Andorra aborda les qüestions més sensibles en la fase final de la negociació amb la UE

  • Avui s’ha avançat substancialment en alguns articles pendents de l’Acord Marc

VilaWeb
Redacció
19.09.2023 - 17:36
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

La negociació de l’acord d’associació amb la UE ha entrat en la seva fase final, amb sessions de negociació intenses que inclouen una sessió amb totes les parts, que ha tingut lloc avui, ja sense Mònegue, i demà és previst que hi hagi una reunió bilateral entre les autoritats andorranes i la Comissió Europea.

Andorra, San Marino i la Comissió Europea mantenen la voluntat de tancar un acord abans d’acabar l’any i l’agenda de les reunions inclou els temes més sensibles per a totes les parts.En la jornada d’avui s’ha avançat substancialment en alguns articles pendents de l’Acord Marc, en particular, el capítol sobre objectius, valors i principis; la part relativa a les disposicions institucionals, i l’apartat sobre competència i altres regles comunes. Entre aquestes, hi consten els articles que tracten sobre la cooperació parlamentària, la cooperació entre els socis econòmics i socials, i el comitè d’associació. Es tracta d’articles inspirats en estructures ja existents en l’Acord de l’Espai Econòmic Europeu.

El secretari d’Estat per a les relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, ha reiterat que el govern avança per assolir el millor acord per Andorra, el qual haurà de ser votat en referèndum. Sobre això, Riba ha assenyalat que la suspensió de les negociacions amb la Comissió Europea per part de Mònegue no altera en cap forma l’agenda prevista per les següents rondes.

En la sessió a tres bandes, Andorra i San Marino han rebut la proposta de protocol sobre serveis financers de la Comissió Europea. Aquest és un aspecte especialment sensible per a totes les parts, i després de la presentació d’avui serà motiu de negociació en les següents rondes de negociació.

En la reunió de demà, les delegacions negociadores d’Andorra i la Unió Europea tenen en agenda tres capítols de l’Annex II, sobre normativa tècnica dels productes, normativa de comerç, de dret de societats, i altres qüestions més sensibles com els annexos V i VIII sobre la lliure circulació de treballadors i el dret d’establiment, els annexos VII i X sobre el reconeixement de qualificacions professionals i els serveis i l’annex XI, telecomunicacions.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any