L’historiador Antoni Furió i la Companyia Teatre Micalet, premiats amb els Miquelet d’Honor

  • Els premis es lliuraran aquest vespre en un acte a la seu de l'entitat

VilaWeb
Redacció
28.11.2020 - 09:46
Actualització: 28.11.2020 - 16:32

La Societat Coral el Micalet ha atorgat els Miquelet d’Honor a l’historiador Antoni Furió i a la Companyia Teatre Micalet. Els premis es lliuraran aquest vespre a les 19.30 en un acte a la seu de l’entitat. Hi actuarà la Coral Giner, amb un programa en homenatge a Lluís Llach. També es lliurarà la insígnia d’or del Micalet a Emili Mira pels seus cinquanta anys com a soci.

Els guardons d’enguany reconeixen la “trajectòria cívica” de Furió, catedràtic d’història medieval de la Universitat de València i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, i l’activitat en defensa de la llengua, la cultura i la resiliència del projecte impulsat per la Companyia Teatre Micalet durant vint-i-cinc anys, aniversari que celebra enguany.

Furió és director de la revista L’Espill i forma part també del consell assessor i de redacció de prestigioses revistes nacionals i internacionals. La seva activitat investigadora i professional s’ha centrat en la història de l’edat mitjana i en l’estudi i difusió de l’obra de Joan Fuster. Ha desenvolupat diverses línies de recerca centrades en la història econòmica i social, amb llibres com ara Camperols del País Valencià i València, un mercat medieval; en les finances i la fiscalitat, i en la connexió entre guerra, deute públic i construcció de l’estat, assumpte que va abordar com a president del congrés La Veu del Regne, amb motiu dels sis-cents anys de la Generalitat Valenciana el 2018 i en el qual van participar més de cent vuitanta investigadors d’arreu del món.

En relació amb Fuster, va publicar l’Àlbum Fuster el 1995, una aproximació biogràfica en imatges; treballa amb Josep Palacios en l’edició de l’Obra Completa de l’escriptor, de la qual han aparegut tres volums, dos s’editaran el 2021 i els dos últims veuran la llum el 2022, any en què se celebraran els cent anys del seu naixement; dirigeix l’obra Correspondència de Joan Fuster, de la qual han aparegut ja quinze lliuraments; i prepara un llibre amb la seva biografia. L’historiador de Sueca, amb una gran vocació acadèmica i cívica, es va presentar a rector de la Universitat de València el 2010 i ha participat activament en partits i associacions de caràcter cultural, ciutadà i polític. Així mateix, ha estat professor convidat a les universitats de París-Sorbona, Tolosa, Oxford i Stanford (els EUA) i a l’École des Hautes Études en Sciences Socials (París).

Per la seva banda, la Companyia Teatre Micalet celebra els seus vint-i-cinc anys amb obres com ara El jardí dels cirerers, El Malfet d’Inishmaan o Nadal a casa els Cupiello, que han tingut el reconeixement del públic i la crítica. La companyia va revitalitzar el Teatre Micalet després d’haver estat un espai nuclear per al teatre independent. Es va fer una crida a professionals i es va aconseguir la col·laboració de nombroses actrius, actors i professionals valencians. El primer objectiu va ser acostar els grans autors a la societat i recuperar la tradició teatral a València.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any