Ara és l’hora: investidura de Puigdemont, vaga general, mobilització permanent

  • «Ara és l'hora de recuperar allò que va quedar a mig fer a l’octubre»

Vicent Partal
25.03.2018 - 19:53
Actualització: 25.03.2018 - 23:00
VilaWeb

La situació ha fet un nou tomb impressionant en molt poques hores. A les detencions i exilis de divendres i a la sessió del parlament d’ahir, els ha seguit un diumenge inesperat. La detenció del president de la Generalitat a Alemanya i l’activació de l’euroordre contra tots els consellers ha causat un impacte polític monumental i ha posat la qüestió catalana en l’epicentre de la política europea. Però molt més important és que en setanta-dues hores ha canviat la dinàmica que s’havia instal·lat dins el nostre país després del 21-D.

Amb això, tenim una nova oportunitat. Les grans mobilitzacions d’aquesta vesprada mostren l’existència d’una part important de la societat disposada a tot. La sessió d’ahir al parlament va demostrar que l’extremisme de Llarena ha deixat tocat i dividit el bloc del 155. I les reaccions internacionals, a Escòcia i Suïssa principalment, però també a Alemanya, fan veure que la tensió política és al punt màxim i que Espanya no se n’eixirà fàcilment.

Una cosa sembla segura, però, a hores d’ara. Dimecres, algú podia pensar que el conflicte que va esclatar a l’octubre amb la proclamació de la República Catalana anava en procés de remissió, que podia esdevenir crònic i durar molt de temps. Però ara és clar que passaran coses molt greus i importants aquestes hores vinents. Coses que poden trencar l’esquema que Espanya volia arrencar, si  és que no l’han trencat ja. A fora i a dins.

Però molta cosa depèn de què fem els ciutadans. Gairebé tot. Sobre això, cal aplaudir la ràpida reacció de l’ANC i els CDR. Les mobilitzacions d’avui són molt importants i molt impressionants. Ara és el moment de posar el motor al màxim i portar la situació a un punt en què l’estratègia judicial espanyola es trobe desbordada per la política. Ells volen obligar Catalunya a passar per una via jurídica que ja s’ha vist que és una farsa. Catalunya ha de forçar la situació a un extrem tal que s’impose la necessitat d’una solució política al conflicte.

Per forçar aquesta situació, Catalunya té si més no tres vies clares, sobre les quals ja parlen els partits polítics. La primera és la investidura d’un govern català ben prompte que estiga en condicions d’encapçalar la reacció popular. Junts per Catalunya i la CUP estan d’acord que cal retornar al punt de partida, és a dir, a la investidura del president Carles Puigdemont. Qualsevol altra decisió després de les mobilitzacions d’ahir seria molt difícil d’entendre, malgrat les dificultats legals evidents del cas. El parlament ha de ser sobirà: no ha d’acceptar cap més xantatge i ha d’investir el president. Després cal nomenar un govern d’unitat, del consens més ampli possible i amb tants partits com siga possible, que dirigesca la resistència de Catalunya al Palau de la Generalitat.

També cal posar damunt la taula de manera immediata el recurs de la vaga general. De primer, per fer visible l’oposició del país no solament a la detenció de Puigdemont sinó a totes les conseqüències del colp d’estat iniciat per Mariano Rajoy el 20 de setembre. Però també per demostrar de forma inequívoca a Espanya qui té la capacitat de controlar el país, com ja es va fer a l’octubre i el novembre passat. I per fer-ho veure clar també a la Unió Europea, actor imprescindible de la solució a la crisi ara per ara.

I, finalment, cal una mobilització permanent arreu del país els dies vinents. Cal aprofitar l’impuls i el corrent d’indignació que les detencions i els exilis han desfermat. Cal recuperar el carrer i continuar impugnant les tesis dels partidaris del 155, ara que ja s’ha posat en relleu al parlament que fins i tot alguns dels qui el van signar s’adonen que aquesta decisió, la d’intentar eliminar la democràcia a Catalunya, pot ser l’errada final d’Espanya.

Ara és l’hora de recuperar allò que es va deixar a mig fer a l’octubre. Els polítics hi tenen un paper determinant, però nosaltres, cadascú de nosaltres i tots junts, encara més. Hem d’estar junts i units, parlament i ciutadania, en defensa del mandat democràtic de l’1 d’octubre, del 27 d’octubre i del 21 de desembre. I ho hem de fer entenent que tots som part del mateix moviment. Ara no pot ser que el parlament, ni el seu president, tornen a frenar allò que la ciutadania ha votat.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Cesc Batlló
Cesc Batlló
25.03.2018  ·  19:59

Som-hi.
Cal fer vaga general. Sinó molta gent (jo el primer) no podem faltar a la feina….

Gabriel Sansa
Gabriel Sansa
25.03.2018  ·  20:02

Toquem l’economia que és on els fa mal. Vaga general i mobilitzacions.

Josep Usó
Josep Usó
25.03.2018  ·  20:05

Des del començament, la revolució l’ha duta el Poble. Com diu aquella cançò, “el Poble mana, el Govern obeeix”. Ara és l’hora, catalans.

Olga Vallès
Olga Vallès
25.03.2018  ·  20:05

Només que 1 sindicat convoqui vaga ja podem acollir-nos-hi.

VAGA GENERAL JA!!!

TOTHOM AL CARRER MOBILITZAT!!!

PARTITS, ENDAVANT LA INVESTIDURA DEL PRESIDENT LEGÍTIM, SENSE POR I SENSE DIVISIONS!!!

Jordi Font
Jordi Font
25.03.2018  ·  20:07

ARA ÉS L’HORA!

Rosa Boltas
Rosa Boltas
25.03.2018  ·  20:07

Tens raó Partal, ara es el moment, els patits que no ens fallin, he anat a totes les manifestaciones, des-de l’any 1977-1978, en 76 anys veig que ho hem de fer ara….Visca la República Catalana.

Ramon Àngel Quetgles
Ramon Àngel Quetgles
25.03.2018  ·  20:08

Força poble català i suport des de Mallorca.
La gent demòcrata d’arreu hem d’estar units i és ara o mai. No defalliu.

Jordi T.
Jordi T.
25.03.2018  ·  20:16

Si volem ampliar els suports politics, l’objectiu no ha de ser la implementació de la Republica sino la celebració d’un referèndum tutelat internacionalment.

Josep Salart
Josep Salart
25.03.2018  ·  20:17

Endavant, a parar-ho TOT ELS DIES QUE CALGUI!!!

GOVERN, PRESIDENT PUIGDEMONT, el po le no pot fallar.

Les manis en llocs estratègics per parar l’economia !!!

COMUNS, A VEURE QUÈ VOTEU !!!!!!!!!

Jordi T.
Jordi T.
25.03.2018  ·  20:20

Les vagues generals i talls de carreteres crec que resten adeptes mes que no pas sumen. Ho veig en el meu entorn, que es molt divers.
La mobilització i denuncia permanent, en canvi, van ampliant la base democràtica i antirepressiva com una taca d’oli.

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
25.03.2018  ·  20:25

O ara o mai. Gent de Catalunya des de Menorca agermanats. Endavant!

Carme Vall-llosera
Carme Vall-llosera
25.03.2018  ·  20:26

Investir el nostre President Carles Puigdemont, però no veig a ERC donant el pas.

Eduard Gracia
Eduard Gracia
25.03.2018  ·  20:27

Ara és l’hora de que el parlament inverteixi en Puigdemont d’una vegada i, com que en Torrent ja sabem que s’arronsarà com sempre, caldrà que primer dimiteixi amb caràcter urgent. Això és el que els polítics han de fer. La vaga general ja l’hem fet, l’últim cop amb un resultat més aviat modest, de manera que no està clar que faci gaire per la causa, i la mobilització permanent fins a cert punt ja està passant – però és la investidura de Puigdemont el que seria un veritable cop d’efecte, i malauradament en aquest punt encara som hostatges del putaramonetisme d’ERC…

Enric Vilar
Enric Vilar
25.03.2018  ·  20:27

Cap independència d:una colònia ha sortit gratis. “A POR ELLA”, LA INDEPENDÈNCIA I LA REPÚBLICA

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
25.03.2018  ·  20:28

ERC es posarà les piles o seguirà en plan autonomista?

Fins ara ha decebut als seus votants molt mes del que creu. Ara te una mova oportunitat de ser coherent amb les promeses electorals.

Què no veu que cada vegada que acota el cap és un pas enrera de la República i un pas endavant dels fatxendes.?
O és que realment ens va enganyar amb les promeses electorals del 21-D i només volia manar a la autonomía, però res de República.

Amb el que ha fet la Injustícia espanyola entre ahir i avui, la única resposta digne i efectiva és investir Puigdemont, com s’hauria d’haver fet el 30 de Gener, i que no es va fer perquè en Torrent seguia instruccions de Junqueres.

