Indignació contra el militant de Vox que vol inhabilitar dues mestres d’Alacant perquè va rebre una comunicació en català

  • Fa més d'un any que un pare del CEIP Mediterrani prova d'atiar el conflicte lingüístic

VilaWeb
Redacció
21.05.2021 - 20:26
Actualització: 21.05.2021 - 21:09

Fa més d’un any, el febrer del 2020, Joaquín Oliva, ex-militar i militant destacat i molt actiu de Vox a Alacant, va impedir que la seua filla Núria, de vuit anys, anàs a una excursió amb els seus companys de classe de l’escola CEIP Mediterrani. A més, va insultar i amenaçar la directora i una mestra perquè la carta circular en què li demanaven que signàs l’autorització per a fer aquesta eixida tenia una errada en la versió en castellà.

Un paràgraf sense traduir

La nota era escrita en català i en castellà, que és la norma habitual de comunicació entre l’escola i les famílies. Però a la versió castellana, per una errada en la traducció, es va deixar un paràgraf en català. I Oliva no en va comprendre el contingut, va dir. No podia signar un paper sense saber què hi deia, va argumentar. Per tant, no podia deixar que la xiqueta anàs d’excursió. Amb tot, que era una excursió sí que ho va entendre, i quina era la data prevista, també, perquè va decidir que el mateix dia que l’escola fes l’eixida ell duria la petita Núria a l’Oceanogràfic de València.

El pare, que és membre del consell escolar del centre, va exigir explicacions de manera molt irada a la direcció.

Tant la directora com la cap d’estudis li van demanar que no buscàs cap intencionalitat en el fet de rebre una nota només traduïda parcialment, que era una errada en l’elaboració de la carta, i que elles li traduirien oralment la literalitat del text. Les voltes que calgués. Joaquín Oliva s’hi va negar. Va exigir que li tornassen a enviar el paper en castellà i va acusar les mestres de voler discriminar la seua filla. Les va denunciar. A més, la directora va rebre telefonades anònimes amb insults. La policia encara les investiga i la Conselleria d’Educació va ordenar d’interposar una denúncia per amenaces.

Joaquín Oliva també va anar a una televisió local afí als pensaments de Vox i va explicar que la petita Núria tenia malsons i por per culpa de l’actitud de l’escola. Ràpidament, l’associació Hablamos español li va donar suport. 

Poc després d’aquell episodi va arribar la pandèmia i el cas va quedar enterrat fins que ara s’ha sabut que l’advocat de Joaquín Oliva demana quinze anys d’inhabilitació tant per a la directora com per a la mestra. El fiscal demanava l’arxivament de la causa, però el jutge l’ha admesa a tràmit.

El suport de la comunitat educativa

Tant la directora com la mestra denunciades han decidit de no fer declaracions mentre la causa continue viva. Arran de la transcendència que han tingut els fets, tota la comunitat educativa del País Valencià ha reaccionat de manera unànime i contundent, atès que ho considera un atac a la llengua, a la cultura i al model educatiu.

L’AMPA del col·legi ha començat una recollida de signatures de suport a la direcció que s’ha estès a la majoria de centres de la ciutat. La presidenta explica que sabien què havia passat, però no pensaven que el pare portaria el cas fins a aquest extrem. “En aquesta escola l’ambient sempre ha estat correcte, ens avenim molt, sempre hi ha hagut respecte entre les persones que triaven la línia en valencià i les persones que triaven la línia en castellà”, ha dit a VilaWeb la presidenta de l’AMPA.  

La portaveu de les famílies ha explicat també que quan va voler difondre el cas, Joaquín Oliva va cometre algunes irregularitats, com ara penjar a les xarxes socials un vídeo amb les cares de menors d’edat sense el permís dels pares. Arran de les amenaces de denúncia que va rebre per part de la resta de famílies, el va retirar.

Escola Valenciana s’ha sumat als suports públics amb un missatge on ha volgut recordar que el centre va rebre l’any 2019 el premi Joan Ponsoda d’innovació educativa, que convoca juntament amb la Cívica.

Precisament, la Cívica posen en qüestió que la querella tinga gaire recorregut i esperen que el jutjat l’arxive. Tampoc no dubten de l’interès d’Oliva d’enrarir l’ambient acusant de discriminació l’escola aprofitant un tema tan sensible com és la llengua. 

Altres entitats en defensa del català, com ara el Tempir, Decidim o la Intersindical, s’han sumat a la repulsa.

Fonts de la Conselleria d’Educació també han defensat la professionalitat de tots els professors del centre i han posat a disposició dels afectats per la demanda l’advocacia de la Generalitat.

L’Associació de Directors de Centres d’Educació Infantil i Primària del País Valencià ha fet pública una nota de suport a les actuacions del CEIP Mediterrani, a la directora i a tot l’equip docent. També expressen el rebuig a la denúncia presentada contra ells. “Volem fer públic que aquest és un intent per desprestigiar l’escola pública per part d’un sector minoritari, assetjant els professionals, atacant els centres educatius, menyspreant les relacions de col·laboració i confiança amb les famílies”, diu la nota.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any