Article urgent d’Oriol Mitjà i desenes de científics per a interpel·lar Sánchez a la revista mèdica més prestigiosa

  • ‘Expressem la nostra preocupació per la limitada capacitat de les mesures preses pel govern espanyol', diuen Oriol MItjà, Àlex Arenas, Joe Brew....

VilaWeb
Redacció
27.03.2020 - 10:01
Actualització: 27.03.2020 - 11:51

El metge Oriol Mitjà, el físic Àlex Arenas, el científic de dades Joe Brew, el professor Xavier Rodó i una seixantena més de científics dels Països Catalans i de tot l’estat espanyol signen un article conjunt a The Lancet, la revista mèdica més prestigiosa del món, en què demanen al govern espanyol que apliqui urgentment un confinament total. Altrament, alerten d’una saturació de tot el sistema hospitalari que es pot allargar fins a final d’abril. Segueixen la línia argumental que ja van exposar al govern de Pedro Sánchez ara fa una setmana amb aquesta carta. ‘Ens agradaria expressar la nostra preocupació per la limitada capacitat de les mesures preses pel govern espanyol per a controlar de manera efectiva la Covid-19 i per a aturar el creixement exponencial de nous casos’, diuen en l’article.

Alerten que la saturació del sistema de salut es pot allargar fins al 24 d’abril. ‘Demanem al govern espanyol que apliqui tan de pressa com sigui possible unes mesures més dràstiques per a minimitzar l’impacte de la pandèmia entre la població.’

I per això proposen una colla de mesures, com ara aïllar tots els territoris on hi hagi hagut més de cent casos per cada 100.000 habitants durant els darrers set dies, és a dir, tancar-los totalment i confinar-hi tota la població, tret de la gent que presti serveis essencials, com ara els relacionats amb els serveis hospitalaris i de salut. I fer-ho durant un període de 15 a 21 dies. Això voldria dir aplicar-ho a Catalunya, la Rioja, Madrid, Navarra, el País Basc, Castella – la Manxa i Castella i Lleó.

Per a la resta de les comunitats autònomes, aquests experts proposen que la reducció de la mobilitat es mantingui en el nivell actual, tot vigilant l’augment que hi pugui haver en la proporció de casos sobre el total de població. I afegeixen que tot el trànsit interregional tant per terra com per mar i aire que no  sigui essencial s’ha d’interrompre durant quinze dies.

Afegeixen que aquestes mesures, combinades amb una aplicació intensiva dels tests de detecció dels casos sospitosos de Covid-19, ha demostrat tenir uns bons resultats. Caldria, a més, proveir els professionals sanitaris d’un canal suplementari de material de protecció, oimés tenint en compte que hi ha estudis recents que demostren la capacitat de contagi del coronavirurs mitjançant els cabells i les parpelles.

Recorden que totes aquestes mesures que proposen no implicarien pas l’eradicació de la Covid-19 a l’estat espanyol durant el primer mes d’aplicació, i que a més caldria bastir un sistema sòlid de supervisió i vigilància per a recollir informació epidemiològica fins a un nivell individual. Per a això cal desenvolupar un sistema universal d’aplicacions per a mòbils perquè cadascú pugui reportar quins símptomes té i incrementar la capacitat de realització de proves de la Covid-19 per a un aïllament ràpid dels malalts amb símptomes.

I acaben amb un prec: ‘Demanem al govern espanyol que faciliti a la comunitat científica l’accés a la informació sobre el brot, a més de proporcionar suport en intel·ligència artificial per a la simulació i també la creació de grups de suport que coordinin una resposta científica que sigui comprensible, objectiva i transparent.’

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any