Eduard Gracia
Eduard Gracia
25.03.2018  ·  20:32

Per cert, molt d’acord amb en Jordi T.: els vagues generals i els talls de carrers perjudiquen a qui no té culpa de res, i per tant resten simpatitzants més que no pas sumen – i, reconeixem-ho, al govern espanyol ja li va bé que perjudiquem l’economia catalana per a convèncer millor a les empreses de que marxin a Madrid, i als turistes de que vagin a València. En canvi les protestes pacífiques omplen les primeres planes dels diaris de tot el món, ens fan visibles i ens guanyen simpatitzants…

Lluis Sitjas
Lluis Sitjas
25.03.2018  ·  20:34

Tocar l economia sense violencia ,inteligencia i força

Jaume Bosch
Jaume Bosch
25.03.2018  ·  20:49

Des de Mallorca i sent fill de Sant Quirze de Besora, SOM-HI!

O ara o mai.

Arri unicorn. Yeeeeehaah!

Josep Salart
Josep Salart
25.03.2018  ·  20:50

Els talls de carrer no serveixen per rés.

En canvi si talles les autopistes i les mercaderies no van ni venen d’europa, AIXÒ SI QUE FUNCIONA !!!

Lluís Paloma
Lluís Paloma
25.03.2018  ·  20:57

No em refio de la UE. Sí de les cancelleries europees. Però en especial la Comissió és un cau de corruptes amics de Rajoy. De fet, per això aguanta Rajoy.
Encara hi ha gent que no vol fer vaga. I tenen els seus motius, perfectament vàlids. Recordem-ho.
Per la resta, d’acord amb l’editorial. I tot allò que posi a Rajoy contra les cordes és benvingut i necessari. També tot allò que posi contra les cordes a la Comissió. Ens cal intel·ligència i rapidesa de reflexos.
Tots els meus bons desitjos per Puigdemont i la resta d’exiliats.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
25.03.2018  ·  21:01

Dubto de la possibilitat d’exit la vaga General.

Ara és hora de retornar la Presidència a Puigdemont encara l’empresonessin..
(sembla que Alemanya no li ho facilitarà gaire a EspañaUna).

Jordi Torruella
Jordi Torruella
25.03.2018  ·  21:02

Paralització de les fronteres de forma indefinida. Ni un pas enrere. Dempeus.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
25.03.2018  ·  21:03

Una forma de convencer ERC de que voti Puigdemont és anunciar que JxC i CUP votaran que no a tots els altres candidats i així forçaran noves eleccions, cosa que els terroritza.

Teresa Puig
Teresa Puig
25.03.2018  ·  21:19

Els darrers crits davant de la Torre Mafre: “Aneu al Parlament i investiu en Puigdemont”

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
25.03.2018  ·  21:28

Un parell de consideracions breument:

1. La llibertat de les persones és la meua Pàtria i Carles Puigdemont i Casamajó, doncs, és el meu compatriota. Com Gandhi, Mandela, Collins, Jefferson, Martí, Bolívar, Ben Bella, Daoiz i Velarde, etc. també.

i 2. Sempre esperant la carambola europea 🙁
En la puta vida cap estat independent ha esperat el vist-i-plau dels altres estats existents.
Ja n’hi ha prou de fer el moniato //*// República confirmada JA.

Josep Salart
Josep Salart
25.03.2018  ·  21:32

A Girona ja estem tallant l’autopista. Anem cap a La Jonquera !!!!

Josep Albà
Josep Albà
25.03.2018  ·  21:34

Serà molt més difícil que a l’octubre, perquè ara els feixistes controlen totes les eines de poder a Catalunya, però si d’aquella fatídica covardia comesa pels polítics independentistes el 10 d’octubre en surt ara un Govern decidit a complir el mandat popular, potser encara ens queda una opció de victòria.

Depen exclusivament dels polítics. De la necessitat que els polítics no es deixin acollonir per la barbàrie, l’odi i l’anunci de venjança de la dictadura borbònica i compleixin les seves promeses d’obeir el mandat democràtic de l’1 d’octubre.

Si ells no fallen, nosaltres ja hem demostrat una vegada i una altra i una altra que no fallarem.

VIA FORA i VISCA LA TERRA LLIURE!!

Pep Agulló
Pep Agulló
25.03.2018  ·  21:45

Tal com van els aconteixements, amb la fallida de la primera barrera de contenció de l’Estat, pel propi paroxisme dels tribunals, amb les contundents mobilitzacions al carrer, ens hem de preparar perquè el parlament podria ser intervingut per l’Estat. Ens cal un govern d’unitat nacional JxC, ERC, CUP, etc., preparats per la clandestinitat, per dirigir i coordinar els 3 fronts que s’han de dirigir com un tot. I sobretot, mantenir la no-violència estratègica. La llibertat de Puigdemont depen molt del que passi aquí. Les accions vindran soles.

