Arturo San Agustín presenta una novel·la sobre un papa, un robot creient i l’instint religiós

  • El teòleg Saranyana la defineix com un 'Blade Runner' que planteja si un androide pot tenir fe

VilaWeb
Redacció
11.10.2017 - 12:04

El teòleg Saranyana la defineix com un ‘Blade Runner’ que planteja si un androide pot tenir fe

BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

L’escriptor Arturo San Agustín ha presentat a Barcelona la seva novel·la ‘El robot que cree en Dios'(ED Libros), en la qual narra com un futur papa s’enfronta a l’existència d’un robot d’última generació que es persigna inexplicablement.

Sant Agustín va presentar el seu segon llibre de ficció el dimarts a la nit al costat de l’editor d’ED Libros, Fèlix Riera, i el teòleg Josep-Ignasi Saranyana, membre del Pontificio Comitato Di Scienze Storiche del Vaticà.

Saranyana va explicar que hi ha molt de la pel·lícula ‘Blade Runner’ en aquesta història, encara que, “a diferència de Ridley Scott, que nega que els seus ‘replicants’ sentin emocions i tinguin sentiments, Arturo San Agustín sí que li concedeix al seu robot Talos sentiments i emocions. Sant Agustín, doncs, es mulla”.

El llibre planteja a més dues preguntes que el teòleg considera fonamentals: d’una banda, si els androides són capaços d’emocions i, a més, de sentiments religiosos.

I el segon plantejament és si l’instint religiós humà “ha de considerar-se en el mateix plànol, o en un altre plànol, que la revelació sobrenatural oferta pel Cristianisme”, segons Saranyana.

Però la novel·la manté alhora tres trames paral·leles, una de les quals és una conspiració que es teixeix a Amèrica Llatina i a Pròxim Orient contra el Vaticà.

“TRANSHUMANISME”

Una altra trama porta el lector per la senda dels serveis secrets israelians, nord-americans i italians, amb el punt de mira en un papa; i la tercera trama que veu Saranyana és “el tema de fons i que de debò interessa a l’autor, que és la qüestió del transhumanisme”.

A això es va referir també Arturo San Agustín, perquè descriu a un Inocencio XIV arribant al Papat d’una forma insòlita i sent molt conscient que la intel·ligència artificial és ja una realitat absoluta encara que molts ho ignorin.

“Per això la novel·la també ens interroga sobre el poc que qüestionem la robòtica, el transhumanisme i el posthumanisme”, va dir l’escriptor, que a més considera un error deixar la ciència només en mans de científics.

DARRERE DELS MURS VATICANS

També va destacar les fonts vaticanes en què s’ha basat per a aquest llibre: monsenyors, cardenals, romans i romanes influents i també bastants religioses –“sense elles la jerarquia eclesiàstica s’enfonsaria. Però l’Església o la seva jerarquia se segueix oblidant”, va dir–.

Arturo San Agustín va assegurar que darrere dels murs del Vaticà ha pogut conèixer des de fa anys algunes de les persones més honestes i brillants: “I mai m’han traït”.

L’editor Fèlix Riera va definir ‘El robot que cree en Dios’ com un llibre-frontera, amb el qual es pot viure l’aventura d’un protagonista, però també tenir moltes dades sobre aspectes de la realitat: “És novel·la i té forma de crònica periodística”.

Arturo San Agustín és, efectivament, un cronista: aquesta és la seva segona novel·la, però la seva trajectòria en la premsa i en els llibres s’ha basat en les entrevistes i les cròniques.

Alguns dels seus últims llibres parlen del Cristianisme actual i de la Santa Seu, com ”Un perro verde entre los jóvenes del Papa’, ‘De Benedicto a Francisco’ i ‘Tras el portón de bronce’; i també és seu el documental titulat ‘El Vaticano, un lugar ambiguo’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any