Armengol afirma que és moment de renovar l’estatut d’autonomia

VilaWeb
Europa Press
28.02.2023 - 21:16
Actualització: 28.02.2023 - 22:34

La presidenta del govern, Francina Armengol, ha afirmat avui, durant el seu discurs a l’acte de lliurament de les Medalles d’Or i els premis Ramon Llull per la diada de les Illes, que ha arribat el moment de renovar l’estatut d’autonomia per a “garantir quaranta anys més de progrés” a les Illes.

Cal recordar que la Diada de les Illes Balears, que es fa el primer de març, coincideix amb el quaranta aniversari de la publicació al BOE de l’estatut d’autonomia, efemèride que la presidenta Armengol ha tingut molt present en el seu discurs, al que ha valorat “els avenços d’aquests quaranta anys de democràcia, de construcció d’una societat decidida a dialogar i a arribar a acords on tothom estigui còmode”.

En aquesta línia, ha expressat el seu agraïment a tots els que ho han fet possible aquests darrers anys, marcats per la pandèmia i per la invasió de Rússia a Ucraïna, “des de sindicats i patronals, des d’associacions veïnals i col·lectius socials, des d’institucions i partits” fins a fer-ho extensible als que, d’ençà del 1983, “van filar, acord rere acord, una societat, més sòlida i cada vegada més cohesionada”.

“Una societat” que, ha continuat, “fa 40 anys demanava autonomia i que l’ha aprofitada. Fent valer cada reivindicació guanyada per progressar com a col·lectiu. Millorant cada competència rebuda per enfortir la xarxa pública i els mecanismes de suport d’un teixit econòmic i laboral que, avui, mostra més dinamisme que mai i més que a qualsevol altre lloc”.

Tot això, ha portat a la presidenta a la reflexió que “per continuar generant cohesió social i reduint la desigualtat, tenir cura de la biodiversitat de les illes, reforçar la capacitat de finançament de les Balears i fer sentir la comunitat amb més força davant les institucions de l’estat espanyol i, sobretot, de la Unió Europea i continuar  cultivant la riquesa lingüística i cultural de les Illes” cal “renovar, des de la generositat i la pluralitat, el marc estatutari”.

Armengol ha convidat, així, “tothom a treballar per sumar-se a aquesta renovació que s’impulsarà els anys vinents” amb l’objectiu de protegir l’estat del benestar i “blindar drets tan irrenunciables com la igualtat d’oportunitats”; així com “donar continuïtat a la inversió en energies netes i en recursos tan escassos com l’aigua”.

Lliurament de Medalles d’Or i els premis Ramon Llull

Així mateix, la presidenta del govern ha fet entrega avui, a l’acte fet a l’edifici de la Llotja, de Palma, les Medalles d’Or i els premis Ramon Llull.

Les medalles d’or han estat atorgades enguany a Agustí Villaronga a títol pòstum, de qui la presidenta n’ha destacat “la seva infinita capacitat per commoure i posar-se a la pell dels altres”; a Gabriel Janer Manila, que “cada dia mira el món amb la passió de conèixer-lo millor, i amb la pulsió de fer-ho millor”, i a Antònia Vicens, que “dóna veu a tots els que tantes vegades han estat condemnats al silenci i a l’oblit, encenent a passió per combatre la injustícia”.

Els premis Ramon Llull han estat aquest any per a Marià Castelló, les Trinitàries de Santa Eulàlia, Mariano Torres, el Club Vidalba, Llorenç Capellà, el moviment Feminisme a l’Escola, Joana Mascaró, Quely, Salut Deuder, Mavi García, l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí i Escola en Pau, 3 Salut Mental, Fundació Tribunal d’Arbitratge i Mediació de Balears (Tamib), Joan Francesc Casasnovas (a títol pòstum) i els servidors públics.

A tots, Armengol els hi ha donat les gràcies per la seva trajectòria i compromís i, sobretot, d’agraïment per “donar la certesa que aquesta societat, aquestes illes, continuaran progressant des de la millor virtut, la capacitat d’un poble que demostra amb fets que no hi ha objectiu que no estigui al seu abast”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any