Miquel Rimbau
Miquel Rimbau
25.03.2018  ·  21:49

I tot just hem començat!… Mai havia pensat que fos tan fàcil. Gracies Carles, impossible fer-ho millor!… Sabeu què fan les rates quan s’enfonsa el vaixell?… Eleccións a España!… Temps i més temps per nosaltres i més forats per ells. Tensem fins allà a on puguem! Tot just hem començat! Salut!

Antoni Porcar
Antoni Porcar
25.03.2018  ·  21:53

Humilment crec que no s’hauria de fer res sense un lideratge clar, un objectiu concret, i mesurant perfectament les forces pròpies, es a dir: saber perfectament quins partits, sindicats i associacions es comprometen en les actuacions, i amb quanta gents es compta.
Hauria de liderar un grup de representants del partits compromesos amb l’objectiu.
L’objectiu hauria de ser mensurable fins i tot en el temps, per exemple: en el termini d’una setmana tots els presos al carrer i totes les denuncies i actuacions judicials arxivades, de manera que el Parlament recuperara les persones que van ser elegides, i que el Parlament puga decidir qui forma govern sense pressions ni interferències judicials.
Les mesures de pressió al govern espanyol poden ser molt variades i contundents si hi ha prou gent per recolzar-les.
Això de la vaga general no ho veig, i la mobilització per la mobilització tampoc. S’han de prendre mesures molt concretes, sempre que s’estiga disposat a assumir el preu.
El que no pot ser de cap de les maneres és permetre que continue la situació actual d’humiliació i de negar cap tipus de negociació i de diàleg amb els representants legítims del poble de Catalunya.

Magda Pié
Magda Pié
25.03.2018  ·  21:56

Totalment d’acord, senyor Partal.Ara és el nostre moment. Que tinguem sort i força per encaminar accions adequades a un canvi a millor. Gràcies per ser un referent fiable!

Pepi Borrego
Pepi Borrego
25.03.2018  ·  21:59

Aquells que possen tant d’enfasi repetint fins al cansament que cal un govern. Li diem alt i clar que volem un govern amb Carles Puigdemont com a President i sortirem al carrer fins que sigui així. Ja n’hi prou!

Mercè Pàmies
Mercè Pàmies
25.03.2018  ·  22:01

Endavant!!!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
25.03.2018  ·  22:01

Molt d’acord amb Pep Agulló.
L’estat és capaç de TOT. Pot intervenir o dissoldre el Parlament.
Ho ha demostrat durant 300 anys.

Un Govern d’unitat ens faria més forts.

lluis zaera
lluis zaera
25.03.2018  ·  22:18

Ara es el moment de proclamar la republica sense esperar mes. Indignació al extrem. Endevant.

Sofia Perez
Sofia Perez
25.03.2018  ·  22:19

El President del Parlament i ERC no estan a l’alçada del moment. Tenen por i són ostatges d’aquestes pors. Parlen de democracia i no de República. No m’agrada.

Tomàs Mulet
Tomàs Mulet
25.03.2018  ·  22:38

ERC no pot seguir frenant l’acció que reclama la gent.

Investir Puigdemont, proclamar la República i aturar el país indefinidament.

Ara o mai.

jaume vall
jaume vall
25.03.2018  ·  22:47

D’en Partal, el compromís per reprendre la comunió entre institucions i ciutadans, com a l’octubre.
Com diu Pep Agulló, protegir el Parlament i govern d’unitat. Com diu Eduard Gracia, investidura de Puigdemont, com diu Josep Usó, revolució pacífica, com diu Gabriel Sansa, mobilització i control del territori.
Si nosaltres no defensem la sobirania catalana, difícilment les altres societats ens defensaran a nosaltres.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
25.03.2018  ·  22:55

La colonia catalana no vol esser espanyola.
I els funcionaris espanyols s’escapen.

Anna Maria Niño
Anna Maria Niño
25.03.2018  ·  22:57

Envestir a Carles Riera. Tindria els suports necessaris.

Eva Ferrando
Eva Ferrando
25.03.2018  ·  23:07

“Els veritables líders han d’estar disposats a sacrificar-ho tot per la llibertat del seu poble.” #NelsonMandela
Ja teniu un veritable líder disposat a tot. No perdeu l’oportunitat. Avant i república!!!!

