21.04.2023 - 06:00
Espectacles de carrer, musical, familiar, cabaret, drames, comèdies, monòlegs… Del 28 d’abril a l’1 de maig, Pineda de Mar tornarà a acollir el festival de teatre no professional més gran d’Europa. La Mostra Nacional de Teatre Amateur, que arriba a la 19a edició, creix en dies i propostes, amb més de setanta funcions des del divendres al vespre fins al dilluns al migdia. Serà també l’edició més internacional, amb la presència de companyies de França, Itàlia, Bèlgica, Suïssa, Lituània, Madrid i Galícia, al costat de grups d’arreu de Catalunya.
La programació aposta un cop més per la varietat de gèneres i formats, amb la voluntat d’acostar el teatre a tots els públics i de “mostrar les diferents sensibilitats que conformen el teixit escènic a nivell nacional i internacional” segons expliquen els organitzadors, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya. El seu president, Toni Font, destaca també les activitats de carrer i l’àmplia participació del jovent, “que faran d’aquesta una Mostra, no diré que diferent, però sí que una mica més ‘evolucionada’.
La Mostra també ha ampliat els escenaris. Així, hi haurà funcions al Centre Cultural i Recreatiu (sala Polivalent, sala Gran i sala Tívoli), Auditori, Sala Sindicat, Espai Galeano, Espai Sara Llorenç i Sala Aloc, que s’estrena en aquesta edició.
Premis Arlequí
En el marc de La Mostra, el diumenge 30 d’abril al migdia, a la Sala Sindicat, es lliuraran els Premis Arlequí, uns guardons que distingeixen entitats i persones que han contribuït a fer créixer el teatre amateur. La Federació ha donat a conèixer avui els noms dels guanyadors: la Societat Cultural Esportiva i Recreativa de l’Ametlla de Mar (Premi a l’Entitat), Fèlix Puig i Carbonell (Premi a la Persona) i Enric Majó (Premi al Professional).
També s’entregarà el Premi Arlequí al Grup Infantil i Juvenil a la La Trapa de l’Agrupació Congrés de Barcelona i hi haurà una menció especial a Josep Rossell i Méler.
Teatre i art floral
La Mostra coincidirà amb la proposta Pineda Mar de Flors, un festival que transforma places, edificis emblemàtics, carrers, aparadors i fins i tot els menús dels restauradors en obres d’art floral, i per això enguany les propostes tindran regust de teatre. Es podran veure composicions florals a indrets com l’església de Santa Maria, Plaça Catalunya, Can Comas, la plaça de Sant Pere Pescador, la plaça de les Palmeres o també l’espai Sara Llorens o la Confraria de Pineda, just a les barques de la Platja dels Pescadors, on hi haurà una instal·lació dedicada al musical Els Miserables, utilitzant elements reciclats i flors naturals.