Arxivada la denúncia d’un pare per haver rebut una comunicació en català d’una escola d’Alacant

  • Un militant de Vox va denunciar la directora i una mestra del CEIP Mediterrani, d'Alacant, i una inspectora d'Educació perquè va rebre, per error, una comunicació amb un paràgraf en català

VilaWeb
Redacció
16.01.2022 - 14:09
Actualització: 16.01.2022 - 19:46

El jutjat d’instrucció número 8 d’Alacant ha arxivat la denúncia penal d’un militant de Vox contra la directora i una tutora del CEIP Mediterrani, d’Alacant, i una inspectora d’Educació perquè va rebre una circular informant-lo d’una excursió escolar de la seva filla en què hi havia un paràgraf en català que no s’havia traduït al castellà, segons que publica el diari Información. L’home demanava una condemna pels delictes de prevaricació, coaccions i contra l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques, cosa que ha estat refusada. Amb tot, el jutge diu que hi ha irregularitats administratives, i anima el pare a portar-ho a un tribunal contenciós-administratiu.

Tot va començar el febrer del 2020, quan Joaquín Oliva, ex-militar i militant destacat i molt actiu de Vox a Alacant, va impedir que la seva filla de vuit anys anés a una excursió escolar amb la resta de companys de classe perquè, segons que va argumentar, la carta per a demanar autorització tenia una errada en la versió en castellà. Segons que va dir, que hi hagués un paràgraf que per error era en català feia que no n’entengués el contingut i, per tant, no el pogués signar. La norma habitual de comunicació entre l’escola i les famílies és escriure les notes en català i en castellà.

El pare, que és membre del consell escolar del centre, va exigir explicacions a la direcció de manera molt irada. Tant la directora com la cap d’estudis li van dir que havia estat un error i que no hi cerqués cap intencionalitat. A més, es van oferir a traduir oralment la literalitat del text, cosa a la qual ell s’hi va negar. Va exigir que li tornessin a enviar el paper en castellà i va acusar les mestres de voler discriminar la seva filla, i les va denunciar penalment. A més, la directora va rebre telefonades anònimes amb insults i la Conselleria d’Educació va ordenar d’interposar una denúncia per amenaces.

El jutge diu que no hi ha prou indicis per a investigar la directora, la mestra i la inspectora per aquests delictes. Diu que no hi va haver coacció perquè no hi va haver ni violència ni intimidació sobre el denunciant, que deia que havia rebut una trucada de la mestra a instàncies de la inspectora demanant que deixés de reclamar la traducció de la nota informativa i que la signés perquè l’alumna pogués participar en l’excursió. El jutge diu que això no és cap coacció, sinó l’expressió d’un fet evident: si no signa l’autorització, la filla no pot anar a l’excursió. D’una altra banda, diu que “si bé el fons de la qüestió és clarament ideològic“, no hi ha dades que permetin d’afirmar que l’actuació va ser per motius discriminatoris.

Anomalies administratives perquè no van respondre’l formalment

Amb tot, el jutge diu que hi va haver anomalies administratives perquè quan el pare va exigir una traducció del text, li van oferir una traducció oral i van dir que no hi havia cap problema. Arran d’això, el jutge diu: “L’administració no és ningú per a interpretar si una cosa és un problema o no, sinó que ha de respondre a les qüestions formulades per un ciutadà en l’exercici ple dels seus drets civils i polítics.” Critica que no es va donar una resposta formal a la petició del pare, cosa que s’ha d’interpretar com un silenci administratiu negatiu que pot ser impugnat en la justícia contenciosa-administrativa. En compte d’això, diu, haurien d’haver-li contestat formalment i, si així ho reclamava, en l’idioma escollit per ell.

Disculpa la manca de formació jurídica de la directora i la mestra a l’hora de gestionar com havia de ser la resposta, però ataca la inspectora d’Educació que les va assessorar. “Ho va formular del punt de vista d’una qüestió lingüística i de projecte del centre educatiu, quan en primer terme és una qüestió de procediment administratiu.”

El Tempir d’Elx ha celebrat l’arxivament de la denúncia penal en un piulet: “El deliri malaltís i valencianòfob d’un sector de la nostra societat contra el CEIP Mediterrani d’Alacant s’ha acabat amb l’arxivament de la denúncia penal contra la directora i la tutora. Ens n’alegrem. No hi havia ni prevaricació ni coacció en una qüestió amb rerefons ideològic.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any