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
25.03.2018  ·  23:12

Carles Puigdemont és el nostre president electe. Investidura immediata!
Mobilització permanent!
Vaga general!
Pel que fa a tallar carreteres i autopistes (ja sé que no n’has parlat aquí, Vicent), no s’haurien de tallar les que comuniquen Catalunya amb l’estat espanyol, més que no pas les que van a Europa?

Gerber van
Gerber van
25.03.2018  ·  23:24

Crec que s’ha de tenir en comte que hem de parar el país veí, no el nostre. Tallar totes les carreteres no ens ajudarai gens. el que s’ha de tancar són les carreteres que comuniquen amb Ñ, peró no els altres.

eva salas
eva salas
25.03.2018  ·  23:44

Hi ha una cosa que m’inquieta especialment: si els jutges d’aquets 4 països que s’han de pronunciar sobre l’euroordre tenen tota la informació mentidera i fraudulenta, els informes farcits de mentides de la guàrdia civil i que callen veritats, com podràn aquests jutges o fiscalies no ser també injustos amb els nostres representants i no condenar-los?

eva salas
eva salas
25.03.2018  ·  23:46

Jo també estic d’acord: cal aturar el país veí i tenir molta cura del nostre, de moment i mentre segueixi sent nostre. Les carreteres tallem-les al voltant de la capital del regne.
Una mica de dignitat.

Roger Revilla-Domingo
Roger Revilla-Domingo
25.03.2018  ·  23:53

Sr. Partal, estic d’acord amb vostè, però sembla que li ho haurà d’explicar al Sr. Torrent, que amb la compareixença d’aquest vespre ens ha deixat glaçats!!! Però és possible que ERC encara no entengui el moment que estem vivnt???

Ramon Vilardell
Ramon Vilardell
26.03.2018  ·  00:01

Els polítics tenen la gran responsabilitat d’encapçalar un moviment que, sense llur cobertura, o corre el risc de decandir-se o el d’enquistar-se de manera descontrolada. Ambdues coses són igualment letals. En previsió de que pugui tornar a passar el que ja sabem (l’encongiment, l’arronsament a la defensiva de la classe política), em dic que hem d’enfortir, de recolzar un màxim les organitzacions de base: CDRs i similars, de provada competència alhora de mobilitzar el poble, i d’enquadrar-lo en vistes a accions eficaces.

Ramon Vilardell
Ramon Vilardell
26.03.2018  ·  00:04

A tomb del que diu la Magda Pié, em pregunto si el primer pas no seria prendre les mesures necessàries per fer dimitir en Torrent. Ha provat reiteradament no estar a l’altura del moment crucial, dramàtic que estem vivint. Fet i fet sols sap fer discursos més o menys altisonants.

pasqual sala
pasqual sala
26.03.2018  ·  00:04

si alguna cosa hem aprés del poble català és que és un poble perseverant i honest. el que no m´agradaria és que hi haguera una escletxa en les forces independentistes perquè sou molt admirables. l´1 d´octubre és ja una data mítica i és de tots vosaltres, germans catalans.

Montse Milian
Montse Milian
26.03.2018  ·  00:08

No s’hi val a badar. Ara govern ja, investint de nou al President Carles Puidemont.

Paral•lelament ocupar els carrers (la república l’obtindrem al carrer, fa mesos que ho tinc clar).

Finalment organitzar una vaga general.

Ningú va dir que fos fàcil, però si aprenem del que ha passat des de novembre fins abans d’ahir, ens en sortirem. Au! No perdem el temps. Perquè ens en sortirem.

Mercè Duran
Mercè Duran
26.03.2018  ·  00:09

Em sobra el President del Parlament amb la seva mirada fosca i el seu discurs mesell.

Ramon Alloza
Ramon Alloza
26.03.2018  ·  00:14

HA ARRIBAT EL MOMENT DE SER VALENTS

Si ERC no hagués tingut l’actitud peruga i partidista de sempre, ara els jutges alemanys tindríen entre mans tot un President investit dues vegades pel Parlament de Catalunya i una d’elles després d’unes elecciones traïdores fetes a tota pressa per a barrar-li el pas. No ho van aconseguir perquè el poble va fer pinya entorn el president legítim mentre els ´politiquets´continuaven jugant a la divisió. No hi ha dubte que la seva situació processal hagués estat força millor de cara a impedir l’extradició si hagués estat investit quan es va convocar el ple per fer-ho.

Puigdemont ha estat valent i se l’ha tornat a jugar pel bé de Catalunya. Serà el nostre Parlament tant covard com fins ara ho ha sigut? Com entendrà el món que el propi Parlament de Catalunya no vulgui restituïr-lo en el càrrec tenint com té el vot majoritari i l’estimació del poble?

Si ara continuen els d’ERC fen el ronso i jugant a la puta i la ramoneta per acontentar els jutges de Madrid cal convocar eleccions immediatament i que el poble posi definitivament a cadascú en el seu lloc.

Si els presidents Macià i Companys i l’Heribert Barrera i Jordi Carbonell (“Que la prudència no ens faci traïdors” va dir el 1976) veiéssin en què han quedat reduïdes les sigles històriques d’ERC, tornaríen a la tomba de vergonya.

La pregunta és si erem capaços de permetre que un altre President de la Generalitat sigui entregat als botxins hereus del franquisme com va passar a 1940.

pasqual sala
pasqual sala
26.03.2018  ·  00:18

no us oblideu que Roger Torrent i ERC són a la banda de les víctimes. no sé, cal tenir-ho en compte.

Teresa Puig
Teresa Puig
26.03.2018  ·  00:25

El missatge de Torrent no m’ha semblat pas que tingues clar això…

eva salas
eva salas
26.03.2018  ·  00:27

Molt encertat això de la mirada fosca del president del Parlament que diu la Mercé.

He escoltat a Sebrià fa una estona. Em temo que el seu equip van tocar sostre fa temps.

Enric Emo
Enric Emo
26.03.2018  ·  00:30

Veig molta testosterona quan cal una estratègia inrtel·ligent i efectiva. Hi ha qui desitja la divisió de l’independentisme: Marta Rovira, Roger Torrent, Joan Tardà, traidors. Però amb la divisió de l’independentiosme la derrota és segura.

L’1 d’Octubre va obrir una finestra d’oiportunitat i el moviment independentista estava unit i preparat. No ho estaven els líders.

Ara cal obrir una nova finestra d’oportunitat, democràticament, amb una majoria incontestable.

No ens deixem arrossegar per la improvització i la víscera.

Calia que en el moment en que se sabia que Llarena processaria i activaria les Euroordres, Puigdemont deixés Bélgica per anar a Finlàndia i acabar detingut a Alemanya, on el PP té molts amics?

Sang freda, determinació, democràcia i intel·ligència!

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
26.03.2018  ·  00:30

Alemanya ara té una carta potent per obligar Rajoy a negociar. Pot amenaçar-lo de concedir l’asil polític a Puigdemont.

Però només la farà servir si veu que a Catalunya es munta el gran sidral i la situació es descontrola. Si veuen que a Catalunya ens conformem amb fer grans fronts comuns de rebuig enèrgic de les violacions dels drets humans que es comprometen, com deia La Trinca “a tomar serias medidas, és a dir a no fer res”. Dons llavors Alemanya no tindrà cap incentiu per enfrontar-se a Espanya.

Efectivament ara tenim una nova finestra d’oportunitat si el parlament investeix Puigdemont i es forma un govern que pren el control de l’administració de la generalitat i dels Mossos tot i l’oposició de Madrid, amb el suport de l’organització i l’èxit d’una vaga general salvatge e indefinida acompanyada de mobilitzacions permanents que desestabilitzin l’economia espanyola.

Ara tenim una situació diferent de la del octubre. Per una banda cal prendre el control de l’administració mentre que llavors ja la teniem, però llavors hi havia els piolins i ara ja no hi son.

Però per tot això els polítics catalans començant per en Rojer Torrent haurien d’entendre la gran paradoxa en que es troben:

1) Si no es rebel·len, si acoten el cap i s’abaixen els pantalons, acabaran tots tancats a la presó la resta de la seva vida per rebel·lió. Pel capbaix els que no marxin a l’exili.

2) Si es rebel·len, si fan el pas i prenen el control del país, no només seran uns herois i no aniran a la presó sinó que en el context de la negociació de la divisió d’actius i passius, Espanya haurà d’alliberar els hostatges si vol que Catalunya participi en el pagament de part del deute espanyol.

