Andorra presenta un pla per a posar 1.500 pisos de lloguer al mercat en tres anys

  • Inclou la cessió obligatòria temporal de pisos buits i la prohibició de més llicències d'habitatge turístic

VilaWeb
Redacció
04.04.2024 - 22:56

El Govern d’Andorra ha anunciat un pla de mesures per a posar 1.500 pisos de lloguer al mercat en tres anys. En un comunicat, explica que l’objectiu és avançar cap a un creixement sostenible i aportar solucions a una de les principals preocupacions de la ciutadania.

Així doncs, el projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge inclourà qüestions com la cessió obligatòria temporal de pisos buits, la prohibició de noves llicències d’habitatges d’ús turístic i d’apartaments turístics amb un sistema de caducitat, la revocació de permisos ja atorgats i la limitació d’adquisició d’un màxim de dos immobles per als no residents.

El cap de govern, Xavier Espot, ha dit que són mesures immediates i que les vol implementar aquest any. A més, ha defensat que calen mesures decidides i valentes per fer compatible el turisme i la construcció amb un creixement harmònic que respecti el medi natural i el dret a l’habitatge.

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha explicat que el projecte de llei inclourà la incorporació obligatòria dels pisos buits al mercat de compra o lloguer. Segons els càlculs del govern, la mesura podria aportar al mercat uns vuit-cents pisos, ha dit.

L’administració contactarà amb els propietaris del qui es tingui constància que tenen el seu habitatge desocupat. Llavors, aquests podran justificar-ne els motius i se’ls hi donaran tres mesos per posar-ho al mercat. També es preveu que es pugui cedir voluntàriament un pis buit al govern perquè passi a formar part del parc públic d’habitatges a un preu assequible, a canvi d’una contraprestació econòmica.

Si el propietari no accepta les opcions anteriors, es podrà activar una “cessió obligatòria temporal” al govern o a l’Institut Nacional de l’Habitatge per incorporar-lo al parc públic, també amb una contraprestació econòmica. Malgrat això, el propietari sempre mantindrà l’opció de recuperar l’immoble en tot moment “mentre el segueixi destinant a lloguer o a venda”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor