El periodista Antoni Bassas (Barcelona, 1961) ha guanyat el Premi Josep Pla d’enguany amb l’assaig Bon dia, són les 8!, una crònica periodística dels anys que va dirigir i presentar El Matí de Catalunya Ràdio. Trenta obres optaven al guardó, dotat amb sis mil euros.

L’obra vol anar més enllà d’un retrat en primera persona del programa i cerca esdevenir un retrat humà a partir dels entrevistats i tertulians, un testimoni de la memòria col·lectiva d’un país que cercava la seva veu. Bassas va liderar la franja matinal de la ràdio catalana entre el 1995 i el 2008, temporades en què el programa va ser líder d’audiència.Un any més tard de la polèmica sortida de la ràdio pública, es va incorporar a TV3 com a corresponsal als Estats Units i des del 2013 forma part de la direcció del diari Ara.

Alejandro Palomas guanya el Premi  Nadal

A  la mateixa nit literària l’escriptor Alejandro Palomas (Barcelona, 1967) ha guanyat  el 74è Premi Nadal per la novel·la ‘Un amor’. L’autor es torna a endinsar literàriament en una història familiar després de les celebrades ‘Una mare’ (Columna), ‘Un fill’ (Bridge) o ‘Un gos’ (Columna). La novel·la està protagonitzada per l’Amàlia, una dona que supera els 70 anys i que viu amb l’objectiu de vetllar pels seus fills. El dia abans que se celebri el casament de la seva filla mitjana, l’Emma, una funesta coincidència cau com una bomba en el mapa familiar i ho desequilibra tot. ‘Un amor’ és una història d’una família unida i, alhora, desunida pels secrets i per la necessitat dels seus membres de sentir-se pròxims els uns als altres. El premi, dotat amb 18.000 euros.

Anteriorment Alejandro Palomas, que escriu en català i en castellà,  havia rebut reconeixements sobretot per les seves obres dedicades a la literatura juvenil. Va ser guardonat amb el premi  Joaquim Ruyra per la seva obra ‘El gos’ i  el 2016  el Premio Nacional de Literatura infantil i juvenil.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]