Tant de bo Torrent ho entengui. Si no ho entén, si acota el cap i s’abaixa els pantalons, amb l’excusa de fer-los la gracia als comuns, em costarà molt donar-li suport quan entri a la presó per la resta de la seva vida amb el cap cot i els pantalons abaixats.

eva salas
eva salas
26.03.2018  ·  00:30

És veritat, sr. Sala. Però no n’hi ha prou amb queixar-se i denunciar. Cal ser valent d’acte.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
26.03.2018  ·  00:31

Investir Puigdemont , d’acord al resultat del 21D. Resposta ferma, unitària i tranquil·la, sense caure en provocacions, que és el que busquen. Només així es mourà la societat internacional.

pasqual sala
pasqual sala
26.03.2018  ·  01:11

els comentaris no són per vomitar tota la bilis disponible. pense que alguns comentaris cap a ERC i cap a Torrent parlant de traicions i mirades fosques, tractant a Torrent de “noi” no em sembla adequat, i em dirigisc al senyor Partal directament, per a un mitjà de comunicació com Vilaweb. hem de ser mesurats i respectuosos, com precísament demostra Vicent Partal en moltes de les seues editorials.
el civisme, l´educació i el respecte és el que ens ha seduït del poble català sempre. em decepcionen ara molts dels comentaris ací exposats

Joaquim Falcó
Joaquim Falcó
26.03.2018  ·  01:21

Si Europa ens abandona potser haurem de començar a
pensar a demanar ajuda al “cabronas” de´n Putin.
La propera mani ens hem de plantejar portar banderes
de Rusia en lloc de banderes de la UE ?

Joaquim Falcó
Joaquim Falcó
26.03.2018  ·  01:32

Si en Torrent te por perque la mala bestia de´n Casado
va amenaçar els seus fills, em sembla una por molt justificada ,
pero que plegui i deixi pas a un altre.

eva salas
eva salas
26.03.2018  ·  01:32

Estàn sent dies i hores molt tristes i la ràbia continguda es volta cap a nosaltres mateixos, és així que pot passar sota la pressió del que ens supera.

És necessària la inteli.ligència per a canalitzar les emocions cap als objectius a aconseguir. Els retrets i les acusacions entre nosaltres ens allunyen penosament de qualsevol possibilitat de guanyar.

Jo em disculpo i li desitjo tota l’encert al sr. Torrent en les seves decisions i tota la força.
Que pensi amb el sacrifici que amb tota la probabilitat acaba de fer el President Puigdemont per resoldre aquest conflicte en un moment que els altres consellers també han estat presos.

Gràcies pel toc d’atenció, sr. Sala.

Enric Emo
Enric Emo
26.03.2018  ·  01:33

Als que demanen valentia: sí, es clar, però també intel·ligència.

Valentía sense intel·ligència és temeritat, esterilitat.

Penso que el principal problema que té l’independentisme es que ens han mancat bons líders.

Puidgedemont ha tornat a demostrar les seves limitacions: en un moment tan important en que el que calia era que l’estat espanyo rebés la bufetada de la denegació de l’euroordre, deixa Bélgica, un país on ja havia gunayat a la justícia espanyola i se’n va a Finlàndia per acabar detingut a Alemanya. I ara a patir.

Sento molt dir-ho. Però hem de ser forts de veritat: units, amb líders exepcionals, una majoria sòlida i suficient per tenir la legitimitat democràtica i el poble decidit. Hem de saber triar el moment. Hem de reunir forces. Potser no estem lluny, però compte amb precipitar-nos sobre el buit! I ho dic precisament perquè vull guanyar la independència i pewr professió estic acostumat a prendre decisions estratègiques.

eva salas
eva salas
26.03.2018  ·  01:47

Volia dir que pensi “en” el sacrifici que acaba de fer Carles Puigdemont. Perdón per l’errada…

Sí, perquè si volia anar a Bèlgica podia fer-ho en un vol directe.
I que el seguien ho devia saber i sentir fins a un punt que no podem ni imaginar.

Ramon Vilardell
Ramon Vilardell
26.03.2018  ·  01:53

M’arrenglero amb el que diu en Joan Ramon Gomà.

Cal posar tota la carn a la graella, tal com està fent (i farà encara més) l’Estat espanyol.

Projectar en els espanyols la nostra manera de ser i fer és un greu error. És un poble que sols busca la destrucció dels seus enemics; quan els hi va bé, guanya, quan no, perd i desplaça el seu centre d’interès repressor. És amb aquesta simplíssima metodologia que van conquerir un imperi… i que el van perdre. No hi ha més política ni estratègia que la voluntat d’anorrear.

Europa, s’ha vist, deixarà fer. Hem d’evitar la violència contra les persones per una qüestió ètica i també pràctica, però malgrat aquesta premissa, el marge d’actuació és amplíssim. És evident.

