Anul·len la multa de 4.000 euros a un seguidor del Girona per haver penjat una estelada i insultar la policia

VilaWeb
Redacció
10.08.2015 - 18:00
Actualització: 10.08.2015 - 20:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Girona (ACN).- Un jutjat ha anul·lat la multa de 4.000 euros que l’Estat va imposar a un soci del Girona per penjar una estelada i insultar la policia durant un partit. El matx va enfrontar el Girona i l’Almeria i es va jugar el juny del 2013. Segons l’acta policial, l’aficionat va penjar una estelada, es va negar a retirar-la quan la policia estatal li ho va demanar i va insultar els agents. La sentència recull que no hi ha cap prova contra l’aficionat, més enllà de la paraula dels policies, que faci concloure que ell va penjar la bandera. I pel què fa als insults, ni tan sols analitza si el soci els va arribar a proferir, perquè els agents no fan constar enlloc que això interferís “en la normalitat del partit”.

Els fets als quals fa referència la sentència es remunten al 22 de juny del 2013. Aquell dia, el Girona es va enfrontar a l’Almeria. El partit es va jugar a l’estadi andalús. Durant el matx, la policia va aixecar acta contra un seguidor del Girona per, segons sostenien els agents, haver penjat una estelada en una de les parets i haver-los insultat quan li van requerir que la retirés.

Textualment, l’acta policial -que la sentència parafraseja- diu que el soci del Girona va “penjar de la paret de l’estadi una bandera independentista catalana”. I que, en el moment que els agents li van demanar que la despengés i l’entregués, s’hi va negar. A més, la policia també feia constar que l’aficionat es va dirigir de manera “despectiva” als policies i dient-los frases com: “Sou la merda de policia espanyola”, “A Catalunya us engegarien dos trets” o “Quina merda d’Espanya”.

Vuit mesos després, el soci del Girona va rebre una notificació de la Subdelegació de l’Estat a Almeria. Per aquells fets, se li imposava una multa de 4.000 euros i se li prohibia entrar durant un any a qualsevol recinte esportiu. L’home va recórrer i, fins i tot, va aportar testimonis al seu favor, però el Ministeri de l’Interior va confirmar la sanció.

El cas va arribar aleshores davant del Jutjat Contenciós Número 1 de Girona, que és el que ara ha resolt. La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Asunción Loranca, anul·la la multa i obliga l’Estat a retornar els 4.000 euros que va fer pagar al soci del Girona.

La resolució, que ha avançat ‘El Punt Avui’, es basa en allò que consta a l’acta policial. D’entrada, ja deixa clar que no hi ha cap prova, més enllà de la paraula dels policies, per assenyalar l’aficionat com la persona que va penjar l’estelada.

Cap ho va presenciar

“Si els agents van ser alertats que hi havia una bandera penjant del mur, és obvi que cap va presenciar quan es va col·locar”, diu el jutjat. A més, el contenciós també subratlla que cap dels agents pot aclarir “com van arribar a la conclusió” que va ser el soci del Girona qui va penjar l’estelada.

I pel què fa als insults, la sentència ni tan sols entra a analitzar si l’aficionat els va arribar a proferir o no. El jutjat es remet a l’expedient sancionador del Ministeri, on s’hi fa constar que la sanció s’imposa en aplicació de la Llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància a l’esport (la 19/2007).

El contenciós, però, subratlla que enlloc de l’acta policial hi consta que “hi hagués agressió ni tampoc alteració de l’ordre públic”. Una condició que s’ha de donar per poder aplicar la llei 19/2007. De fet, els agents només van fer constar a l’acta que no van expulsar el soci del Girona de l’estadi de l’Almeria “perquè es trobava amb el seu fill”. Però més enllà d’aquesta apreciació, res més.

Per això, el jutjat diu que en aquest cas no es pot aplicar la llei contra la violència a l’esport (que era el que havia motivat la sanció). “Ni tan sols a l’acta policial s’indica que l’incident tingués projecció en el desenvolupament de l’esdeveniment esportiu”, recull la sentència.

En conseqüència, el jutjat contenciós anul·la la sanció de 4.000 euros imposada al soci del Girona i obliga l’Estat a retornar-li els diners. La resolució és ferma i no s’hi pot interposar recurs.

El cas del jove olotí, pendent

Aquest cas, però, no és l’únic sorgit d’aquell partit Girona-Almeria que ha acabat als tribunals. Un jove olotí, Joan Guirado, també ha vist com l’Estat li imposava una multa de 4.000 euros i li prohibia entrar durant un any a qualsevol recinte esportiu.

Aquell dia, Guirado cobria el partit pel mitjà Nació Digital. La policia el va denunciar quan va intentar fotografiar agents requisant estelades a les portes d’accés a l’estadi. Segons es recollia a l’acta, el jove els va insultar dient-los “putos gilipolles, puta policia espanyola de merda, em cago en tots els putos espanyols, a veure si marxem d’una puta vegada”.

Guirado nega rotundament els fets i assegura que està disposat a arribar fins al final. Entremig, ja ha vist com l’Agència Tributària li embargava el cotxe i com l’Estat es quedava la seva devolució de la renda per no haver satisfet la multa. El jove olotí està pendent que se celebri el judici pel seu cas i ja ha aportat testimonis -com una gravació feta per un càmera de Canal Sur- que desmenteixen la policia. “La sentència que retira la multa no assenta un precedent, però sí que ens dóna un bri d’esperança que fins ara no hi era”, conclou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes