeix a acordar l’arxivament provisional’, ha resolt la jutgessa, qui afegeix que la fiscalia tampoc no va sol·licitar en cap moment que es practiquessin diligències complementàries.

Unes dues-centes persones van donar suport al batlle de Callús el passat 5 de febrer, quan l’havien citat a declarar per un presumpte delicte de desobediència durant l’1-O. Joan Badia, però, va romandre poca estona a les dependències judicials perquè es va acollir al dret de no declarar. Segons que va dir a la sortida dels jutjats, aquella acusació no tenia cap sentit i va denunciar que la citació s’emmarcava en una ‘causa general’ contra l’independentisme i la democràcia. ‘Tothom ha vist les imatges, i només vam intentar fer de mediadors’, defensava. Segons el batlle, la seva citació era una revenja de la jutgessa després d’haver comprovat que ells havien denunciat la Guàrdia Civil per les seves actuacions als col·legis electorals durant el referèndum.

El batlle bagenc també va anar als jutjats el 10 d’abril per declarar, en aquest cas, com a perjudicat en la causa per les càrregues policíaques de l’1-O a la comarca. A la sortida, Badia va dir que creia que havia quedat clar que ells havien estat les víctimes d’una acció ‘desproporcionada’. Aquell dia, a banda del batlle, també van declarar vuit veïns del municipi que van ser agredits durant la jornada.

Vegeu també:

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]