Ramon Vilardell
Ramon Vilardell
26.03.2018  ·  02:14

No voldria ser més alarmista del compte, però diria que cal preveure, per poc que les mesures anunciades des del Parlament es posin en pràctica (i encara amb una mínima determinació, pel que fa a la mobilització permanent i la vaga general), la possibilitat de que l’estat decreti l’estat d’excepció o de setge, amb el que això comporta. Em pregunto si no hauríem ja d’estar treballant amb aquesta hipòtesi, amb aquest escenari sobre la taula. Després d’anar a remolc aquests darrers mesos, caldria potser recuperar la iniciativa…

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
26.03.2018  ·  09:48

Començo amb la frase final d’en Vicenç que sintetitza tot:
“Ara no pot ser que el parlament, ni el seu president, tornen a frenar allò que la ciutadania ha votat.”

Vol me proves ERC, amb el seu Roger Torrent presidint el Parlament, de que no tenim ningú per a negociar al davant i que cada frenada o pas enrera els fatxendes la interpreten com a feblesa i es tornen mes fatxendes?

El 30 de Gener ERC no hauria d’haver frenat el nomenament / restitució del President legítim al seu lloc.
No va servir de res, doncs la Injustícia espanyola ha empresonat parlamentaris igualment.

El Parlament ha d’estar per sobre de les dèries interpretatives d’un jutge, les accions del qual han estat qüestionades per centenars de juristes, les accions del qual vulneren la pròpia llei que diu aplicar i vulneren lleis internacionals d’àmbit superior.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
26.03.2018  ·  10:07

Pel que fa la aturada de pais, hem de fer una aturada general d’un dia, i d’altres mes continues tancant les fronteres amb Ñ.

Tal com diu Gerber van

“Crec que s’ha de tenir en comte que hem de parar el país veí, no el nostre. Tallar totes les carreteres no ens ajudarai gens. el que s’ha de tancar són les carreteres que comuniquen amb Ñ, peró no els altres.”

Una aturada general continua fa mal a les nostres empreses i els nostres treballadors i a la nostra economia, aturades de fronteres i aturades selectives contra grans empreses al servei de la oligarquia espanyola, com ara CaixaBank, B.Sabadell, Endesa, etz…

Però els sindicats sucursalistes com CCOO o la UGT estaran amb el pais o estaran amb la oligarquia espanyola, com va passar el 8N passat.

pasqual sala
pasqual sala
26.03.2018  ·  17:33

Vicent: puc estar d´acord amb tu però el que em preocupa són els comentaris ofensius que susciten les teues editorials. crec, sincerament, que són una interpretació errada de les teues paraules. es corre el perill d´esmicolar l´independentisme, creant bons i dolents entre les seues files o si més no de crear una escletxa per la qual entren les hostilitats contràries. Zoido, amb la baixesa que el caracteritza, ja s´ha apressat a dir-nos què evident que era la violència que negaven els catalans, aprofitant els aldarulls d´ahir. i penseu que molt poca gent veu tv3 fora de Catalunya!
de vegades cal pensar a les persones amb experiència. Ernest Maragall ja va advertir de l´abjecció de les forces vives de l´Estat. a les actituds canallesques s´ha de respondre com sempre ha fet el poble català: a la catalana, és a dir, dignitat i per vies pacífiques

Danny Norton
Danny Norton
26.03.2018  ·  18:36

Bona síntesi, Vicent!

Felicito de tot cor els herois de l’ANC, CDR i Omnium per l’agilitat i eficiència en les mobilitzacions socials i transversals que han fet sobre la marxa!

No sé si en Carles s’ha deixat agafar expressament i en el lloc que més ens convé al país per a pregonar la detenció per tots els racons del planeta. Aquest succés farà rumiar a més de quatre semidéus anacrònics que pasturen per tot arreu saturats més de poder que de vergonya. ¿Algun d’ells s’atrevirà a explicar als nostres opressors que no han tancat cap “polític pres” català? ¿Algú els recordarà que en Franco mai no va reconèixer presos polítics: tots els afusellats ho eren per delictes comuns o per ofendre la pàtria?

Sembla que molts alemanys beuen de la postura oficial espanyola en tot el que es refereixi a Catalunya. I no entenen que hi hagi cap conflicte tret del separatisme tribal que, com tota falta de disciplina, cal dur-la al jutjat. Els podríem explicar que el 1940 Alemanya va entregar el President Companys a Espanya i va ser afusellat per la Justícia. Simplement tractaven un tema jurídic i no polític.

Seguim endavant i rebentem el mite de la “rebel•lió”! Ara tenim l’oportunitat d’or perquè Alemanya s’obri com Bèlgica o es tanqui com Turquia.

Visca la República!

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any