Artur Mas defensa el referèndum en una ràdio francesa de Barcelona

  • L'ex-president assegura que cal una 'aliança temporal' amb la CUP però que els anticapitalistes i el PDC no tenen 'gairebé res en comú'

VilaWeb
Redacció
09.08.2016 - 18:13
Actualització: 09.08.2016 - 18:24

L’expresident de la Generalitat i president del PDC, Artur Mas, ha assegurat aquest dimarts que la posició de la majoria dels Estats europeus és que Catalunya té ‘dret’ a fer un referèndum com els que es van fer a Escòcia i el Quebec. En una entrevista a Equinox, la ràdio francesa de Barcelona, ha sostingut que aquests països comprenen la demanda feta per la majoria dels catalans, tot i que considera lògic que cap d’ells hagi expressat públicament el seu suport oficial perquè ‘els Estats tenen els seus interessos’.

Segons Mas, una Catalunya independent podria oferir oportunitats als 7,5 milions d’habitants que, per exemple, podrien triar la seva nacionalitat. També ha destacat que, malgrat ser un territori petit i sense exèrcit, el seu poder rau en la seva gent i el seu desig de mantenir la identitat i llengua amb un projecte de futur. L’expresident català, que participa activament en la internacionalització del procés català, ha assenyalat que el repte és combatre el relat que Espanya fa d’aquesta qüestió, a causa del seu ‘enorme poder’ per dirigir-se a Europa i a la resta de món.

Després de preguntar-li per la CUP, que va forçar que fes un pas al costat al capdavant de la Presidència de la Generalitat, ara en mans de Carles Puigdemont, ha assenyalat que entre els anticapitalistes i el PDC no tenen ‘gairebé res en comú, llevat de la necessitat d’aconseguir un Estat per a Catalunya’. Per això ha defensat una aliança ‘temporal’, tot i que ha deixat clar que quan Catalunya sigui independent hi haurà d’haver els debats polítics normals que existeixen entre les parts que pensen diferent.

També ha reivindicat que el model turístic de Barcelona i Catalunya, implantat sobretot des dels Jocs Olímpics del 1992, té un ‘gran èxit’ i que el fet que el 70% dels ciutadans no tinguin un origen directament català reforça el seu model de cohesió i convivència. Finalment, ha reconegut que els seus mandats al capdavant de la Generalitat van coincidir amb un període ‘molt difícil, marcat per les protestes i les conseqüències socials de la crisi econòmica’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Fer-me'n subscriptor