Aragonès mantindrà la taula de diàleg encara que hi hagi un canvi de govern a l’estat espanyol: “El conflicte continua”

  • El president no preveu la qüestió de confiança perquè considera que la CUP no té sobre la taula garantir l'estabilitat

VilaWeb
ACN
19.08.2022 - 09:10
Actualització: 19.08.2022 - 20:45

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no renunciarà a la taula de diàleg encara que hi hagi un canvi de govern a l’estat espanyol. En una entrevista a l’ACN, Aragonès diu que la negociació és d’executiu a executiu i que, en conseqüència, el procés de negociació ha de continuar independentment del govern que hi hagi a l’estat espanyol: “Perquè el conflicte continua.”

El president, que defensa la via de la taula de diàleg, demana temps perquè es vagi construint confiança entre les parts. I admet que els primers acords resultants d’aquest espai són parcials i han d’anar avançant fins a arribar a un gran acord final, que considera que ha de ser l’amnistia i un pacte per a fer un referèndum.

En la darrera reunió de la taula entre governs, el 26 de juliol a Madrid, es va acordar de fer passos cap a la desjudicialització i per a protegir el català a l’escola i impulsar-lo al senat espanyol i al Parlament Europeu. Aragonès sosté que aquest darrer compromís s’ha d’entendre com una mesura de construcció de confiança més que no pas com un acord sobre el fons de la negociació. “És d’aquells primers acords que permeten de veure que totes dues parts tenen voluntat d’avançar”, ha comentat.

Respecte de la desjudicialització, encara s’ha de concretar amb quins instruments es farà. Per tant, és una “carpeta oberta” que s’ha d’abordar les setmanes vinents. L’objectiu és que les reformes o eines necessàries per a la desjudicialització arribin abans de final d’any. Per això Aragonès vaticina “setmanes de feina molt intensa” per a assolir-ho.

D’una altra banda, el cap del govern no preveu de sotmetre’s a una qüestió de confiança perquè considera que la CUP no pretén de garantir l’estabilitat: “Si hi ha voluntat de donar estabilitat, haurem de parlar de tot; però en aquests moments no hi ha sobre la taula aquesta possibilitat.”

Aragonès ha recordat que els anticapitalistes van decidir de no donar suport al pressupost del 2022 i, per tant, creu no es pot continuar “la cadena de confiances”. I ha assenyalat que ara cal “estabilitat, majories sòlides per a aprovar pressupostos i tirar endavant les transformacions que necessita el país”.

Sobre les relacions del govern amb la CUP, diu que l’executiu continua treballant en tots els aspectes que contenia l’acord d’investidura. I deixa la porta oberta perquè s’hi puguin reincorporar. “La mà és oberta a les forces que van donar suport a la investidura i a les que han anat facilitant l’aprovació dels pressupostos”, ha insistit, en referència als comuns, amb qui van negociar els comptes l’any passat.

També diu que parla constantment amb dirigents de JxCat sobre la taula de diàleg, i que els ha anat traslladant cada pas que s’ha fet. Junts, igual com l’any passat, tampoc no es va asseure en la darrera taula de diàleg. El cap del govern continuarà treballant perquè s’hi incorporin “com més formacions, millor”, ha dit. Però, mentrestant, insta els seus socis a construir una alternativa concreta a la taula de diàleg si no la consideren adequada per a resoldre el conflicte. Ara per ara, diu que no s’ha posat sobre la taula, ni públicament ni en privat, cap alternativa aplicable. “El que no faré és cometre la irresponsabilitat d’abandonar un procés de diàleg si no tinc una alternativa”, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any