Andorra i la UE mantenen l’objectiu d’arribar a un acord d’associació a final del 2023

  • L'acord ha estat una de les principals preocupacions de l'executiu d'ençà que van començar les negociacions el 2015

VilaWeb
Redacció
30.11.2022 - 18:05

El govern d’Andorra i la Unió Europea (UE) han informat avui que confien a poder culminar un acord d’associació que beneficiï les dues parts a final del 2023. Així ho han manifestat el cap del govern andorrà, Xavier Espot, i el vice-president de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, durant una conferència de premsa després de la seva trobada a Brussel·les.

Segons ha assenyalat Espot, l’objectiu de la reunió no era negociar, sinó parlar en termes generals dels antecedents de l’acord i del que es proposen aconseguir a final de l’any vinent, mentre que el debat sobre qüestions més específiques continuarà en els mesos vinents.

“La nostra fita és concloure les qüestions tècniques abans de la primavera per poder buidar la taula i centrar-nos en qüestions més polítiques, de manera que a finals del 2023 puguem concloure les negociacions d’una vegada per sempre”, ha explicat Espot.

Aquest acord ha estat una de les principals preocupacions de l’executiu d’ençà que van començar les negociacions el 2015 i que té la finalitat d’involucrar Andorra en el mercat únic de la UE. “Creiem que això serà una gran oportunitat per a Andorra, ja que l’ambiciós acord tindrà un impacte en l’àmbit de la cohesió social i en termes de creixement econòmic”, ha dit el president del govern andorrà.

Segons ha afegit el vice-president de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, aquest acord serà beneficiós per a totes dues parts, perquè té en compte les especificitats d’Andorra, alhora que consolida l’associació de la UE amb un territori veí que comparteix els seus valors, cosa que, a parer seu, ha cobrat encara més importància arran de la guerra d’Ucraïna.

“És una clara finestra d’oportunitat que hem d’aprofitar”, ha afirmat Sefcovic, qui ha incidit que totes dues parts estan satisfetes amb l’avenç de la negociació i amb una reunió en la qual han abordat qüestions com la lliure circulació de persones i la liberalització del sector de les telecomunicacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any