Arxivada la causa contra Baldoví per delicte urbanístic

  • Juntament amb Raquel Tamarit, estava acusat de no haver acatat les ordres de paralització d'unes obres que van ser declarades il·legals a Sueca · El jutge conclou que van actuar en tot moment ajustats a la legalitat

VilaWeb
EFE
27.01.2021 - 16:27
Actualització: 27.01.2021 - 16:32

L’Audiència Provincial de València ha arxivat definitivament la causa per un suposat delicte de prevaricació urbanística contra l’ex-batlles de Sueca per Compromís Joan Baldoví, actual diputat al congrés espanyol, i Raquel Tamarit, secretària de Cultura. El jutge conclou que l’Ajuntament de Sueca va actuar en tot moment ajustat a la legalitat i a les resolucions judicials, segons consta en la sentència, feta pública pel partit. Tots dos estaven acusats de no haver acatat les ordres de paralització i demolició d’unes obres que van ser declarades il·legals.

El Jutjat d’Instrucció número 2 de Sueca tenia previst escoltar la declaració dels dos acusats el febrer de l’any passat, però després de prendre declaració en qualitat d’investigada a una tècnica municipal, l’instructor va decidir decretar el sobreseïment provisional i l’arxivament de les actuacions, que ara confirma l’Audiència Provincial.

El titular del jutjat i l’Audiència han considerat que no existeix “cap indici del delicte investigat”, ja que l’actuació de l’Ajuntament en relació a la legalitat d’unes obres, “si bé podia haver estat duta a terme amb major celeritat”, es va ajustar “a la legalitat i les resolucions judicials que l’afectaven”. El cas té el seu origen en una denúncia presentada el 2007 per uns propietaris d’una urbanització davant unes obres annexes sense llicència que incorrien, a més, en un excés de volumetria. La il·legalitat d’aquestes obres va ser reconeguda per l’Ajuntament de Sueca, els serveis jurídics del qual van ordenar la seva paralització.

El cas va arribar fins al tribunal superior de justícia del País Valencià (TSJCV), que va donar la raó als denunciants, encara que les successives ordres, primer de paralització de les obres i després de demolició, mai van arribar a executar-se. El 25 de gener de 2019, l’Ajuntament va decretar la caducitat i arxivament de l’expedient, i al febrer va obrir un nou per a donar compliment a la sentència del TSJCV, motiu pel qual els denunciants van plantejar una nova reclamació judicial, que va ser sobreseguda inicialment pel jutge instructor, però reoberta a instàncies de l’Audiència Provincial.

Els magistrats de la secció segona de l’Audiència van ordenar que el citat Jutjat d’Instrucció prosseguís amb la investigació i practiqués tantes diligències com considerés oportunes, i per aquest motiu es va citar als ex-batlles del municipi -a Baldoví i Tamarit- i als funcionaris suposadament implicats en l’assumpte. No obstant això, ara es conclou que no existeix cap indici del delicte investigat i es confirma el sobreseïment de les actuacions. “No s’ha acreditat que en aquest expedient existís una tramitació diferent d’uns altres que poguessin existir a l’Ajuntament, a la vista dels testimoniatges i les certificacions aportades sobre personal i càrrega de treball en el departament afectat de l’Ajuntament”, exposa l’Audiència en el seu últim pronunciament. Així doncs, “existeix una palesa feblesa indiciària respecte de la infracció que assenyala la part recurrent, que no té expectatives de ser enriquida amb la pràctica de les diligències que se sol·liciten”, en referència a les declaracions de Baldoví i Tamarit al jutjat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any